ENALAPRIL 1 A PHARMA 20 mg tabletta

ENALAPRIL 1 A PHARMA 20 mg tabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENALAPRIL 1 A PHARMA TABLETTA ÉS
MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Enalapril 1A Pharma tabletta az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer a vérerek tágítása révén fejti ki hatását, melynek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja rajtuk keresztül a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményeként a vérnyomás csökken.
Az Enalapril 1 A Pharma tabletta a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
- magasvérnyomás betegség (hipertónia);
- tünetekkel járó szívelégtelenség kezelése;
- a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzése tünetmentes állapotban, csökkent szív pumpafunkció mellett.
2. TUDNIVALÓK AZ ENALAPRIL 1 A PHARMA TABLETTA ALKALMAZÁSA
ELŐTT

Ne szedje az Enalapril 1 A Pharma tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) az enalaprilra vagy az Enalapril 1 A Pharma tabletta egyéb összetevőjére, vagy bármely más ACE-gátlóra;
- ha ACE-gátló (ugyanabba a családba tartozó gyógyszerek) bevételét követően volt már korábban allergiás reakciója, így pl. nyelési vagy légzési nehézséggel járó arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanata;
- ha a családjában előfordult angioödéma, vagy Önnél bármely más körülmény mellett angioödéma lépett fel;
- ha terhes (lásd a "Terhesség és szoptatás" részt).
Az Enalapril 1 A Pharma tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha diuretikummal (vízhajtó) való kezelés, dialízis, alacsony sótartalmú diéta, hányás vagy hasmenés következményeként kiszáradt. Leginkább a tabletta szedésének kezdetekor tapasztalhat nagyfokú vérnyomáscsökkenést (hipotenzió), és gyengének vagy szédülékenynek érezheti magát.
- ha Önnek alacsony a vérnyomása;
- ha Önnek folyadék/elektrolit zavara van;
- ha káliumpótlókat vagy káliumtartalmú sópótló készítményeket szed;
- ha Önnek szívelégtelensége van;
- ha Önnek szívizom betegsége van (hipertrófiás kardiomiopátia), a szívből elvezető fő artéria, az aorta szűkületében (aorta sztenózis), vagy kiáramlási szűkületnek nevezett egyéb szívbetegségekben szenved;
- ha Önnek veseelégtelensége volt vagy van, szűkek a veseartériái (artéria renális sztenózis), csak egy működő veséje van, vagy művesekezelt;
- ha Ön a közelmúltban veseátültetésen esett át;
- ha Önnek májbetegsége van;
- ha Önnek kollagén érbetegsége van, pl. szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy szkleroderma, amelyek bőrkiütésekkel, ízületi fájdalommal és lázzal járhatnak; ha az immunrendszerét elnyomó kezelésben részesül (amit autoimmun betegségek kezelésére, mint például a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), vagy transzplantációs műtétet követően használnak), ha allopurinolt szed (köszvény kezelésére), illetve ha prokainamidot szed (szívritmuszavar kezelésére). Orvosa rendszeresen vérmintát vehet a fehérvérsejtszám ellenőrzése érdekében. Ha a felsoroltak bármelyikének fennállása közben fertőzést kap (amelynek tünete lehet a láz vagy a hőemelkedés), azonnal értesítse kezelőorvosát!
- ha a cukorbetegségének kezelésére vércukorszint-csökkentő gyógyszert szed vagy inzulint kap. Rendszeresen ellenőriznie kell, nem csökken-e a vércukorszintje, főleg a két gyógyszer együttes alkalmazásának első hónapjában;
- ha lítiumot szed (a lítiumot bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használnak);
- ha a vérében magas a káliumszint;
- ha Ön fekete bőrű, mert az enalapril hatása csökkent lehet;
- ha a kórtörténetében szerepel ACE-gátló szedése alatt jelentkező angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, ajak-, arc-, torok- vagy nyelvduzzanat - angioödéma)
Ha az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedése közben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát:
- Szédül az első adag bevétele után. Néhány betegnél az első adag bevétele, illetve az adag emelése szédülést, gyengeséget, ájulásérzést és hányingert vált ki.
- Az ajkak, az arc, a nyelv, a hangrés, a gége, a nyak és a végtagok hirtelen megduzzadása. Ezt az állapotot nevezzük angioödémának, ami a kezelés során bármikor felléphet. Az ACE-gátlók nagyobb arányban okoznak angioödémát feketebőrű betegeknél, mint a nem feketebőrűeknél.
- Magas láz, torokfájás vagy szájfekély (afta) (ezek fertőzés tünetei lehetnek, amiket a fehérvérsejtszám csökkenése okoz).
- A bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság), ami májbetegség jele lehet.
- Száraz köhögés, ami hosszú ideig, tartósan fennáll. Az ACE-gátlók alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak köhögésről, de ez felső légúti megbetegedés tünete is lehet.
Ha az alábbi orvosi beavatkozások bármelyikén megy keresztül, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Ön Enalapril 1 A Pharma tablettát szed:
- bármilyen műtéti beavatkozás vagy érzéstelenítés (akár a fogorvosnál is).
- méh- vagy a darázscsípés kiváltotta allergiás reakció mértékét csökkentő kezelés (deszenzibilizáció).
- hemodialízis (nagyobb pórusátmérőjű membránnal) vagy egy (dextrán-szulfáttal végzett) LDL-aferézis nevű kezelés, mely gépi úton távolítja el a koleszterint a szervezetből.
Amikor először elkezdi szedni az Enalapril 1 A Pharma tablettát, kezelőorvosa gyakran meg fogja mérni a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy Ön a megfelelő adagot kapta. Ezen felül, néhány betegnél a kezelőorvos olyan vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja, amelyek a kálium- és a kreatininszintet (a veseműködést tükröző laboratóriumi vizsgálat), illetve májenzimszintet méri.
Korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Enalapril 1 A Pharma tabletta alkalmazásával kapcsolatban 6 év feletti, magas vérnyomású gyermekek esetében, szívbetegségben szenvedő gyermekekről pedig nincs adat. Az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedése nem javasolt gyermekek számára a magas vérnyomás kezelésén kívül más javallatokban.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ha az alább felsorolt gyógyszerek közül bármelyiket szedi, beszélnie kell kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni az Enalapril 1 A Pharma tablettát, mert előfordulhat, hogy orvosának meg kell változtatnia gyógyszereinek adagolását:
- Káliummegtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, eplerenon, triamteren vagy amilorid), káliumpótlók vagy káliumtartalmú sópótló készítmények, melyek növelhetik a vér káliumszintjét, ami magas káliumszinthez, hiperkalémiához vezethet. Az enyhe fokú hiperkalémia, ha egyáltalán okoz, akkor is csak kevés mellékhatással jár, és általában vérvizsgálattal vagy elektrokardiogrammal (EKG) állapítják meg.
- Vízhajtók, mint pl. a tiazid diuretikumok vagy kacsdiuretikumok, pl. a furoszemid, a bumetanid, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint a nitroglicerin, más nitrát készítmények és egyéb értágítók. Enalaprillal történő együttes alkalmazásuk alacsony vérnyomást okozhat.
- Lítium. Ezt a gyógyszert bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használják. Az enalapril lítiummal való együttes alkalmazása nem javasolt.
- Triciklikus antidepresszánsok, pl. az amitriptilin (depresszió kezelésére), antipszichotikumok, pl. a fenotiazin származékok (súlyos szorongás enyhítésére), narkotikumok, pl. a morfin (közepes fokú vagy súlyos fájdalom kezelésére) vagy érzéstelenítők. Az enalaprilnak ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása tovább csökkentheti az Ön vérnyomását.
- Nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. a diflunizál vagy a diklofenák), vagy az aranyterápia, melyet - főleg az izmokat, csontokat és ízületeket érintő - fájdalmas betegségek kapcsán jelentkező fájdalom, merevség és gyulladás enyhítésére alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek, enalaprillal együtt szedve megakadályozhatják a vérnyomás megfelelő beállítását, és növelhetik a vér káliumszintjét. Az aranyterápia - ACE-gátlóval, pl. enalaprillal együtt alkalmazva - az arc kipirulását, hányingert, hányást és alacsony vérnyomást okozhat.
- Szimpatomimetikumok, pl. az efedrin, a noradrenalin vagy az adrenalin, melyeket alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergia kezelésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek magas értéken tarthatják a vérnyomását.
- Antidiabetikus gyógyszerek, mint pl. az inzulin, melyeket a vércukorszint csökkentésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek a vércukorszintet tovább csökkenthetik.
Az Enalapril 1 A Pharma tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Az Enalapril 1 A Pharma tabletta étkezéstől függetlenül bevehető, de bevételéhez egy pohár folyadékot meg kell inni.
Az alkohol fokozza az Enalapril 1 A Pharma tabletta vérnyomáscsökkentő hatását, ezért alkoholt a lehető legkisebb mennyiségben fogyasszon!

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy terhes vagy terhességet tervez, orvosát feltétlenül tájékoztatnia kell erről. Orvosa azt fogja javasolni, hogy hagyja abba az Enalapril 1A Pharma tabletta szedését mielőtt teherbe esne illetve amint az Ön tudomására jut, hogy terhes, és az Enalapril 1A Pharma tabletta helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. Kérjük, haladéktalanul értesítse orvosát, ha az Enalapril 1A Pharma tabletta szedése alatt esik teherbe! Az Enalapril 1A Pharma tabletta szedése a terhesség bármely szakában tilos, mert súlyosan károsíthatja a magzatot/újszülöttet.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Enalapril 1A Pharma tabletta szedése alatt az újszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek szoptatása nem ajánlott az Enalapril 1A Pharma tabletta szedésével egyidejűleg. Ha Ön idősebb csecsemőt szoptat, az enalapril alkalmazásáról kezelőorvosa fog dönteni, mérlegelve a várható kockázat-nyereség arányt, összehasonlítva más kezelésekkel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer hatása egyénenként eltérő lehet. Az enalapril kapcsán jelentett bizonyos mellékhatások néhány betegnél befolyásolhatják a járművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Időnként előfordulhat szédülés vagy kimerültség.
Fontos információk az Enalapril 1 A Pharma tabletta egyes összetevőiről
Az Enalapril 1 A Pharma tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ENALAPRIL 1 A PHARMA TABLETTÁT?
Az Enalapril 1 A Pharma tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolása magas vérnyomás esetén:
A javasolt kezdő adag napi egyszer 5-20 mg, az Ön vérnyomásától függően. Néhány betegnél ennél kisebb kezdő adag is alkalmazható. Vesebetegségben, szívbetegségben szenvedő, illetve só- és/vagy folyadékhiányos állapotban lévő betegeknél 5 mg vagy ennél kisebb kezdő adag alkalmazandó.
Ha Ön jelenleg nagy adagban szed vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert), előfordulhat, hogy orvosa arra kéri, hogy 2-3 nappal az Enalapril 1 A Pharma tabletta bevétele előtt hagyja abba annak szedését. Kezdő adagként 5 mg vagy ennél kisebb adag javasolt.
Amint a vérnyomása beállt a megfelelő értékre, a szokásos fenntartó adag egy tabletta (20 mg) vagy legfeljebb két tabletta (40 mg) naponta.
Adagolása szívbetegség esetén:
Szívbetegségben szenvedő betegeknél az Enalapril 1 A Pharma tablettát vízhajtóval, és amennyiben szükséges, digitálisszal (pangásos szívelégtelenségben vagy rendszertelen szív működés esetén alkalmazott gyógyszer) vagy béta-blokkolóval (magasvérnyomás, angina és szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) együtt adják. Ha a beteg vízhajtót szed, az enalapril-kezelés megkezdése előtt, amennyiben lehetséges, a vízhajtó adagját csökkenteni kell. A kezdő adag 2,5 mg és folyamatosan, 2-4 hét alatt szabad csak a szokásos fenntartó adagig emelni, ami egy (20 mg-os) tabletta naponta egyszer vagy két (10 mg-os) tabletta naponta kétszer. A maximális napi adag 40 mg, két egyenlő adagra osztva.
Csökkent veseműködés:
Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, az enalapril adagját - a veseműködéstől függően - módosítani kellhet. A veseműködés megállapításához a vizelet kreatinin mennyiségét meg kell mérni és vérvizsgálatot kell végezni.
Amennyiben Ön művesekezelésben (dialízis) részesül, az Ön adagja minden nap változni fog. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy mekkora adagot kell szednie.
Időskorú betegek:
Az orvos az Ön veseműködése alapján fogja eldönteni, hogy Önnek mekkora adagot kell szednie.
Gyermekek:
Az enalapril magas vérnyomású gyermekeknél való alkalmazásáról kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha a gyermek már le tud nyelni tablettát, az adagot a gyermek testtömege fogja meghatározni, illetve az, hogy vérnyomása hogyan reagál a gyógyszerre. A javasolt kezdő adag 20 kg feletti illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél 2,5 mg, 50 kg illetve afeletti testtömegű gyermekeknél 5 mg. Az Enalapril 1 A Pharma tablettát naponta egyszer kell bevenni. Az adagot a gyermek szükségleteinek megfelelően módosítani kell, maximum napi 20 mg-ig 20 kg feletti illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél, illetve 40 mg-ig 50 kg feletti testtömegű gyermekeknél.
Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén
Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén enalapril adása nem javasolt.
Az Enalapril 1 A Pharma tablettát szájon át kell bevenni, étkezés alatt vagy attól függetlenül. A tablettát egy pohár folyadékkal, általában vízzel kell lenyelni. Törekedjen arra, hogy a napi adagot ugyanabban az időben vegye be minden nap! Fontos, hogy az orvos ellenkező utasításáig folytassa az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedését.
Ha az Enalapril 1 A Pharma tabletta hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Enalapril 1 A Pharma tablettát vett be
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy gyermek lenyelt néhányat.
A túladagolás leggyakoribb jelei és tünetei a vérnyomásesés és a stupor (majdnem teljes öntudatlansággal járó állapot). Egyéb tünetei lehetnek még a keringés összeomlása, elektrolitzavar, szédülés, az erőteljes és szapora szívverés, a szapora pulzus, lassú szívverés, a szorongás, a köhögés, a veseelégtelenség és a szapora légzés.

Ha elfelejtette bevenni az Enalapril 1 A Pharma tablettát
Ha kihagy egy adagot, folytassa a következővel, a szokásos rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az egyes kihagyott adagok pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedését
Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, a vérnyomása emelkedhet, a túl magasra emelkedett vérnyomás pedig befolyásolhatja a szív és a vese működését. A gyógyszer szedését csak orvosi utasításra hagyja abba!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

3. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Enalapril 1 A Pharma tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Feltétlenül hagyja abba azonnal az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha erősen szédül, főleg a kezelés kezdetén, vagy az adag emelését követően, vagy ha feláll.
Életbevágóan fontos, hogy azonnal abbahagyja az Enalapril 1 A Pharma tabletta szedését és hívjon orvosi segítséget, ha a bőre elkezd viszketni, légszomja lesz, vagy zihálva veszi a levegőt és a keze, a szája, a torka, az arca vagy a szeme megduzzad.
Alább vannak felsorolva azon mellékhatások, amelyek az enalaprilt szedő betegeknél fordultak elő.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik):
- homályos látás,
- szédülés,
- köhögés,
- émelygés,
- gyengeség.
Gyakori (100 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik):
- fejfájás,
- depresszió,
- kórosan alacsony vérnyomás (beleértve a kizárólag felálláskor jelentkező vérnyomásesést is),
- ájulás,
- mellkasi fájdalom,
- ritmuszavarok,
- angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom),
- szapora szívverés,
- légszomj,
- hasmenés,
- hasi fájdalom,
- az ízérzés megváltozása,
- bőrkiütés,
- túlérzékenységi reakció,(angioödéma),
- fáradékonyság.
Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):
- vérszegénység,
- alacsony vércukorszint,
- zavartság,
- álmosság vagy álmatlanság,
- idegesség,
- bizsergő vagy zsibbadó érzés a végtagokban,
- forgó jellegű szédülés,
- felálláskor jelentkező vérnyomásesés,
- szapora, erőteljes szívverés,
- szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy agyi infarktus (pl. szélütés), ami a magas kockázatú
- betegek esetében valószínűleg a nagymértékű vérnyomásesés következménye,
- orrfolyás,
- torokfájás,
- rekedtség,
- hörgőszűkület, asztma,
- bélelzáródás,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- hányás,
- emésztési zavar,
- székrekedés,
- étvágytalanság,
- gyomorirritáció,
- szájszárazság,
- gyomorfekély,
- verejtékezés,
- viszketés,
- csalánkiütés,
- hajhullás,
- csökkent veseműködés,
- veseelégtelenség,
- fehérje jelenléte a vizeletben (ezt általában egy teszt mutatja ki),
- impotencia,
- izomgörcsök,
- kipirulás,
- fülcsengés,
- rossz közérzet,
- láz.
Ritka (1000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):
- a vérkép megváltozása (pl. bizonyos fehérvérsejtek (neutrofil fehérvérsejtek) számának
- csökkenése, vörösvértestek számának csökkenése, vérlemezkeszám csökkenése, bizonyos
- fehérvérsejtek (granulocita fehérvérsejtek) hiánya, alacsony vörösvérsejt, fehérvérsejt és
- vérlemezke szám),
- nyirokcsomó-bántalom
- az immunrendszer védekezőképességét érintő hatások (pl. autoimmun betegségek),
- csontvelő működésének csökkenése,
- tüdőt érintő hatások (pl. tüdőgyulladás, vízgyülem a tüdőben),
- rendellenes álmok,
- alvási zavarok,
- hideg végtagok (Raynaud-jelenség),
- orrnyálkahártya-gyulladás,
- szájnyálkahártya-gyulladás és -fekély,
- nyelvgyulladás,
- májelégtelenség,
- májgyulladás,
- sárgaság,
- súlyos (pl. hólyagszerű duzzanatok kialakulásával és a bőr leválásával járó) bőrreakciók,
- a napi ürített vizeletmennyiség csökkenése,
- emlő-megnagyobbodás férfiaknál.
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):
- a hasi szervek vizenyője (ödéma).
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- túlzott vizelet-visszatartó hormon elválasztás szindróma (SIADH).
Egy tünetegyüttesről is beszámoltak, ami a következő tünetek némelyikét vagy akár az összeset is magában foglalhatja: láz, savós hártyák gyulladása, vérerek gyulladása, izom- és ízületi fájdalom és -gyulladás, a vér összetevőit befolyásoló és általában vérvizsgálattal kimutatható vérképzőszervi zavar, bőrkiütés, fényérzékenység és a bőrön megjelenő egyéb hatások.

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Néhány olyan mellékhatást észleltek, melyek befolyásolják a vérképet, és amiket csak laboratóriumi vizsgálatok mutatnak ki.
Gyakori (100 betegből több mint 1-nél jelentkezik): magas káliumszint, magas kreatininszint (melléktermék),
Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik): karbamidszint emelkedése (melléktermék), csökkent nátriumszint,
Ritka (1000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik): emelkedett májenzimszintek, emelkedett bilirubinszint.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ENALAPRIL 1 A PHARMA TABLETTÁT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn (Felhasználható:) belül használható fel. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Enalapril 1 A Pharma tabletta?
A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát.
Enalapril 1 A Pharma 5 mg tabletta: 5 mg enalapril-maleát tablettánként.
Enalapril 1 A Pharma 10 mg tabletta: 10 mg enalapril-maleát tablettánként.
Enalapril 1 A Pharma 20 mg tabletta: 20 mg enalapril-maleát tablettánként.
Egyéb összetevők:
Enalapril 1 A Pharma 5 mg tabletta:
magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, hidroxi-propil-cellulóz.
Enalapril 1 A Pharma 10 mg tabletta:
magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E172).
Enalapril 1 A Pharma 20 mg tabletta:
magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E 172).
Milyen az Enalapril 1A Pharma tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Enalapril 1 A Pharma 5 mg tabletta:
Fehér, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán mélynyomású törővonal, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "5" kódjelzés van, a tabletták másik oldalán középen mély törővonal van. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Enalapril 1 A Pharma 10 mg tabletta:
Vörösbarna színű, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán mélynyomású törővonal, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "10" kódjelzés van. A tabletták másik oldalán középen mély törővonal van. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Enalapril 1 A Pharma 20 mg tabletta:
Világos narancs színű, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán mélynyomású törővonal, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "20" kódjelzés van. A tabletták másik oldalán középen mély törővonal van. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 30 db tabletta OPA/ALU/PVC//ALU buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9819/03
ENALAPRIL 1 A PHARMA 20 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: 1 A Pharma GmbH
  • Hatóanyag: enalapril
  • ATC: Enalapril
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 794 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)