A legnépszerűbb kisállatok

A hazai háztartások harmadában él legalább egy kutya vagy macska, ezzel az aránnyal pedig Európa élvonalába tartozunk. Lássuk, milyen kedvencekkel osztjuk meg legszívesebben a mindennapjainkat!

Egy kanadai kutatás szerint a kutyák jelenléte egészségügyi szempontból is előnyös egy családban. Részletek itt.

Az ebek és macskák közötti viszály nem új keletű jelenség, mi több, nem is korlátozódik csupán e két faj képviselőire. A gazdik körében is visszatérő és alighanem örökké tartó vitatéma, hogy vajon melyik négylábú számít az ember legideálisabb társának. A statisztika szerint ugyanakkor a cicások táborát erősítők elkönyvelhetnek maguknak egy kisebb sikert, az elmúlt évek során ugyanis ők kerültek enyhe létszámbeli fölénybe a kutyatartókkal szemben.

Több mint százmillió macska

Az Európai Kisállateledel-ipari Szövetség (FEDIAF) adatai azt mutatják, hogy míg az évtized legelején közel 3 millió házőrző élt a magyar gazdikkal, addig 2016-ra számuk mintegy 1,8 millióra csökkent. Eközben a macskák állománya stabilan tartja a 2,2 milliót meghaladó egyedszámot, immár tehát kijelenthető, hogy itthon az oroszlánok és tigrisek kisebb méretű rokonai viselhetik büszkén a legkedveltebb házi kedvenc kitüntető címet. Sőt arányaiban véve csak a román és lett háztartásokban él több macska, mint nálunk, míg a kutyák terén dél-keleti szomszédaink mellett a csehek, a lengyelek és a litvánok is megelőznek minket.

Mára több macska él Magyarországon, mint kutya
Ma már több macska él Magyarországon, mint kutya

Csupán sztereotípia vagy tény, hogy a macskák gonoszak és önzőek? Ide kattintva megtudhatja, mit miért tesznek a macskák, amikor azt gondoljuk, hogy puszta rosszindulatból cselekszenek.

Érdemes persze hozzátenni, hogy összesítésben ez az arány érvényes az egész kontinensre is: Európa-szerte több mint 100 millió macskát tartanak számon a nem egészen 87 millió kutyával szemben. Mindez a további állatfajokat is beszámítva évről évre növekedő piacot is jelent egyben: 2016-ban 8,5 millió tonna állateledel fogyott el a boltokban, ami súlyban körülbelül 180 darab Titanicnak felel meg. A kedvenceknek szánt élelmiszerek forgalma így elérte a 19,5 milliárd eurót, az egyéb termékeket és szolgáltatásokat is hozzáadva pedig meghaladta a 35 milliárdot.

A nyúl előtt, a nyúlon túl

Visszatérve a magyar állattulajdonosokhoz, a macskákat és kutyákat a díszmadarak követik a létszám szerinti rangsorban. A 2016-os adatok szerint 438 ezer szárnyas kedvenc él az országban, ami nagyjából az ötöde a cicák számának. A lista negyedik helyét a 395 ezres populációt képviselő kisemlősök foglalják el, beleértve például a nyulakat, a tengerimalacokat, a hörcsögöket , az egereket, a csincsillákat és a görényeket. A díszhalak és a hüllők volumene már jóval alacsonyabb, hiszen előbbiek 82 ezres és utóbbiak 62 ezres egyedszáma meg sem közelíti a rangsor többi résztvevőjéét.

A magyarországi házi kedvencek megoszlása
A magyarországi házi kedvencek megoszlása (adatok forrása: FEDIAF - Facts &Figures 2016)

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: