ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp

ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Alomide 1 mg/ml szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Felnőtteknél és 2 évesnél idősebb gyermekeknél az Alomide a szem nem fertőző allergiás kötőhártyagyulladás tüneteinek kezelésére alkalmas.

Allergiás kötőhártya-gyulladás: A kötőhártya egy olyan finom membrán, amely a szemhéj belső felszínét és a szem elülső részét borítja. A kötőhártyagyulladást (szemvörösség, érzékenység vagy duzzanat) allergia is okozhatja.

Az Alomide az allergiaellenes készítmények csoportjába tartozó gyógyszer. A kezelőorvosa által felírt Alomide a szem vörösségét, duzzanatát és irritációját csökkenti.


2. Tudnivalók az Alomide 1 mg/ml szemcsepp alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Alomide szemcseppet:
- ha allergiás a lodoxamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alomide alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne alkalmazza gyakrabban annál, amint azt kezelőorvosa előírta Önnek.
- A készítményt szemcseppként kell alkalmazni. Nem szabad lenyelni vagy befecskendezni!
- Az Alomide-kezelés kezdetén kellemetlen érzést, úgymint égő vagy szúró érzés tapasztalhat. Ezek a tünetek elmúlnak, ha azonban továbbra is fennállnak, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz. Kérjük olvassa el a "Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz"című részt.

Ha egyéb gyógyszereket is szed, kérjük, olvassa el az"Egyéb gyógyszerek és az Alomide" c. részt alább.

Gyermekek
Az Alomide biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az Alomide
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon legalább 10-15 percet az egyes alkalmazások között. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Alomide-ot terhesség vagy szoptatás alatt ne használja, kivéve, ha kezelőorvosa szükségesnek tartja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mint bármely szemcsepp, az Alomide alkalmazása átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.

Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,07 mg benzalkónium kloridot tartalmaz milliliterenként.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved.
Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.


3. Hogyan kell alkalmazni az Alomide 1 mg/ml szemcseppet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
1 vagy 2 csepp a szembe naponta négyszer, szabályos időközönként. Minden esetben a kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a kezelés időtartamáról.

Csak szemcseppként használja az Alomide-ot.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Kezelőorvosa beleegyezése nélkül ne használja 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél az Alomide-ot.
2 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél az adagolás a felnőttekéhez hasonló.


3. Hogyan kell alkalmazni az Alomide 1 mg/ml szemcseppet? (folytatás)

- Készítse elő a cseppentős tartályt és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot. Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, vegye le, mielőtt a gyógyszert használná.
- Tartsa a cseppentős tartályt fejjel lefelé, a hüvelyk és középső ujja között. (1. ábra)
- Hajtsa hátra a fejét. Tiszta ujjával húzza le az alsó szemhéját, amíg egy rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A csepp ebbe a résbe fog bekerülni. (2. ábra)
- Tegye közel szeméhez a cseppentős tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A cseppentő végével ne érintse meg a szemét, a szemhéját, a környező területet vagy bármely más felszínt. Ezzel beszennyezheti az oldatot.
- Óvatosan nyomja meg a cseppentős tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp Alomide szemcsepp kerüljön a szemébe. (3. ábra)
- Az Alomide szemcsepp használatát követően engedje el szemhéját, csukja be szemét, és az ujjával finoman gyakoroljon nyomást a szemzugra az orr mellett 2 percen át (4. ábra). Ezzel elkerülheti, hogy az Alomide szemcsepp bekerüljön a szervezetébe.
- Amennyiben mindkét szemébe használja a szemcseppet, ismételje meg a lépéseket a másik szem esetében is.
- Használat után azonnal csavarja vissza a kupakot.
- Egyszerre csak egy cseppentős tartályt használjon.

Ha a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha elfelejtette alkalmazni a szemcseppet, akkor amint eszébe jut, alkalmazzon egy adagot. Ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha az előírtnál több szemcseppet alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne cseppentsen több cseppet a szemébe, amíg el nem érkezik a következő szokásos adag ideje.

Ha véletlenül lenyelte a gyógyszert, azonnal forduljon orvoshoz! Véletlen lenyelés esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: átmeneti melegségérzés, a bőr kipirulása, fokozott verejtékezés, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, fejfájás, fáradtság, átmeneti vérnyomás emelkedés, szédülés, és haspuffadás.

Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon 10-15 percet az Alomide és a másik szemcsepp használata között. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.

Ha idő előtt abbahagyja az Alomide alkalmazását
Ne hagyja abba idő előtt a gyógyszer alkalmazását, még akkor sem, ha tünetei már elmúltak. Ha túl korán abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, tünetei visszatérhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: kellemetlen érzés a szemben.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: szemviszketés, száraz szem, szemvörösség, fokozott könnytermelés, homályos látás, hámlás a szemhéjon.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások:
szemfájdalom, látászavar, a szem vagy a szem körüli hártya duzzanata, a szem megerőltetése, a szem váladékozása, a szem irritációja, fehér lerakódások a szem felszínén (a szaruhártyán), szaruhártya rendellenességek vagy defektusok.

Általános hatások: fejfájás, szédülés, hányinger, a szemhéj hámlása, melegség érzése, gyógyszer-intolerancia

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szemészeti hatások: károsodás, hegesedés vagy festés a szem felszínén (szaruhártya és kötőhártya), szemgyulladás, látásromlás, szemhéj-duzzanat, "úszkáló foltok" a látótérben

Általános hatások: álmosság, rossz íz érzése, tüsszögés, orrszárazság, kellemetlen érzés gyomor / hasi tájékon, bőrkiütés, gyógyszer túlérzékenység

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Általános hatások:
szívdobogásérzés, nehézlégzés

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Alomide 1 mg/ml szemcseppet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fertőzések megelőzése érdekében, a tartály az első felbontás után 28 napig használható!
A felbontás dátumát írja fel az alábbi helyre.

Felbontva:

A cseppentős tartály szorosan zárva tartandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alomide 1 mg/ml szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg lodoxamid (1,78 mg lodoxamid-trometamol formájában) milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, citromsav-monohidrát, tiloxapol, nátrium-citrát, hipromellóz, mannit, nátrium-hidroxid és/vagy tömény sósav a megfelelő kémhatás (pH) beállításához. tisztított víz.

Milyen az Alomide külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Alomide 5 ml, 10 ml vagy 15 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen vagy enyhén sárga színű, steril oldat LDPE cseppentővel és polipropilén csavaros kupakkal lezárt színtelen, LDPE tartályba töltve.

Nem mindegyik kiszerelés kerül feltétlenül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-5353/01
ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária
  • Hatóanyag: lodoxamide
  • ATC: Lodoxamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-5353/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária
  • Hatóanyag: lodoxamide
  • ATC: Lodoxamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.