OFLOXACIN UNIMED PHARMA 3 mg/ml oldatos szemcsepp

OFLOXACIN UNIMED PHARMA 3 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ofloxacin Unimed Pharma és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ofloxacin Unimed Pharma 3 mg/ml oldatos szemcsepp (a továbbiakban Ofloxacin Unimed Pharma) szemészeti alkalmazásra szánt készítmény. Hatóanyaga az ofloxacin, egy kinolon típusú baktériumölő (baktericid) szer, mely baktériumok okozta szemfertőzések kezelésére alkalmazható, azáltal, hogy megakadályozza a baktériumok szaporodását.
A készítmény a szem elülső részének bakteriális eredetű fertőzései, pl. a kötőhártya, a szaruhártya-, a szempillák-, a könnycsatornák bakteriális eredetű gyulladása, az árpa, a szaruhártya-fekélyek és a Chlamydia-fertőzések kezelésére alkalmazható.
Alkalmazható továbbá szemműtétek előkészítésére és a fertőzések megelőzésére a szem belsejében végzett műtéteket, idegen testek eltávolítását és szemsérüléseket követően.
A készítmény felnőttek, serdülők és 1 évesnél idősebb gyermekek számára javallott.
2. Tudnivalók az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Ofloxacin Unimed Pharma-t
- ha allergiás az ofloxacinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy egyéb kinolon típusú antibiotikumra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Ofloxacin Unimed Pharma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható az alábbi esetekben:
- Ha bármilyen allergiás reakció jeleit tapasztalja az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazásakor (pl. csalánkiütés, viszketés, az arc-, a nyelv- vagy a torok vizenyős duzzanata, légzési problémák) hagyja abba a gyógyszer használatát és azonnal forduljon orvoshoz!
- Az Ofloxacin Unimed Pharma tartós alkalmazása egyéb fertőzések kialakulásához vezethet, ezért ha tünetei súlyosbodnak vagy hirtelen visszatérnek, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben a szaruhártyája károsodott, az Ofloxacin Unimed Pharma csak elővigyázatossággal alkalmazható.
- Az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazásának ideje alatt kerülje a napfényt és egyéb UV-sugárzást.
- Ha kontaktlencsét visel, lehetőleg ne használja azokat az Ofloxacin Unimed Pharma kezelés alatt. Ha a kontaktlencse viselése mégis elkerülhetetlen, az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása előtt azokat ki kell venni, és az alkalmazást követően legalább 20 percig kell várni, mielőtt visszahelyeznék.

Gyermekek
Az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és az Ofloxacin Unimed Pharma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha az Ofloxacin Unimed Pharma szemcseppel egyidejűleg más szemészeti készítményt is használ, az Ofloxacin Unimed Pharma használata előtt mondja ezt el kezelőorvosának.
Általános ajánlás, hogy az Ofloxacin Unimed Pharma szemcsepp és más szemészeti készítmény alkalmazása esetén a készítmények egymást követő alkalmazása között legalább 15 perc várakozási idő szükséges. Az Ofloxacin Unimed Pharma szemcseppet utolsóként kell alkalmazni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség alatt a készítmény alkalmazása nem javasolt.
Szoptatás
Mivel a szemcseppből nagyon kis mennyiségű ofloxacin bejuthat a vérkeringésbe, illetve az anyatejbe, kezelőorvosa ad tanácsot Önnek, hogy alkalmazhatja-e a csemcseppet szoptatás alatt vagy átmenetileg fel kell függeszteni a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A szemcsepp alkalmazása után rövid időre égő érzés és homályos látás léphet fel, ezért az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása után javasolt legalább 15 percet várni, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.
Az Ofloxacin Unimed Pharma benzalkónium-kloridot tartalmaz.
Ez a gyógyszer benzalkónium-klorid nevű tartósítószert tartalmaz, amely szemirritációt okozhat és elszínezi a lágy kontaktlencsét. Az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása előtt a kontaktlencséket ki kell venni, és az alkalmazást követően legalább 20 percig kell várni, mielőtt visszahelyeznék.
Általánosságban kontaktlencse viselése nem javasolt a kezelés ideje alatt.
- Hogyan kell alkalmazni az Ofloxacin Unimed Pharma-t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja:
- Általában 1-2 cseppet ajánlott a beteg szem(ek)be cseppenteni 2-4 óránként az első 2 nap során, majd naponta 4 alkalommal.
- A készítmény legfeljebb 14 napig alkalmazható.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- Az adagolást 1 évesnél idősebb gyermekek és serdülők esetén nem kell módosítani.

- Kontaktlencsét viselők
- Ha kontaktlencsét visel, lehetőleg ne viselje azokat az Ofloxacin Unimed Pharma kezelés alatt.
- Ha a kontaktlencse viselése mégis elkerülhetetlen, az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazása előtt azokat ki kell venni, és az alkalmazást követően legalább 20 percig kell várni, mielőtt visszahelyeznék.
- Használati útmutató
- Mosson kezet és vegyen fel kényelmes testhelyzetet.
- Csavarja le a tartály kupakját.
-

- 3 Tartsa a tartályt lefelé fordítva.
- Az ujjával gyengéden húzza le a kezelendő szem alsó szemhéját.
-

- Tartsa a cseppentőfeltét csúcsát közel a szeméhez, de úgy, hogy ne érintse a szemhez, illetve a szem környékéhez.
- Nyomja össze gyengéden a tartályt úgy, hogy egy vagy két csepp cseppenjen a szembe. Ezután engedje el az alsó szemhéjat.
-


- Nyomja az egyik ujját a kezelt szem orr felőli zugához. Tartsa így 1 percig, miközben a szem csukva van.
-

- Ismételje meg a fenti eljárást a másik szemén is, ha szükséges.
- Rögtön az alkalmazást követően zárja vissza a kupakot szorosan a tartályra.
- Ha az előírtnál több Ofloxacin Unimed Pharma-t alkalmazott
- Ha az előírtnál több szemcseppet cseppentett a szembe, az nem okozhat rendellenességet. A továbbiakban folytassa az előírt adag alkalmazását.
- Ha elfelejtette alkalmazni az Ofloxacin Unimed Pharma-t
- Alkalmazza a gyógyszert, amint eszébe jut. A továbbiakban alkalmazza a szokásos adagokat a szokásos időpontokban. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazását
- Ne hagyja abba az Ofloxacin Unimed Pharma alkalmazását, kivéve, ha a kezelőorvosa azt nem kéri Öntől.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók jelentkezhetnek, akár egyetlen adag Ofloxacin Unimed Pharma szemcsepp alkalmazását követően is. Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja azonnal hagyja abba az Ofloxacin Unimed Pharma szemcsepp alkalmazását, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- a kezek- a lábak- az arc- az ajkak- a nyelv-vagy a torok vizenyős duzzanata,
- légzési nehézségek,
- anafilaxiás sokk,
- eszméletvesztés,
- csalánkiütés,
- viszketés.
Ezek a mellékhatások 10 000 betegből kevesebb mint 1 beteget érintenek.
További mellékhatások:

Gyakori mellékhatások
(100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- Szemirritáció, kellemetlen érzés a szemben
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Szédülés, émelygés, a szaruhártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, homályos látás, fényérzékenység, szemduzzanat, idegentest érzés a szemben, fokozott könnytermelés, szemszárazság, szemfájdalom, szemvörösség, túlérzékenységi reakciók (beleértve a szem- és a szemhéj viszketését is), az arc- és a szemkörnyék vizenyős duzzanata
- Szívvel kapcsolatos tünetek: szapora szívverés, kamrai szívritmuszavar olyan betegeknél, akiknek QT intervallum megnyúlás veszélye eleve fennáll, a szív EKG -n QT megnyúlás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ofloxacin Unimed Pharma-t tárolni?

Hűtőszekrényben nem tárolható, illetve nem fagyasztható.
A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.
Az első felbontást követően 28 napon belül felhasználandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:" vagy "Felh.:") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a készítményen vagy a felbontáskor a kupak biztonsági gyűrűjén látható sérülést észlel. Ilyen esetben vigye vissza a készítményt a gyógyszertárba.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ofloxacin Unimed Pharma
- A készítmény hatóanyaga 3 mg ofloxacin 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-dihidrogénfoszfát-dihidrát, dinátrium hidrogén-foszfát-dodekahidrát, injekcióhoz való víz.

Milyen az Ofloxacin Unimed Pharma külleme és mit tartalmaz a csomagolás
5 ml vagy 10 ml oldat LDPE cseppentőfeltéttel és fehér színű, csavaros polipropilén kupakkal, valamint kék színű PE biztonsági gyűrűvel ellátott fehér, átlátszatlan LDPE tartályban és dobozban.
Kiszerelések: 1 x 5 ml vagy 1 x 10 ml oldat cseppentős tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 ml LDPE tartályban és dobozban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22718/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Unimed Pharma
  • Hatóanyag: ofloxacin
  • ATC: Ofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 651Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 1x10 ml LDPE tartályban és dobozban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22718/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Unimed Pharma
  • Hatóanyag: ofloxacin
  • ATC: Ofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 933Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 700 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)