+16° - +37°
Nincs front

MEREWIN 100 mg rágótabletta

MEREWIN 100 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Merewin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Merewin hatóanyaga a szildenafil, amely az úgynevezett 5. típusú foszfodiészteráz (PDE5)-gátlók gyógyszercsaládjának tagja. Nemi izgalom során a hímvessző ereinek simaizomzatát elernyesztve, a barlangos testbe beáramló vér mennyiségének növelésével segíti elő a merevedést.
A Merewin csak szexuális izgalom hatására hat kedvezően a merevedés kialakulására.
A Merewin rágótabletta a felnőtt férfiak hímvessző-merevedési zavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezelésére szolgáló készítmény. A hímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nem képesek a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani.
2. Tudnivalók a Merewin szedése előtt
Ne szedje a Merewin-t
- Ha allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Ön úgynevezett nitrát-készítményeket szed, mivel a készítménnyel történő egyidejű alkalmazásuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mondja el a kezelőorvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Ha Ön bármilyen nitrogénmonoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivel kombinációjuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.
- Ha Ön riociguátot szed. Ezt a gyógyszert pulmonális artériás hipertónia (a tüdőereiben kialakuló magas vérnyomás) és krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (a tüdőereiben vérrögök következtében kialakuló magas vérnyomás) kezelésére alkalmazzák. PDE5 gátlók, mint a Merewin, fokozzák ennek a gyógyszernek a vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben
riociguátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.
- Ha Önnek nemrégiben volt szélütése (agy keringési zavara), szívrohama, vagy ha alacsony a vérnyomása.
- Ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).
- Ha valaha előfordult Önnél nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia miatt fellépő látásvesztés.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Merewin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel,
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben (egy vörösvérsejt-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtek rosszindulatú daganata), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved.
- ha hímvesszője rendellenes alakú vagy, ha úgynevezett Peyronie-betegségben szenved.
- ha Önnek problémái vannak a szívével. Ebben az esetben a kezelőorvosának kell alaposan megvizsgálnia, hogy szíve alkalmas-e a szexuális tevékenységgel járó többletterhelés elviselésére.
- ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara (pl. hemofíliája) van.
- ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Merewin szedését és azonnal forduljon orvosához.
A Merewin nem alkalmazható együtt semmilyen más, a merevedési zavarok kezelésére szolgáló szájon át alkalmazandó vagy helyi kezeléssel!
Nem alkalmazhatja együtt a Merewin-t a pulmonális artériás hipertónia (PAH) elleni, szildenafilt tartalmazó gyógyszerekkel vagy bármely más PDE-5- gátlóval.
Ne szedjen Merewin- t, ha Önnek nincs merevedési zavara.
Ne szedjen Merewin-t, ha Ön nő.
Különleges szempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor
Közölje az orvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg. Előfordulhat, hogy orvosa alacsonyabb adagot ír Önnek elő.
Gyermekek és serdülők
A Merewin nem adható 18 éves kor alatti egyéneknek.
Egyéb gyógyszerek és a Merewin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Merewin rágótabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetében feltétlenül tájékoztasson valakit az Önt ellátó egészségügyi szakszemélyzet közül, hogy Ön Merewin-t vett be, és azt is, hogy mikor vette be. Kizárólag abban az esetben szedhet más gyógyszereket a Merewin alkalmazásának ideje alatt, ha ezt kezelőorvosa engedélyezte.
Ne vegyen be Merewin-t, ha nitrát-készítményeket szed, mivel ezen készítmények kombinációja potenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") kezelésére.
Ne vegyen be Merewin-t, ha olyan gyógyszert szed, mint az úgynevezett nitrogénmonoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivel kombinációjuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha Ön már szed riociguátot!
Amennyiben úgynevezett proteáz-gátló gyógyszert szed, pl. a HIV okozta fertőzés kezelésére, úgy előfordulhat, hogy orvosa a szildenafil kisebb adagjával kezdi el Önnél a kezelést.
Néhány, magasvérnyomás vagy prosztata megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolót szedő betegnél szédülés és ájulásérzés jelentkezhet, amit a gyors felüléskor vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat. Ezek a tünetek, melyek néhány olyan betegnél jelentkeztek, akik Merewin-t és alfa-blokkolót szedtek egyidejűleg, legnagyobb valószínűséggel a szildenafil alkalmazását követő 4 órán belül fordulnak elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, az alfa-blokkoló gyógyszerét Önnek rendszeres napi adagban kell bevennie, mielőtt elkezdené szedni a Merewin-t. Kezelőorvosa ebben az esetben lehet, hogy az alacsonyabb hatóanyag tartalmú szildenafillel kezdi el a kezelést.
A Merewin egyidejű bevétele bizonyos étellel, itallal és alkohollal
A Merewin bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is, azonban azt tapasztalhatja, hogy a Merewin hatása később jelentkezik, ha azt bőséges étkezés közben veszi be.
A készítmény alkalmazásával egyidejűleg fogyasztott alkohol átmenetileg megakadályozhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Merewin rágótabletta bevétele előtt.
Terhesség és szoptatás
A Merewin alkalmazása nőknek nem javallt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Merewin szédülést okozhat és befolyásolja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Merewin rágótabletta, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Merewin laktózt és aszpartámot tartalmaz
A készítmény laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény aszpartámot tartalmaz, ami egy fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
3. Hogyan kell szedni a Merewin-t?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a javasolt adagolás nem biztosítható a Merewin 100 mg-os rágótablettával, abban az esetben másik, az adagolási javaslatnak megfelelő hatáserősségű szildenafil készítmény alkalmazandó.
A szildenafil szokásos kezdő adagja: 50 mg.
Ne vegyen be Merewin-t naponta egynél több alkalommal!
A Merewin rágótablettát kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be! A rágótablettát rágja szét teljesen mielőtt lenyeli!
Ha a Merewin alkalmazása során annak hatását túl erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Merewin kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A Merewin hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Merewin hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Merewin szedése ellenére sem sikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Merewin-t vett be
A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. 100 mg-nál nagyobb adag bevétele nem fokozza a gyógyszer hatását.
Ne vegyen be több rágótablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!
Amennyiben az előírtnál többet vett be, forduljon orvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Merewin alkalmazásával kapcsolatban jelentett mellékhatások általában enyhe, vagy közepes súlyosságúak és rövid ideig tartanak.
Ha a következő súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a Merewin szedését, és azonnal forduljon orvoshoz:
- Allergiás reakció - ez nem gyakran fordul elő (100 beteg közül legfeljebb egyet érinthet)
Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadása
- Mellkasi fájdalom - ez nem gyakran fordul elő
Ha ez közösülés közben vagy azt követően lép fel:
-- Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani.
-- Ne alkalmazzon nitrát-készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!
- Tartós, néha fájdalmas merevedés. - ez ritkán fordul elő (1000 betegből legfeljebb egyet érinthet).
- Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost!
- Hirtelen látáscsökkenés vagy látásvesztés.. - ez ritkán fordul elő
- Súlyos bőrreakciók. - ez ritkán fordul elő
- Görcsök vagy görcsroham. - ez ritkán fordul elő
További mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül egynél többet érinthet): fejfájás.
Gyakori mellékhatások (100 beteg közül egynél többet érinthet): hányinger, arckipirulás, hőhullámok (a tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló forróság érzése a felsőtestben), emésztési zavar, látászavarok (a színlátás zavara, homályos látás), orrdugulás és szédülés.
Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül egynél többet érinthet): hányás, bőrkiütés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzés/a szem kivörösödése, szemfájdalom, fényvillanások látása, szemkáprázás, fényérzékenység, könnyezés, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, izomfájdalom, álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, szájszárazság, elzáródott vagy eldugult melléküregek, az orrnyálkahártya gyulladása (a tünetek közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás), felhasi fájdalom, nyelőcső reflux betegség (tünet: gyomorégés), vér a vizeletben, fájdalom a karokban vagy a lábakban, orrvérzés, forróságérzet és fáradtság.
Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül egynél többet érinthet): ájulás, szélütés, szívroham, szabálytalan szívverés, az agyi vérellátás részleges, átmeneti csökkenése, torokszorító érzés, szájzsibbadás, szemfenéki vérzés, kettőslátás, csökkent látásélesség, szokatlan érzés a szemben, a szem vagy a szemhéj duzzanata, apró részecskék vagy pontok megjelenése a látótérben, fényes vagy színes körök látása a fényforrások körül, tágult pupilla, a szem fehér részének elszíneződése, hímvesszővérzés, vér az ondóban, orrszárazság, az orr belsejének duzzanata, ingerlékenység
és a hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.
A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok során ritkán beszámoltak instabil angina (egy szívbetegség) és hirtelen halál eseteiről. Fontos, hogy ilyen mellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben, szívproblémái voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a szildenafil hatásának tulajdoníthatók-e..
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Merewin-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Merewin?
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil.
100 mg szildenafilt tartalmaz (szildenafil-citrát formájában).
- Egyéb összetevők: polakrilin-kálium, kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, Povidone K-30, aszpartám (E951), kroszkarmellóz-nátrium, borsmenta aroma, magnézium sztearát, kálium-hidroxid vagy sósav (a pH beállítására)
Milyen a Merewin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Merewin fehér színű, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalán "100" jelzéssel. Átmérője 11,8 x 11,6 ± 0,2 mm; vastagsága 5,8 ± 0,3 mm
2, 4, 8, vagy 12 db rágótabletta PVC//PCTFE/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 4x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22272/06

MEREWIN 100 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmanox

Hatóanyag: sildenafil

ATC: Sildenafil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 8x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22272/07

MEREWIN 100 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmanox

Hatóanyag: sildenafil

ATC: Sildenafil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 12449 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár