TADALAFIL TEVA 5 mg filmtabletta

TADALAFIL TEVA 5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadalafil Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tadalafil Teva tadalafil hatóanyagot tartalmaz, amely az úgynevezett foszfodieszteráz-5 gátlók csoportjába tartozik.
A Tadalafil Teva 5 mg-ot az alábbi állapotokban szenvedő férfiak kezelésére alkalmazzák:
- erektilis diszfunkció. (azaz merevedési zavar). Ez olyankor következik be, ha a szexuális tevékenységhez szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani nem képes. Kimutatták, hogy a Tadalafil Teva jelentősen javítja a szexuális tevékenységhez alkalmas hímvessző-merevedés elérésének képességét. Szexuális ingerlést követően a Tadalafil Teva segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a véráramlás fokozódik. Az eredmény a javuló merevedési funkció. A Tadalafil Teva nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara. Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Teva nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mint ha nem szedne a merevedési zavar kezelésére gyógyszert.
- akiknek úgynevezett benignus prosztata hiperpláziához (jóindulatú dülmirigy megnagyobbodás) társuló húgyúti tüneteik vannak. Ez akkor fordul elő, amikor a dülmirigy az életkor előrehaladásával megnagyobbodik. A tünetek közé tartozik a vizeletindítás nehezítettsége, a húgyhólyag nem teljes kiürülésének érzése és gyakoribb vizelési inger még éjszaka is. A Tadalafil Teva javítja a prosztata és a húgyhólyag vérellátását, és ellazítja ezek izmait, ami csökkentheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit. A Tadalafil Teva-ról igazolták, hogy már 1-2 héttel a kezelés elkezdése után javítja ezeket a húgyúti tüneteket.
2. Tudnivalók a Tadalafil Teva szedése előtt
Ne szedje a Tadalafil Teva-t:
- ha allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-oxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot ("nitrátokat") angina pektorisz ("mellkasi fájdalom") kezelésére használják és a tadalafil fokozza hatásukat. Ha bármilyen nitrátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, közölje kezelőorvosával;
- ha súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (az utóbbi 90 napban) szívrohama volt;
- ha a közelmúltban (az utóbbi 6 hónapban) sztrókja, azaz gutaütése volt;
- ha alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomását nem kezelik;
- ha valaha előfordult Önnél látásvesztés egy ún. "nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" nevű betegség (NAION) miatt. Ezt az állapotot a "szem szélütésének" nevezik.
- ha riociguátot szed. Ezt a gyógyszert a pulmonális artériás magas-vérnyomás (a tüdőben előforduló magas vérnyomás) kezelésére, valamint a tüdő krónikus tromboembóliás magas-vérnyomás kezelésére használják. A PDE-5 gátlók, mint pl. a Tadalafil Teva kimutatottan fokozzák ezen gyógyszer vérnyomás-csökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy bizonytalan, tájékoztassa kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadalafil Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben kockázatos lehet, mert megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.
Mivel a jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak és a prosztataráknak ugyanazok lehetnek a tünetei, kezelőorvosa kivizsgálja Önt a prosztatarák kizárása céljából, mielőtt elkezdené a jóindulatú prosztata megnagyobbodás Tadalafil Teva-kezelését. A Tadalafil Teva nem gyógyítja a prosztatarákot.
A filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegségében),
- a csontvelő rákos megbetegedésében (mielóma multiplex),
- a vérsejtek rosszindulatú megbetegedésében (leukémia),
- a hímvessző anatómiai eltérése,
- súlyos májbetegség,
- súlyos vesebetegség.
Nem ismert, hogy a Tadalafil Teva hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a dülmirigy (prosztata) egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő dülmirigy eltávolítás).
Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Teva szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
Néhány, tadalafilt szedő betegnél halláscsökkenés vagy hirtelen kialakuló hallásvesztés előfordulását figyelték meg. Bár nem ismert, hogy ez az esemény közvetlen kapcsolatban áll-e a tadalafillal, ha hallása romlik vagy hirtelen kialakuló hallásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Teva szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Tadalafil Teva nők számára nem javallott.
Gyermekek és serdülők
A Tadalafil Teva alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallott.
Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedjen Tadalafil Teva-t, ha már nitrátokat szed.
Néhány gyógyszert befolyásolhat a Tadalafil Teva vagy azok befolyásolhatják a Tadalafil Teva hatásosságát. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha már szed:
- alfa receptor gátló készítményt (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztata megnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak);
- egyéb vérnyomáscsökkentőket;
- riociguátot
- úgynevezett 5-alfa reduktáz gátlót (melyet jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére alkalmaznak);
- ketokonazol tablettát (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS illetve HIV fertőzés kezelésére használt proteáz-gátlókat;
- fenobarbitált, fenitoint és karbamazepint (görcsroham elleni gyógyszerek);
- rifampicint, eritromicint, klaritromicint vagy itrakonazolt;
- egyéb készítményeket merevedési zavar kezelésére.
A Tadalafil Teva egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található. A grépfrútlé befolyásolhatja, a Tadalafil Teva hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.
Termékenység
Kutyák kezelésekor a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhány férfinél a hímivarsejtek számának csökkenését észleltek. Nem valószínű, hogy ez a hatás a termékenység hiányához vezet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány Tadalafil Teva-t szedő férfi szédülésről számolt be. Alaposan ellenőrizze, hogy miként reagál a filmtablettára, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Tadalafil Teva laktózt tartalmaz
Amennyiben Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tadalafil Teva-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Tadalafil Teva filmtabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A filmtablettát egészben, egy kevés vízzel nyelje le. A filmtabletta bevehető étkezéssel vagy anélkül.
Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást. Ha Tadalafil Teva-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkohol szintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.
Erektilis diszfunkció (merevedési zavar) kezelésére
A javasolt adag egy darab 5 mg-os filmtabletta naponta egyszer, megközelítőleg ugyanabban a napszakban. Kezelőorvosa módosíthatja az adagot 2,5 mg-ra, attól függően, hogy Ön miként reagál a Tadalafil Teva-ra. Ebben az esetben Ön 2,5 mg-os filmtablettát kap.
Naponta csak egy Tadalafil Teva-t vegyen be.
A napi egyszer alkalmazott Tadalafil Teva szexuális ingerlés mellett segít a merevedés elérésében a nap 24 órája alatt bármely időpontban. A napi egyszeri alkalommal szedett Tadalafil Teva hasznos lehet olyan férfiak számára, akik előreláthatóan hetente kétszer vagy többször fognak szexuális kapcsolatot létesíteni.
Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Teva nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.
Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a merevedési képességet.
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére
Az adag egy 5 mg-os filmtabletta naponta egyszer, megközelítőleg azonos napszakban bevéve. Ha jóindulatú prosztata megnagyobbodása és merevedési zavara is van, az adag szintén egy 5 mg-os filmtabletta naponta egyszer.
Napi egyszeri adag Tadalafil Teva-nál ne vegyen be többet.
Ha az előírtnál több Tadalafil Teva-t vett be
Forduljon kezelőorvosához. Olyan mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.
Ha elfelejtette bevenni a Tadalafil Teva-t
Vegye be az adagját, mihelyt eszébe jut, azonban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására. Napi egyszeri adag Tadalafil Teva-nál ne vegyen be többet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (gyakorisága "nem gyakori");
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal forduljon orvoshoz (gyakorisága "nem gyakori");
- priapizmus, hosszasan fennálló és esetleg fájdalmas merevedés a Tadalafil Teva bevételét követően (gyakorisága "ritka"). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (gyakorisága "ritka").
Egyéb jelentett mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás, hátfájdalom, izomfájdalom, kar- és lábfájdalom, az arc kipirulása, orrdugulás és emésztési zavar.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyomorfájás, hányinger, hányás, a gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux) homályos látás, szemfájdalom, nehézlégzés, vér jelenléte a vizeletben, hosszasan fennálló merevedés, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, orrvérzés és fülcsengés, a kéz-, a lábfej, vagy a bokák vizenyős duzzanata, fáradtság.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, görcsrohamok és átmeneti emlékezetkiesés, a szemhéjak duzzanata, a szemek vörössége, hirtelen halláscsökkenés, hallásvesztés és csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen), hímvesszővérzés, vér jelenléte az ondóban, fokozott verítékezés.
Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a Tadalafil Teva-t szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.
Az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be ritka esetekben.
Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek Tadalafil Teva-t szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén, az arc feldagadása, súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki, súlyos bőrkiütés, a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és hirtelen szívhalál.
Gyakrabban jelentettek szédülést a Tadalafil Teva-t szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. A Tadalafil Teva-t szedő, 65 év feletti férfiaknál gyakrabban számoltak be hasmenésről.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tadalafil Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tadalafil Teva?
- A készítmény hatóanyaga a tadalafil. Mindegyik filmtabletta 5 mg tadalafilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó keményítő, kolloid, vízmentes szilícium-dioxid, kroszkarmellóz nátrium, nátrium-lauril-szulfát magnézium sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171), triacetin, talkum (E553b), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E 172)).
Milyen a Tadalafil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tadalafil Teva 5 mg: világossárga, ovális filmtabletta, egyik oldalán "5" mélynyomással, a másik oldal jelöletlen. A filmtabletta átmérői 10 mm × 6,0 mm, vastagsága 3,3-3,9 mm.
Kiszerelések
A Tadalafil Teva 5 mg 4, 14, 16, 28 és 30 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 16x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-23036/15

TADALAFIL TEVA 5 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: tadalafil

ATC: Tadalafil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 10689 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 10689 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-23036/05

TADALAFIL TEVA 5 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: tadalafil

ATC: Tadalafil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 19851 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 19851 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( férfi egészségügyi problémák, vese és húgyutak betegségei )