EDNYT HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

EDNYT HCT 20 mg/12,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ednyt HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Kezelőorvosa a magasvérnyomás-betegség kezelésére írta fel Önnek az Ednyt HCT-t.

Az Ednyt HCT enalapril összetevője az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) elnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik és az erek kitágításával segíti elő, hogy a szív vért tudjon pumpálni a test minden részébe. Az Ednyt HCT hidroklorotiazid összetevője a diuretikumok (vízhajtó gyógyszerek) csoportjába tartozik és a veséket arra készteti, hogy több vizet és sót válasszanak ki. Az enalapril és a hidroklorotiazid együtt a magas vérnyomás csökkentését segítik elő.


2. Tudnivalók az Ednyt HCT alkalmazása előtt

Ne szedje az Ednyt HCT-t:
- ha allergiás az enalapril-maleátra, hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban kezelték már ezzel a gyógyszerrel azonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiás reakciók jelentkeztek (pl. az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata, nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti ezt a gyógyszert, ha ilyen típusú reakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes, vagy ismeretlen eredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén.
- ha allergiás bármely szulfonamid-származékra (ha nem biztos abban, hogy mely gyógyszerek számítanak szulfonamid-származékoknak, kérdezze meg kezelőorvosát).
- ha vizelési képtelenség áll fenn Önnél.
- ha súlyos veseműködési zavarban szenved.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Ednyt HCT-t (lásd a "Terhesség" című részt.).
- ha súlyos májkárosodása van.
- ha Ön szakubitril/valzartánt (felnőtteknél a krónikus szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Ha nem biztos abban, hogy szedheti-e az Ednyt HCT-t, forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni az Ednyt HCT-t.

Közölje kezelőorvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, valamint tájékoztassa az allergia minden formájáról. Külön tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha Ön szívbetegségben szenved (ide értve az aortaszűkületet, a szívmegnagyobbodással járó elváltozást, a kiáramlási szűkület néven ismert szívbetegséget, a szívelégtelenséget, az iszkémiás szívbetegséget, valamint a cerebrovaszkuláris megbetegedést).
- ha Ön vérképzési rendellenességben szenved.
- ha Önnek májbetegsége van.
- ha Ön dialízis-kezelésben részesül.
- ha Ön vízhajtó gyógyszereket szed.
- ha a közelmúltban erős hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.
- ha Ön sószegény diétát tart.
- ha Ön káliumpótlókat, káliummegtakarító készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed.
- ha Ön 70 évesnél idősebb.
- ha Önnek bármilyen vesebetegsége van (ideértve a veseátültetést), mivel ezek hatására megnövekedhet a kálium szintje a vérben, mely súlyos lehet. Ezekben az esetekben kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ednyt HCT adagját vagy ellenőriznie kell az Ön vér-káliumszintjét.
- ha Ön cukorbeteg, illetve szájon át szedhető, cukorbetegség elleni gyógyszert szed vagy inzulint kap, szigorúan oda kell figyelnie rá, hogy fellép-e Önnél alacsony vércukorszint, főként az Ednyt HCT-kezelés első hónapjai során.
- ha mindkét oldali veseartériája (azok az artériák, amelyek a vesékhez szállítják a vért) beszűkült, vagy amennyiben egyetlen veséje van, az ahhoz vezető ér szűkült be.
- ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy a feketebőrű betegek esetében az ACE-gátlók szedésekor nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakcióknak.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha az Ednyt HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- ha Ön LDL-aferezis kezelésben fog részesülni, illetve ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
- ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Műtétek és érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost arról, hogy Ednyt HCT-t szed, mivel ennek hatására az érzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.
- ha Önnek kollagén-érbetegsége van (pl.: lupusz eritematózus, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), immunszuppresszáns terápiában részesül, az allopurinol vagy prokainamid megnevezésű gyógyszert, illetve ezek kombinációját szedi.
- Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapos terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
- ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma kockázata (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) növekedhet:
-- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, az mTOR-gátlók osztályába tartozó (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmazott) gyógyszerek.
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem-melanomatípusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól az Ednyt HCT szedése alatt.

A kezelés során haladéktalanul közölje kezelőorvosával
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak, és az Ednyt HCT bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamidallergiája.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje az Ednyt HCT-t" pontban szereplő információkat.

Tudnia kell, hogy mint a többi angiotenzin-konvertáló enzimgátló, így az enalapril vérnyomáscsökkentő hatása is érzékelhetően kevésbé érvényesül feketebőrű betegekben, mint a nem-feketebőrű betegekben.

Rutinvizsgálatok
Az Ednyt HCT-kezelés megkezdésekor kezelőorvosa gyakran fogja ellenőrizni az Ön vérnyomását, hogy megbizonyosodjon róla, hogy Ön a megfelelő adagot kapja. Ezen kívül néhány beteg esetében a kezelőorvos további vizsgálatokat végeztethet a kálium, nátrium, magnézium, kreatinin, valamint a májenzimek szintjeinek mérésére.

Gyermekek és serdülők
A gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát gyermekkorban nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az Ednyt HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.

Az Ednyt HCT-t általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. Az Ednyt HCT megfelelő adagjának felírásához kezelőorvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön szedi-e az alábbi gyógyszerek bármelyikét:

- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) vagy aliszkirén (lásd még a "Ne szedje az Ednyt HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
- Diuretikumok (vízhajtó gyógyszerek).
- Káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is), káliummegtartó vízhajtók, vagy más gyógyszerek, amelyek növelhetik a kálium mennyiségét a vérben, például a heparin (vérhígító, a vérrögök kialakulása ellen alkalmazott gyógyszer), ciklosporin (az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer) valamint a trimetoprim és ko-trimoxazol, más néven trimetoprim/szulfametoxazol (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Lítium (a mániás depresszió vagy bipoláris rendellenességek kezelésére használt gyógyszer).
- Triciklusos antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek).
- Antipszichotikumok (a skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek).
- Szimpatomimetikumok (egyes szív- és érbetegségek kezelésére használt gyógyszerek, illetve néhány, nátha kezelésére használt gyógyszer), presszoraminok (pl.: noradrenalin).
- Antidiabetikumok (a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek).
- Nem-szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapításra és az artritisz kezelésére használt gyógyszerek, ide értve az arannyal történő kezelést).
- Citosztatikumok (a rák kezelésére használt gyógyszerek).
- Nem-depolarizáló izomlazító szerek.
- Barbiturátok (álmatlanság vagy epilepszia kezelésére használatos nyugtatók) vagy fájdalomcsillapítók (pl.: a morfium vagy érzéstelenítők, mivel túlságosan lecsökkenthetik a vérnyomást).
- Kolesztiramin és kolesztipol gyanták (a koleszterinszint szabályozására használatosak).
- Kinidin, prokainamid, amiodaron, szotalol (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek).
- Digitálisz-glikozidok (szívebetegségek kezelésére szolgál).
- Kortikoszteroidok (bizonyos betegségek, pl.: reuma, artritisz, allergiás állapotok, asztma, illetve bizonyos vérképzési rendellenességek kezelésére használatosak).
- ACTH (a mellékvese működésének vizsgálatára használatos).
- Ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma kialakulásának kockázata növekedhet: (az angioödéma tünete lehet az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok légzési és/vagy nyelési nehézséggel járó duzzanata):
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimus, szirolimusz, everolimusz).
-- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Az Ednyt HCT egyidejű bevétele étellel vagy itallal
Az Ednyt HCT-t a legtöbben egy pohár vízzel veszik be. Az Ednyt HCT étellel vagy anélkül is bevehető. Az Ednyt HCT szedése közben történő alkoholfogyasztás azonban a vérnyomás túlzott csökkenését okozhatja, melynek hatására szédülés, szédelgés vagy ájulás következhet be. Az alkoholfogyasztást a minimálisra kell korlátozni.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. Az Ednyt HCT helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A gyógyszer szedése nem ajánlott a terhesség időszakában és nem szabad szedni a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. A gyógyszer bizonyos jelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd "Lehetséges mellékhatások").

Az Ednyt HCT laktózt tartalmaz
Az Ednyt HCT laktózt tartalmaz, mely egy cukorfajta. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Az Ednyt HCT nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni az Ednyt HCT-t?

A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni, az Ön állapotának és annak függvényében, hogy Ön szed-e más gyógyszereket is.

A javasolt napi adag egyszer egy tabletta. Orvosa az adagot megemelheti napi két tablettára. A gyógyszert a legtöbben egy pohár vízzel veszik be.

Már meglévő vesebetegségben szenvedő betegek esetén a gyógyszer alacsonyabb adagjára lehet szükség.

A vízhajtókkal történő korábbi kezelést 2-3 nappal a gyógyszer szedésének megkezdése előtt abba kell hagyni.

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a gyógyszer szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

Ha az előírtnál több Ednyt HCT-t vett be
Túladagolás esetén forduljon azonnal kezelőorvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen.
A legvalószínűbben jelentkező tünetek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy bizonytalanságérzés, erős szomjúság, köhögés, zavartság, szapora légzés, szorongás, az ürített vizelet mennyiségének csökkenése, illetve szapora vagy lelassult szívverés.

Ha elfelejtette bevenni az Ednyt HCT-t
A gyógyszert az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.

Ha idő előtt abbahagyja az Ednyt HCT szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatás (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- homályos látás, köhögés, hányinger, gyengeség, szédülés.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás, depresszió, alacsony vérnyomás, testhelyzetváltozáskor kialakuló vérnyomáscsökkenés hatására kialakuló szédülés, ájulás, izomgörcsök,
- mellkasi fájdalom, szívritmusbeli változások, angina vagy mellkasi fájdalom, szapora szívverés, légszomj,
- hasmenés, fájdalom a gyomor (has) környékén, megváltozott ízérzékelés, fáradtság érzése,
- kiütés, túlérzékenység/angioneurotikus ödéma: az arc, végtagok, ajkak, nyelv, gégefedő és/vagy gége angioneurotikus ödémáját jelentették,
- alacsony káliumszint a vérben, magas káliumszint a vérben, emelkedett szérum kreatininszint, emelkedett koleszterinszint, emelkedett trigliceridszint, emelkedett húgysavszint a vérben (ezek az eltérések vérvizsgálattal mutathatók ki).

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- vérszegénység (ide értve az aplasztikus és hemolitikus anémiát), zavarodottság, álmosság érzése, alvásproblémák, idegesség érzése, bizsergés vagy zsibbadás, forgás érzése (szédülés), ízületi fájdalom,
- gyors vagy nem egyenletes szívverés (palpitáció), szívroham vagy sztrók (feltehetően a magas kockázati csoportba tartozó betegeknél, akiknek vérkeringési zavara van a szív és/vagy az agy területén, a nagymértékű vérnyomás-csökkenéssel hozhatók kapcsolatba),
- orrfolyás, torokfájás és rekedtség, légzési nehézség vagy asztmával összefüggő mellkasi szorító érzés,
- a tápanyag lassú áthaladása a beleken (ileus), hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, emésztési zavar, székrekedés, étvágytalanság (anorexia), gyomorbántalom, szájszárazság, nagy mennyiségű gázképződés a gyomorban és/vagy a belekben,
- gyomorüresség érzésével és éhséggel járó, főként éhgyomorra fellépő égető fájdalom (peptikus fekély hatására),
- köszvény,
- túlzott mértékű izzadás, viszketés, csalánkiütés (urtikária), hajhullás, fehérje jelenléte a vizeletben (vizsgálattal általában kimutatható),
- impotencia, csökkent libido,
- kipirulás, fülcsengés, rossz közérzet, láz,
- emelkedett karbamid- és csökkent nátriumszintek a vérben, alacsony vércukorszint, alacsony magnéziumszint a vérben (vizsgálattal általában kimutatható),
- veseműködési zavar, veseelégtelenség.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- különös álmok, alvásproblémák,
- a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék számának csökkenése, a vörösvértestek arányának csökkenése (hematokrit csökkenés), a hemoglobinszint csökkenése, csontvelő-depresszió (vizsgálattal általában mindegyik kimutatható),
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata, autoimmun betegségek, csökkent mértékű véráramlás az ujjak és lábujjak felé, mely vörösséget és fájdalmat okoz (Raynaud-jelenség), folyadék vagy egyéb váladék összegyűlése a tüdőkben (röntgennel kimutatható), gyulladás az orrban, orrfolyással vagy orrfájdalommal,
- nehézlégzés, légzési elégtelenség (ide értve a pneumonitiszt és a tüdőödémát, allergiás alveolitiszt/eozinofíliás tüdőgyulladást),
- fájdalom, duzzanat vagy fekélyek a szájban, a nyelv gyulladása, fájdalma vagy duzzanata,
- májelégtelenség vagy májgyulladás, mely a bőr besárgulását okozhatja (sárgaság), esetleg májelhalás, mely halálos lehet, epehólyag-problémák, epehólyag-gyulladás, főként epekövességben szenvedő betegeknél,
- magas lázzal járó súlyos túlérzékenységi reakció, céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme), Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (a bőr bevörösödésével, hámlásával vagy felhólyagosodásával járó súlyos bőrelváltozások), a bőr leválásával és hajhullással járó súlyos bőrkiütés (exfoliatív dermatitisz), bőr lupusz eritematózus (egy immunbetegség), a bőr hámlásával járó vörös kiütések (eritroderma), vízzel teli apró hólyagok a bőrön (pemfígusz), lila vagy vörös bőrkiütések (purpura),
- veseproblémák, mint pl. ágyéktáji hátfájás és a kiválasztott vizelet mennyiségének csökkenése,
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál,
- emelkedett májenzim- vagy vér bilirubinszint (vérvizsgálattal általában kimutatható), a vércukorszint emelkedése, izomgyengeség (parézis) a csökkent káliumszint miatt.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma). A tünetek közé tartozhat a gyomorfájás, hányinger és hányás.
- akut légzési nehézség (tünete lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia).

Egyéb jelentett mellékhatások (gyakorisága nem ismert)
- az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavarodottságot eredményez.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- bőr- és ajakrák (Nem-melanomatípusú bőrrák).
- látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (ezek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem), vagy a heveny zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei). Amennyiben Önnél hirtelen jelentkezik a szem fájdalma, azonnal forduljon orvosához, mert a tartós látásvesztés elkerülése céljából kezelésre szorulhat.
- jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja:
-- láz, az erek gyulladása, izom- vagy ízületi fájdalom és -gyulladás,
-- a vér összetevőit érintő vérképzési rendellenesség (vérvizsgálattal általában kimutatható),
-- kiütés, túlérzékenység a napfényre és egyéb bőrelváltozások.

Közölje azonnal kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a fenti vagy bármilyen egyéb szokatlan tüneteket észlelt.

A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Ednyt HCT szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha:
- arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat,
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad,
- csalánkiütés jelentkezik.

A kezdeti adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg; ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Probléma esetén forduljon kezelőorvosához.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Ednyt HCT-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 20,0 mg enalapril-maleát és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, PB22811 sárga pigmentkeverék (vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), laktóz-monohidrát), kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-hidrogén-karbonát, hidegen duzzadó keményítő, laktóz-monohidrát.

Milyen az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta.
Narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalon felezővonallal ellátott tabletták. Törési felületük halvány narancssárga.

30 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9064/01
EDNYT HCT 20 mg/12,5 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
    • Hatóanyag: enalapril, hydrochlorothiazide
    • ATC: Enalapril és diureticumok
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 494Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 222 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.