+16° - +38°
Nincs front

NEODOLPASSE oldatos infúzió

NEODOLPASSE oldatos infúzió betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEODOLPASSE OLDATOS INFÚZIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Neodolpasse egy azonnal felhasználható infúziós oldat, mely diklofenákot és orfenadrint tartalmaz.
A diklofenák fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító hatással bír, az orfenadrinnak izomlazító hatása van.
A Neodolpasse oldatos infúzió olyan akut fájdalommal és gyulladással járó állapotokban nyújt segítséget, mint a:
- gerincvelői eredetű, gerincoszlop szerkezeti változásaival összefüggő fájdalmak,
- reumás betegséghez kapcsolódó fájdalmak,
- idegsebészeti beavatkozásokat követő műtét utáni fájdalmak.
2. TUDNIVALÓK A NEODOLPASSE OLDATOS INFÚZIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Neodolpasse oldatos infúzió nem alkalmazható Önnél:
- ha Ön túlérzékeny (allergiás) a diklofenák-nátriumra, az orfenadrin-citrátra vagy a Neodolpasse egyéb összetevőjére.
- amennyiben hasonló módon ható fájdalomcsillapítók (úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló szerek, NSAID-ok, valamint acetilszalicilsav, ASS) szedésekor az alábbi tünetek jelentkeztek:
- asztma,
- csalánkiütés,
- akut orrnyálkahártya-gyulladás.
- ha Önnél fennáll a következő betegségek valamelyike:
- a vérképző rendszer betegsége,
- porfíria (vérképzőszervi betegség, a porfirin-anyagcsere zavara),
- vérzési hajlam,
- agyvérzés vagy más akut vérzési rendellenesség,
- miaszténia grávisz (az izomrendszer bizonyos betegsége),
- bulbár paralízis (bénulással járó neurológiai betegség),
- szűk zugú zöldhályog (glaukóma), amely a szem magas belső nyomásával járó szembetegség,
- szívelégtelenség,
- gyors, nem ritmusos szívműködés (szabálytalan szívritmus),
- fennálló vagy a kórtörténet szerinti visszatérő peptikus fekély/vérzés,
- gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás (perforáció) korábbi előfordulása NSAID terápiával összefüggésben,
- gyomor-bélrendszeri szűkület,
- a vastagbél nagyfokú tágulata (megakolon),
- bélelzáródás bélbénulás következtében (paralitikus ileusz),
- súlyos máj- vagy vesefunkció zavar,
- kóros vizelet visszatartás (pl. prosztata adenómával - jóindulatú mirigydaganattal, prosztata megnagyobbodással, vagy a hólyag elzáródásával összefüggésben).
- ha Önnél fennáll az infúziós terápia általános ellenjavallatainak legalább egyike, úgy mint:
- folyadéktúltelítettség,
- nem kezelt szívelégtelenség,
- a vesefunkció nagyfokú romlása megemelkedett húgysavszinttel,
- tüdővizenyő,
- agyduzzanat.
- nem alkalmazható továbbá:
- a terhesség utolsó 3 hónapjában,
- 14 év alatti serdülőkorúaknál és gyermekeknél.
A Neodolpasse oldatos infúzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
gyomor-bélrendszeri rendellenesség esetén
Korábban előfordult súlyos gyomor-bélrendszeri esemény (pl. gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás) esetén vagy anélkül is kialakulhat gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás, amely akár halálos is lehet. Ezért haladéktalanul értesítse orvosát, ha fájdalmat vagy egyéb panaszt észlel.
Idős (65 év feletti) betegeknél a mellékhatások előfordulásának gyakorisága diklofenákhoz hasonló hatású fájdalomcsillapítók (NSAID) alkalmazása esetén nagyobb, különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés és átfúródás, melyek akár végzetesek is lehetnek.
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és az átfúródás kockázata nagyobb a diklofenákhoz hasonló hatású fájdalomcsillapítók (NSAID) magasabb dózisban történő alkalmazása esetén.
Abban az esetben, ha Önnél már előfordult fekély, különösen vérzés vagy átfúródás szövődménnyel, vagy ha Ön idős, vagy alacsony dózisban acetilszalicilsavat, vagy egyéb olyan gyógyszert szed, mely a gyomor-bélrendszeri mellékhatások kockázatát növeli, a kezelést a legalacsonyabb hatásos dózissal kell elkezdeni. Ha szükséges, orvosa (gyomor)védőszereket fog felírni Önnek (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa-gátló).
Ha gyomor-bélrendszeri vérzésre utaló jelek fordulnak elő (pl. véres hányás, véres vagy fekete széklet, feltűnő sápadtság, kimerültség), a Neodolpasse kezelést azonnal le kell állítani.
Alkohol egyidejű fogyasztása növeli a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
Fokozott elővigyázatosságra van szükség, ha Önnél már állapítottak meg bizonyos bélbetegségeket (enterokolitisz, Crohn-betegség, kolitisz ulceróza), mivel az Ön állapota súlyosbodhat (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások).
A gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély kockázata nő, ha a Neodolpasse oldatos infúziót bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazza, pl. kortikoszteroidok, véralvadásgátlók, vérlemezkegátlók (beleértve az acetilszalicilsavat is) és speciális antidepresszánsok (SSRI, szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók).
vérzési rendellenesség esetén
- A vérzési hajlam megnövekedhet a Neodolpasse alkalmazásakor, ha Önnek véralvadási rendellenessége van vagy alacsony a vérlemezke száma.
központi idegrendszeri rendellenesség esetén
- Ajánlott az elővigyázatosság, ha Önnek súlyos elmebetegsége, epilepsziája vagy Parkinson kórja van.
szív- és érrendszeri rendellenesség esetén
- Fokozott figyelem szükséges, ha Önnek magas vérnyomása és/vagy szívelégtelensége van, vagy ha volt már szívbetegsége, mivel folyadék-visszatartás léphet fel, ami vérnyomás emelkedéshez, vagy fokozott szívterheléshez vezethet.
- Ha az Ön keringési rendszere nem stabil és a vérnyomása alacsony, orvosa meg fogja vizsgálni a Neodolpasse kezelés lehetőségét.
- A Neodolpasse oldatos infúzióhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és a kezelési időtartamot!
Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
májbetegség esetén
- A diklofenák a májenzimek szintjének emelkedését is okozhatja. A májfunkció fennálló vagy súlyosbodó zavara esetén a Neodolpasse kezelést azonnal le kell állítani.
- Hepatitisz (májgyulladás) előfordulhat - akár bevezető tünetek nélkül is.
- Hepatikus porfíriás (a vérfesték termelésének zavarával járó, többnyire veleszületett betegség) betegeknél a diklofenák rohamot provokálhat.
vesebetegség esetén
- A vesefunkciót monitorozni kell, ha Önnek károsodott a vesefunkciója, ha vizelet termelést fokozó gyógyszert szed, vagy ha az Ön folyadék egyensúlya egyéb okok miatt kiegyensúlyozatlan (pl. sebészeti beavatkozások után).
bőrbetegség esetén
- Elővigyázatosságra van szükség, ha Ön bizonyos bőrbetegségben szenved (lupusz eritematózusz).
- Nagyon ritkán beszámoltak súlyos bőrelváltozásokról hólyagok kialakulásával, melyek közül némelyik végzetes is lehet. A Neodolpasse kezelést abba kell hagyni a bőrkiütés, nyálkahártya sérülés, vagy a túlérzékenység bármely tünetének fellépésekor.
allergia esetén
- A Neodolpasse kezelés megkezdése előtt informálja orvosát, ha kórtörténetében tüdőasztma, csalánkiütés, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás vagy más túlérzékenységi reakció előfordult.
- Allergiás reakciók akkor is előfordulhatnak, ha ezt megelőzően még nem kapott Neodolpasse oldatos infúziót vagy egyéb diklofenák tartalmú készítményt.
általános megbetegedés, például valamilyen fertőzés esetén
- A hatékony fájdalomterápia képes elfedni az alapbetegség jeleit és tüneteit. Ezért fontos, hogy a már meglévő betegség szükséges kezelését is folytassák (pl. fertőzés antibiotikumos kezelése).
Tájékoztassa orvosát, ha a fájdalomterápia ellenére nem érzi jobban magát, ha a fájdalma állandósul, ha egyéb szokatlan tünetet vagy lázat észlel. Ha laboratóriumi eredményei megváltoztak.
- Ajánlott az elővigyázatosság a laboratóriumi eredmények megváltozása esetén. A laboratóriumi értékek előírt ellenőrzését szigorúan be kell tartani.
- A vércukorszint ellenőrzése szükséges, ha a Neodolpasse alkalmazása szájon át szedendő antidiabetikum (vércukorszintet csökkentő készítmény) adása mellett történik.
- Kálium-spóroló vizelethajtók és Neodolpasse együttes adása esetén a szérum káliumszintet ellenőrizni kell.
- Véralvadásgátlók és Neodolpasse együttadásakor a véralvadás monitorozása is szükséges.
A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni a Neodolpasse oldatos infúziót?).
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyidejűleg ne használjon a diklofenákhoz hasonló módon ható fájdalomcsillapítót (NSAID), kivétel ez alól a vérlemezke-gátlóként alacsony dózisban alkalmazott acetilszalicilsav.
Bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva nő a gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély kockázata: pl. kortikoszteroidok, véralvadásgátlók, vérlemezkegátlók (beleértve az acetilszalicilsavat is) és speciális antidepresszánsok (SSRI, szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók).
A Neodolpasse oldatos infúzió együttes alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Az egyidejű alkoholfogyasztás a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát fokozza.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne alkalmazzon Neodolpasse oldatos infúziót:
- ha Ön terhességet tervez, mivel fogamzóképessége csökkenhet,
- a terhesség utolsó három hónapjában, mivel fejlődési rendellenességet válthat ki a magzatban és a szülés elhúzódásához vezethet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni és gépeket kezelni, mert az Ön reakcióképessége csökkenhet, valamint látási zavar, szédülés vagy fáradtság jelentkezhet, ezért ne végezzen olyan tevékenységet, amely fokozott figyelmet igényel.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NEODOLPASSE OLDATOS INFÚZIÓT?
A Neodolpasse orvos által beadandó intravénás (érbe adott) infúziós oldat.
Felnőttek és 14 éven felüli serdülők számára a napi adag átlagosan 250 ml Neodolpasse oldatos infúzió, beadásának időtartama 1,5 - 2 óra.
Kivételes esetekben kettő darab 250 ml-es infúzió is beadható naponta, de legalább 8 órás időtartamnak kell eltelnie az első infúzió vége és a második kezdete között.
A nemkívánatos hatások előfordulásának csökkentése érdekében a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
A kezelés általában 5-10 napig tart.
A Neodolpasse kezelést meg kell szüntetni, ha:
- gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély alakul ki,
- bőrkiütés, nyálkahártya sérülés vagy a túlérzékenység bármely tünete megjelenik,
- károsodott májműködés jelei állnak fenn, vagy a májműködés romlása észlelhető,
- az infúzió adásakor nagyon kellemetlen érzés vagy fájdalom lép fel.
A legkisebb hatásos dózist kell alkalmazni és a vese- és májfunkciós értékek monitorozása szükséges:
- károsodott vesefunkció és
- károsodott májfunkció esetén.
Idős (65 év feletti) betegeknek szintén a legkisebb hatásos dózist kell kapniuk.
A Neodolpasse oldatos infúzió keverése egyéb gyógyszerrel tilos, kivéve a gyártó által kizárólagosan ajánlott oldatokat.
Kizárólag egyszeri használatra. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.
Ha az előírtnál több Neodolpasse oldatos infúziót kapott
Azonnal értesítsen egy orvost!
Amennyiben szükséges, az orvos megkezdi a megfelelő kezelést.
A Neodolpasse túladagolás a következő tünetekben nyilvánulhat meg:
- Központi idegrendszer: fejfájás, szédülés, gyors légzés, tudatzavar, nyugtalanság, tág pupilla, mozgás és koordinációs zavarok, izomrángás, görcs, hallucináció.
- Szív- és keringési rendszer: szívritmuszavar.
- Gyomor-bélrendszer és máj: hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomor-bélrendszeri vérzés, májfunkció zavar.
- Vese: veseműködési zavar, csökkent vizeletürítés.
- Általános: meleg, száraz bőr, az elektrolit- és sav-bázis egyensúly zavarai.
Ha idő előtt abbahagyják a Neodolpasse kezelést
Az orfenadrin (a Neodolpasse két hatóanyaga közül az egyik) hosszú ideig történő folyamatos adása hozzászokást eredményezhet. Mivel nem folyamatos alkalmazásra szolgál, a Neodolpasse esetében ez a veszély nem fenyeget.
Elvonási tünetek nem ismertek.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Neodolpasse is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Neodolpasse oldatos infúzió alkalmazásakor észlelt leggyakoribb mellékhatások az álmosság, szédülés, szájszárazság, gyomor-bélrendszeri tünetek és viszketés voltak.
A következő gyakorisági kategóriák alkalmazhatóak a nemkívánatos hatások értékelése során:
Nagyon gyakori: (10 betegből több mint 1 betegnél jelentkezik)
Gyakori: (kevesebb mint 10-ből 1 betegnél, de több mint 100-ból 1 betegnél jelentkezik)
Nem gyakori: (kevesebb mint 100-ból 1 betegnél, de több mint 1000-ből 1 betegnél jelentkezik)
Ritka: (kevesebb mint 1000-ből 1 betegnél, de több mint 10 000-ből 1 betegnél jelentkezik)
Nagyon ritka: (kevesebb mint 10 000-ből 1 betegnél jelentkezik), beleértve az egyedi eseteket is.
Az következő mellékhatások fordulhatnak elő:
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon ritka: vérzési hajlam, vérlemezke-szám csökkenés, purpura (apró vérzések a bőrön és a nyálkahártyákon), a vérképző szervek megbetegedése, a fehérvérsejt-szám csökkenése vagy vérszegénység
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: fejfájás, szédülés, fáradtság, gyengeség
Ritka: aluszékonyság, nyugtalanság, agitáltság
Nagyon ritka: érzészavarok (pl. borzongás-érzés), memóriazavarok, csökkent tájékozódó képesség, látásromlás (csökkent látásélesség, kettős-látás), fülzúgás, hallászavarok, álmatlanság, ingerlékenység, görcsök, pszichotikus reakciók, depresszió, idegesség, rémálmok, reszketés, ízérzés-zavar
Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Átmeneti alkalmazkodási zavarok és megnövekedett szemnyomás előfordulhat.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
Fokozott víz-visszatartás, magas vérnyomás, szívelégtelenség, megnövekedett pulzusszám, szívdobogásérzés vagy mellkasi fájdalom előfordulhat.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: felső hasi fájdalom, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, hasi görcsök, emésztési zavarok, puffadás
Ritka: gyomor- és bélrendszeri vérzés, mely rejtve maradhat; gyomor-bélrendszeri fekély vérzéssel és/vagy gyomor-bélrendszeri átfúródással, vagy anélkül, mely végzetes is lehet, különösen idős betegeknél; véres hányás, fekete széklet, véres hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás
Nagyon ritka: hasi panaszok, például gyulladásos bélbetegség megjelenése, vagy a meglévő súlyosbodása; a száj, a nyelv és a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, illetve a nyelőcső sérülései
Máj- és epebetegségek illetve tünetek:
Nem gyakori: a májenzimek szintjének átmeneti emelkedése
Ritka: károsodott májműködés, sárgasággal vagy anélkül lezajló májgyulladás, mely esetenként rendkívül gyors lefolyású lehet
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:
Nem gyakori: bőrvörösség
Ritka: csalánkiütés-szerű bőrvörösség, viszketés
Nagyon ritka: átmeneti hajhullás, hólyagos kiütések, az egész bőr vörössé válása, apró vérzések a bőrön és a nyálkahártyán (purpura), beleértve az allergiás purpurát is, gyógyszerallergia miatti bőrbetegségek, fényérzékenység (fényhatás után jelentkező bőrelváltozások)
Csökkent izzadás túlmelegedéssel lehetséges.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei:
Nagyon ritka: gyulladásos fertőzések rosszabbodása hasonló hatású fájdalomcsillapítók alkalmazásával kapcsolatban. Ez feltehetőleg összefügg az ilyen fájdalomcsillapítók hatásmechanizmusával.
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:
Ritka: veseműködési zavar, akut veseelégtelenség, véres vizelet
Nagyon ritka: vesegyulladás, fehérjevizelés és a vese szövetének elhalása. Vizeletürítési nehézségek lehetségesek.
Egyéb szervek működési zavarai:
Ritka: túlérzékenységi reakciók, mint vérnyomásesés, sokk, hörgőgörcs légszomjjal, asztmás roham, néhány véralkotóelem szintjének emelkedése (eozinofília) és impotencia
A Neodolpasse-hoz hasonló gyógyszerek enyhén növelhetik a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának veszélyét.
Az infúzió beadási helyén fellépő helyi reakció:
Például a véna gyulladása előfordulhat.
Szóljon orvosának, ha a Neodolpasse kezelés alatt bármilyen fertőzésre utaló jel megjelenik vagy súlyosbodik. Orvosa mérlegelni fogja a fertőzés elleni (antibiotikumos) kezelés szükségességét.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A NEODOLPASSE OLDATOS INFÚZIÓT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében a külső csomagolásban tárolandó.
A Neodolpasse oldatos infúzió nem használható, ha az oldat nem tiszta és színtelen, illetve ha az üveg sérült.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Neodolpasse oldatos infúzió
A készítmény hatóanyagai a diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát.
300 mg diklofenák-nátrium és 120 mg orfenadrin-citrát 1000 ml infúzióban.
Elektrolit koncentráció: kb. 190 mmol nátrium 1000 ml-enként.
Osmolaritás: kb. 303 mosm/l.
Egyéb összetevők: acetilcisztein, almasav, dinátrium-edetát, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Oldatos infúzió.
Tiszta, színtelen, steril oldat.
250 ml oldat gumidugóval és alumínium kupakkal lezárt, átlátszó műanyag kupakkal ellátott, színtelen üvegbe töltve.
5 x 250 ml, ill. 10 x 250 ml üveg dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 5x250 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7665/02

NEODOLPASSE oldatos infúzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Fresenius Kabi Hungary

Hatóanyag: diclofenac, orphenadrine

ATC: Diclofenac, kombinációk

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 10x250 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7665/03

NEODOLPASSE oldatos infúzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Fresenius Kabi Hungary

Hatóanyag: diclofenac, orphenadrine

ATC: Diclofenac, kombinációk

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )