Ételek, amelyek megmérgezik kedvenceinket

Otthonunkban számos olyan dolog található, amely számunkra ártalmatlan, házikedvenceinknél viszont könnyen mérgezést okozhat. Lássuk tehát, mi mindent érdemes egy gazdinak biztonságos helyen tartania a lakásban!

Csokoládé

A csokoládéfogyasztás az egyik leggyakrabban előforduló mérgezéses baleset a kutyák körében, köszönhetően a már kis mennyiségben is szívritmus-zavarokhoz vezető teobromintartalomnak. Habár a toxikus hatás mértéke nagyban függ az állat testméretétől és a csokoládé kakaóarányától is, általánosságban elmondható, hogy az étcsoki és az édesítetlen kakaópor jelenti a legnagyobb veszélyt. A mérgezés leggyakoribb tünetei közé a hányás, a hasmenés és a nyugtalanság tartozik.

Xylitol

A rágógumiktól a fogkrémeken át a mogyoróvajakig számos bolti termékben megtalálható ez a cukormentes édesítő. A xylitol veszélyes mértékű hipoglikémiát és májelégtelenséget válthat ki a kutyák szervezetébe kerülve. A lehetséges jelek között jelentkezhet görcsös izomrángás, elesettség, gyengeség és hányás is.

Bizonyos élelmiszereket érdemes jól elzárni a kutyák és macskák elől
Bizonyos élelmiszereket érdemes jól elzárni a kutyák és macskák elől

Nyers kelt tészta

Milyen tünetek figyelmeztethetnek macskáknál fagyálló folyadék okozta mérgezésre? Részletek itt.

A sütéshez használt élesztő még kis mennyiségben is komoly problémát okozhat kedvenceink szervezetébe jutva, hiszen kiválthat veszélyes mértékű puffadást, végzetes szívleállást, illetve a bélrendszerben erjedve alkoholmérgezést is. A gyanút felkeltheti a gyomor feszülése, öklendezés, émelygés, majd a mozgáskoordináció elvesztése, illetve a légzés lelassulása is.

Szőlő és ribizli

Habár a mérgezést okozó konkrét toxin egyelőre nem ismert, ezek az apró bogyós gyümölcsök nagy bajt idézhetnek elő a kutyáknál. Legrosszabb esetben egyetlen szem szőlő vagy mazsola is kiválthat veseelégtelenséget. Ha felmerül a lehetősége, hogy négylábú barátunk valami ilyesmit evett, a gyanút az étvágy elvesztése, kedvtelenség, hasfájás, hányás, hasmenés és dehidratáció erősítheti meg.

Fokhagyma

Akárcsak egyéb hagymafélék, a fokhagyma is ártalmas lehet kutyák és macskák számára, függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy sülve kerül-e a szervezetükbe. Nagyobb mennyiségben fogyasztva vészes vérszegénységet okozhat - a mérgezésre az állat kedvetlensége mellett vöröses vizelet, hányás és hasmenés is utalhat.

Forrás: petmd.com

A legmérgezőbb szobanövények Majdnem az összes szobanövényről elmondható, hogy valamilyen szinten mérgező a házikedvencekre nézve. Akadnak, amelyek csupán gyomor-bélrendszeri panaszokat váltanak ki, míg bizonyos növények súlyos szív- vagy májkárosodást is előidézhetnek. A témáról részletesen ide kattintva olvashat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)