Külföldi nyaralás: ezekről nem szabad megfeledkezni

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól és a házi kedvencek utaztatásával kapcsolatos előírásokról is. Mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve az azon kívüli utazásokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az Európai Unió (AU) tagállamai közötti utazásoknál alapesetben nincsenek korlátozások a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára, ugyanakkor vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek. Ilyenek például a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, a gyógyszerek, a vadászfegyverek, az alkoholos italok, a dohánytermékek, de a háziállatok utaztatása is feltételekhez kötött.

utazás, külföldi utazás, Európai Unió, EU, harmadik ország
Más szabályok érvényesek az EU-n belüli és az azon kívüli utazásokra. Fotó: Getty Images

A folyamatosan gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes orvosi igazolást kérniük. A házi kedvencek pedig az EU-n belül kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) utazhatnak, amelyet az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állít ki. Speciális szabályok vonatkoznak egyebek mellett a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra is. Ezek élő és élettelen egyedeinek, valamint a belőlük készült termékeknek behozatala és kivitele mind az EU-ban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Az ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható – mutatott rá a NAV.

EU-n belül 799 szál cigi az adómentes szállítási limit

Az EU-n belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély, nem gazdasági célra, adómentesen csak kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, illetve 90 liter bor és pezsgő például már kereskedelmi mennyiségnek számít. A magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül, kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag szállítható.

Az Európai Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton például 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör, valamint 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével a különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál pedig 150 euró ez az értékhatár, az utazás módjától függetlenül. Az EU-n kívüli országoknál a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni – tették hozzá.

Az sem mindegy, mennyi készpénzzel utazunk

A készpénzre is figyelni kell. Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró, vagy annál több készpénz – akár különböző pénznemekben –, vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett idén nyártól a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a közösség területéről kiviszi – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: