EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp

EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Efflumidex Liquifilm szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp szteroidtartalmú, a szemgyulladás kezelésére való készítmény.
2. Tudnivalók az Efflumidex Liquifilm szemcsepp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Efflumidex Liquifilm szemcseppet:
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- a szem bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzése esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem szabad az Efflumidex Liquifilm szemcseppet egy hétnél tovább alkalmazni, kivéve, ha ezt kezelőorvosa vagy szemésze rendeli így.
Az elhúzódó alkalmazás hatására a szem belsejében a nyomás (az úgynevezett szembelnyomás) nőhet, ami zöldhályoghoz (glaukómához) és ritkán a szemideg károsodásához vezethet. Emellett a látás homályossá válhat, szürkehályog alakulhat ki, lassabb lesz a sebgyógyulás vagy szemfertőzés alakulhat ki. A szembelnyomást rendszeresen fogják mérni.
A szteroid gyógyszerek jelenléte elfedheti a szem heveny, kezeletlen fertőzését, illetve növelheti annak aktivitását.
Ha jelenleg kezelik vagy korábban bármikor kezelték Önt a szem herpesz szimplex fertőzése miatt, az Efflumidex Liquifilm szemcseppet csak a kezelőorvos szoros ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
Gyermekek
Két éves kor alatti gyermekeknél a készítmény biztonságosságát és hatásosságát nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és az Efflumidex Liquifilm szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek fokozhatják az Efflumidex Liquifilm szemcsepp hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).
Ha az Efflumidex Liquifilm szemcsepp mellett másik szemcseppet is használ, akkor az Efflumidex Liquifilm szemcsepp becseppentése és a másik szemcseppet alkalmazása között legalább öt percet várjon.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy szabad-e az Efflumidex Liquifilm szemcseppet alkalmaznia.
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp alkalmazása nem javasolt a terhesség alatt.
Az Efflumidex Liquifilm szemcseppet nem szabad a szoptatás alatt alkalmazni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A becseppentés átmenetileg homályos látást okozhat. Amennyiben ez bekövetkezne, várjon a homályos látás megszűnéséig, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,046 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz milliliterenként.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp foszfátokat tartalmaz
Ez a gyógyszer 1,91 mg foszfátot tartalmaz milliliterenként.
Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.
3. Hogyan kell alkalmazni az Efflumidex Liquifilm szemcseppet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja 1-2 csepp Efflumidex Liquifilm szemcsepp a kezelést igénylő szem(ek)be naponta 2-4 alkalommal, vagy, ha a kezelőorvosa úgy rendeli, ennél gyakrabban az alábbi útmutatás követése mellett.
A kezelést nem szabad túlságosan hamar abbahagyni.
Alkalmazása gyermekeknél
Két éves vagy annál fiatalabb gyermekeknél a gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát nem igazolták, így az Efflumidex Liquifilm szemcsepp használata nem javasolt.
Az Efflumidex Liquifilm szemcsepp kizárólag helyi szemészeti alkalmazásra való készítmény.
Használati utasítás
Tilos használni a szemcseppet, ha a tartály nyakán lévő biztonsági zár az első használat előtt sérült. Használat előtt a tartályt alaposan rázza fel!

1. Mosson kezet. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a mennyezetre.
2. Óvatosan húzza le az alsó szemhéjat, amíg egy kis rés nem keletkezik.
3. Fordítsa fejjel lefelé a tartályt, és finoman nyomja meg, hogy egy csepp kerüljön a kezelendő szembe.
4. Engedje el az alsó szemhéját, és 30 másodpercre csukja be a szemét.
5. Ha a másik szem is kezelést igényel, ismételje meg a 2-4. lépést.
Ha a csepp nem jut a szemébe, akkor próbálkozzon újra.
A szemsérülés vagy szennyeződés elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a tartály hegye ne érjen hozzá a szeméhez vagy bármi máshoz. Használat után rögtön tegye vissza a kupakot és zárja le vele a tartályt. Az arcára került folyadékot tiszta kendővel törölje le.
Ha az előírtnál több Efflumidex Liquifilm szemcseppet alkalmazott
Ha az előírtnál több Efflumidex Liquifilm szemcseppet alkalmazott, ez valószínűleg nem okoz semmilyen komoly károsodást. Ha túl sok szemcsepp jutott a szemébe /szemeibe, mossa ki a szemét / szemeit tiszta vízzel. Alkalmazza a következő adagot a szokásos időben.
Ha megitta az Efflumidex Liquifilm szemcseppet
Ha valaki véletlenül lenyeli az Efflumidex Liquifilm szemcseppet, az valószínűleg nem okoz semmilyen károsodást. Az érintett személy igyon folyadékot, hogy kihígítsa a lenyelt szemcseppet.
Ha elfelejtette alkalmazni az Efflumidex Liquifilm szemcseppet
Ha elfelejtette alkalmazni az Efflumidex Liquifilm szemcseppet, amint eszébe jut, pótolja - kivéve, ha már közel van a következő esedékes dózis időpontja -, majd térjen vissza a megszokott adagoláshoz.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Efflumidex Liquifilm szemcsepp alkalmazását
A megfelelő hatás elérése érdekében az Efflumidex Liquifilm szemcseppet az előírtaknak megfelelően kell alkalmazni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ismert, hogy az alábbi mellékhatások előfordulnak, de ahogy az alább látható, gyakoriságuk változhat.
Ha nyelési vagy légzési problémákat, az ajak, az arc, a torok vagy a nyelv bedagadását észleli, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy azonnal menjen kórházba, mivel ez súlyos túlérzékenységi reakció egyik jele lehet. A túlérzékenységi reakció gyakorisága nem ismert.
A szemet érintő mellékhatások
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
emelkedett nyomás a szemben.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások, (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
szürkehályog (a szemlencse áttetszőségének károsodása, ami a látás részleges vagy teljes elvesztésével jár); szemirritáció; szem kivörösödése; szemviszketés; szemfájdalom; látászavar; olyan érzés, mintha lenne valami a szemében (idegentestérzés a szemben); homályos látás, a szemhéj vagy a szem bedagadása; fokozott könnyezés, a pupilla túlzott tágulata; a szem felszínén fekély(ek);
a szem felszínén apró sebek; látótérkiesések; másodlagos fertőzések.
A test többi részét érintő mellékhatások
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
Bőrkiütés, szokatlan ízérzés, túlérzékenységi (allergiás) reakció.
Foszfátot tartalmazó szemcseppek esetében jelentett egyéb mellékhatások
Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Efflumidex Liquifilm szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartály címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az első felnyitás után négy héttel dobja ki a tartályt még akkor is, ha maradt benne néhány csepp. Emlékeztetőül írja a dobozon található, erre a célra szolgáló helyre a felbontás dátumát.
A beszennyeződés megelőzése érdekében a tartályt tartsa mindig jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Efflumidex Liquifilm szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga a fluorometolon. 1 mg fluorometolont tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: poli(vinil-alkohol), benzalkónium-klorid (tartósítószer), nátrium-edetát, nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, poliszorbát 80, nátrium-hidroxid (a pH beállításához) és tisztított víz.
Milyen az Efflumidex Liquifilm szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Efflumidex Liquifilm fehér szuszpenziós szemcsepp PS kupakkal lezárt, cseppentővel ellátott, fehér LDPE üvegbe töltve. Valamennyi tartály körülbelül félig van feltöltve, és 5 ml szuszpenziót tartalmaz.
1 tartály dobozban.
Kiszerelés: 5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1409/01
EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie
  • Hatóanyag: fluorometholone
  • ATC: Fluorometholone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 699Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 524 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: