VISUDYNE 15 mg por oldatos infúzióhoz

VISUDYNE 15 mg por oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Visudyne és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Visudyne?

A Visudyne-ban lévő hatóanyag a verteporfin, amit az úgynevezett fotodinámiás kezelés során alkalmazott lézerfény aktivál. Amikor Önnek Visudyne infúziót adnak, az az ereken keresztül szétoszlik a szervezetében, köztük a szemfenéken lévő erekben is. Amikor a lézerfény bevilágít a szembe, akkor a Visudyne aktiválódik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Visudyne?
A Visudyne az időskori makula-degeneráció "nedves" formájának, valamint a kóros rövidlátásnak a kezelésére alkalmas.
Ezek a betegségek a látás elvesztéséhez vezetnek. A látás elvesztését olyan új erek okozzák (a szem érhártyájában kóros, új erek képződése, az ún. korioidea-neovaszkularizáció), amelyek károsítják a retinát (ami a szemfenéket borító, fényérzékeny hártya). Az érhártyában történő érújdonképződésnek két típusa van: a klasszikus és az okkult.
A Visudyne a felnőttek időskori makula-degenerációjában a döntően klasszikus típusú érhártyában történő érújdonképződésnek a kezelésére alkalmas, és ezen túl a kóros rövidlátásban szenvedő felnőtteknél az érhártyában történő érújdonképződés összes típusának kezelésére javasolt.
2. Tudnivalók a Visudyne alkalmazása előtt
Ön nem kaphat Visudyne-t
- ha allergiás a verteporfinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha porfíriában szenved (ez egy ritka betegség, ami fokozhatja a fényérzékenységet).
- ha bármilyen súlyos májbetegségben szenved.
Ha ezek bármelyike igaz Önre, mondja el kezelőorvosának. Ebben az esetben Önnek nem adhatnak Visudyne-t.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Visudyne alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
- Ha bármilyen problémát vagy tünetet észlel a kezelés során, például mellkasi fájdalmat, hirtelen eszméletvesztést, verejtékezést, szédülést, bőrkiütést, légszomjat, kipirulást, szabálytalan szívverést, kérjük, forduljon orvosához vagy ápolónőjéhez.
- Ha bármilyen májbetegsége vagy epeúti elzáródása van, kérjük, a Visudyne-kezelés elkezdése előtt mondja el kezelőorvosának.
- Ha az infúzió beadása során a Visudyne oldat kilép az érpályából - különösen, ha az érintett terület fénynek van kitéve -, fájdalmat, duzzanatot, hólyagképződést okozhat, és a szivárgás helyén elszíneződhet a bőr. Ha ez bekövetkezik, haladéktalanul le kell állítani az infúzió beadását, a kanül helyére hideg borogatást kell helyezni, és a bőrt színének normalizálódásáig gondosan védeni kell a fénytől. Szükség lehet fájdalomcsillapító adására is.
- Az infúzió beadása után 48 óráig az erős fényre fokozottan érzékennyé válik. Ez idő alatt kerülni kell a közvetlen napfényt, az erős fényt kibocsátó mesterséges fényforrásokat (pl. szolárium; halogénizzók; műtőkben vagy fogorvosi rendelőkben használatos erős fényforrások valamint a fényt kibocsátó orvosi készülékek, pl. pulzoximéter (a vér oxigéntartalmának mérésére alkalmazzák) fénye). Ha az infúzió beadását követő 48 órában kénytelen kimozdulni a szabadba, a testét a lehető legnagyobb mértékben fedő ruházatot és a szeme védelme érdekében sötét napszemüveget kell viselnie. Fényvédő napozószerek nem jelentenek védelmet. A szokványos beltéri szórt fény biztonságos.
- Ne tartózkodjék teljes sötétségben, mert a bőrt érő szórt fény elősegíti a Visudyne mielőbbi eliminációját.
- Amennyiben a kezelés után szempanaszok jelentkeznének, mint például a látás elvesztése, forduljon orvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Visudyne
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- tetraciklinek vagy szulfonamidok (baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák),
- fenotiazinok (pszichiátriai betegségek vagy hányinger és hányás kezelésére alkalmazzák),
- szulfonilurea (cukorbetegség kezelésére alkalmazzák),
- a vércukorszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek,
- tiazid-típusú vízhajtók (a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazzák),
- grizeofulvin (gombafertőzések kezelésére alkalmazzák),
- kalciumcsatorna-blokkolók (a magas vérnyomás, az angina (szív eredetű mellkasi fájdalom) és szívritmuszavar kezelésére alkalmazzák),
- antioxidánsok, mint például a béta-karotin vagy olyan gyógyszerek, amelyek hatástalanítják a szabadgyököket (pl. dimetilszulfoxid (DMSO), formát, mannit vagy alkohol),
- vazodilatátorok (mivel a simaizmok ellazulását eredményezik, ezért az erek tágítására alkalmazzák),
- vagy ha sugárkezelést kap,
mondja el kezelőorvosának vagy a gyógyszerésznek. Ez azért fontos, mert ezeknek a gyógyszereknek a szedése növelheti a fényérzékenységet.
Terhesség és szoptatás
- Terhes nőknél nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat a Visudyne-nal. Fontos, hogy elmondja kezelőorvosának, ha terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha terhességet tervez. Kizárólag akkor kaphat Visudyne-t, ha a kezelőorvosa azt feltétlenül szükségesnek tartja.
- A Verteporfin kis mennyiségben kiválasztódik az emberi anyatejbe. Kérjük, mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. Ő dönt majd arról, hogy beadható-e Önnek a Visudyne. Ha Ön Visudyne-t kap, akkor javasolt, hogy a gyógyszer beadását követő 48 órában ne szoptasson.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Visudyne infúzió beadása után látászavar jelentkezhet, például a szokottól eltérő látás vagy látáscsökkenés, ami lehet, hogy csak átmeneti. Ebben az esetben ne vezessen gépjárművet és semmilyen eszközt, illetve gépet ne kezeljen, amíg látása helyre nem áll.
A Visudyne kis mennyiségű butil-hidroxitoluolt (E321) tartalmaz.
Ez az összetevő szem-, bőr-, és nyálkahártya-irritációt okoz.
Ha közvetlenül a bőrre/szembe jutott a Visudyne oldat, azt bőséges mennyiségű vízzel alaposan le kell mosni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Visudyne-t?
A Visudyne-kezelés kétlépéses folyamat.
- Először, a kezelőorvos vagy a gyógyszerész elkészíti a Visudyne infúziós oldatot, amit infúzióban ad majd be az Ön egyik vénájába a kezelőorvos vagy a nővér.
- A második lépés a Visudyne aktiválása a szemben, amire az infúzió elindítása után 15 perccel kerül sor. Orvosa különleges kontaktlencsét helyez majd az Ön szemére, és speciális lézerfénnyel végzi a kezelést. A Visudyne aktiválásához szükséges mennyiségű lézerfény kibocsátásához 83 másodpercre van szükség. Ez idő alatt kövesse pontosan orvosa útmutatásait, és ne mozgassa a szemét.
Szükség esetén a Visudyne-kezelés háromhavonként ismételhető, legfeljebb 4 alkalommal évente.
Alkalmazása gyermekeknél
A Visudyne-nal csak felnőttek kezelhetők, és alkalmazása gyermekek esetén nem javallt.
Ha az előírtnál több Visudyne-t kapott
A Visudyne túladagolás esetén meghosszabbodhat a fokozott fényérzékenység időtartama, és lehet, hogy 48 órán túl kell követnie a 2. pontban ismertetett óvintézkedéseket. Erre vonatkozóan pontos útmutatást kell kapnia kezelőorvosától.
A Visudyne és a fény túladagolása a kezelt szemben súlyos látásromlást eredményezhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szembetegségek: súlyos látáscsökkenés (4 sornak vagy annál is többnek megfelelő látáscsökkenés a kezelést követő 7 napon belül) látászavar, például homályos, ködös vagy életlen látás, fényfelvillanások, látásromlás, valamint a látótérben bekövetkező változások a kezelt szemen, például szürke vagy sötét árnyak, sötét foltok és fekete pontok.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szembetegségek: a retina vérzése vagy az üvegtest bevérzése (átlátszó, zselészerű anyag, ami kitölti a szem szemlencse mögötti részét), valamint a retina leválása a kezelt szemben.
- Az infúzió beadási helyén jelentkező mellékhatások: más típusú injekciókhoz hasonlóan a betegek egy része vérzést, bőrelszíneződést és túlérzékenységi reakciót észlel az infúzió beadása helyén. Ha ez bekövetkezik Önnél, akkor azon a bőrterületen fokozottan fényérzékeny lesz, amíg a zöld elszíneződés el nem tűnik.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szembetegségek: a kezelt szemen a vérkeringés megszűnése a retinában vagy a szem ereket tartalmazó rétegében, a korioideában.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Szembetegségek: a retina színes rétegén kialakuló szakadás, az ideghártya és a makula (az ideghártya közepén lévő sárgafolt) vizenyője vagy az ott kialakuló folyadékfelhalmozódás.
- Általános tünetek: vazovagális reakciókról (szédülés, ájulás) és allergiás reakciókról számoltak be, amelyek ritka esetekben súlyosak lehetnek. Az általános tünetek közé tartozhat a fejfájás, rossz közérzet, ájulás, verejtékezés, szédülés, bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, légszomj, kipirulás vagy a vérnyomás megváltozása.
- Szívrohamról számoltak be, ami néha a Visudyne-kezelést követő 48 órán belül bekövetkezett, főként olyan betegeknél, akiknek a kórtörténetében szívbetegség szerepel. Szívrohamra gyanús esetben azonnal kérjen orvosi segítséget.
Ha ezek bármelyikét észleli, azonnal szóljon kezelőorvosának!
Egyéb mellékhatások:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Az infúzió beadási helyén jelentkező mellékhatások: más típusú injekciókhoz hasonlóan a betegek egy része fájdalmat, duzzanatot, gyulladást és szivárgó vérzést észlel az infúzió helyén.
- Általános tünetek: hányinger, napégéshez hasonló reakciók, fáradtság, az infúzióval összefüggő reakciók, amelyek elsősorban hátfájásként jelentkeznek, valamint emelkedett koleszterinszint.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Általános tünetek: fájdalom, emelkedett vérnyomás, fokozott érzékenység és láz.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az infúzió beadási helyén jelentkező mellékhatások: más típusú injekciókhoz hasonlóan a betegek egy része hólyagképződést észlel.
- Általános tünetek: a pulzusszám megváltozása. Az infúzió adásával összefüggő reakciók, amely elsődlegesen mellkasi fájdalomként jelentkezik, kisugározhat más testtájakra, köztük a medence, a vállöv, illetve a bordák területére, de nem csak ezekre a helyekre.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Visudyne-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (a dobozon "Felhasználható:", az injekciós üvegen "EXP") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.
Az elkészített oldat 25 °C hőmérsékleten 4 óráig őrzi meg fizikai-kémiai stabilitását; mikrobiológiai szempontból azonban a gyógyszer azonnali beadása javasolt. Ha azonnali felhasználása nem biztosított, a felhasználó felelősségére a Visudyne oldat fénytől védve, 25 °C hőmérsékleten a beadás előtt legfeljebb 4 óráig tárolható.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Visudyne
- A készítmény hatóanyaga: verteporfin. 15 mg verteporfin injekciós üvegenként. A feloldást követően 1 ml oldat 2 mg verteporfint tartalmaz. A 7,5 ml elkészített oldat 15 mg verteporfint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: dimirisztoil-foszfatidil-kolin, tojásból kivont foszfatidil-glicerin, aszkorbil-palmitát, butil-hidroxitoluol (E321), laktóz-monohidrát.
Milyen a Visudyne külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Visudyne egy sötétzöld-fekete por, amely átlátszó injekciós üvegben kerül forgalomba. A port használat előtt vízben feloldják, ezáltal egy sötétzöld, opálos oldat keletkezik.
A Visudyne 1 darab injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba.
Az infúziós oldat elkészítése közben kiömlött gyógyszert nedves textíliával kell felitatni. Ügyelni kell arra, hogy az oldat ne kerüljön a szembe vagy a bőrre. Gumikesztyű és védőszemüveg használata javasolt. Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.
Published date: 2014.12.10.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/00/140/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CHEPLAPHARM Arzneimittel
  • Hatóanyag: verteporfin
  • ATC: Verteporfin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 356208Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)