Gyógyszerkereső

EDNYT HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9064/01

EDNYT HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: enalapril, hydrochlorothiazide

ATC: Enalapril és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

494 Ft *

222 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ednyt HCT enalapril-maleátot és hidroklorotiazidot tartalmaz:
- az enalapril az angiotenzin-konvertáló enzim-gátlóknak (ACE-gátlóknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, és az erek tágításán keresztül hat.
- a hidroklorotiazid a vízhajtók (diuretikumok) gyógyszercsoportjába tartozik, és a kiválasztott vizelet mennyiségét növeli.
E gyógyszerek hatására csökken az Ön vérnyomása. Az Ednyt HCT a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére használatos. Az Ednyt HCT által tartalmazott hatóanyagok együttes szedése hatásosabb, mintha csak az egyik hatóanyagot szedné.
2. Tudnivalók az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta alkalmazása előtt
Ne szedje az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tablettát
- ha allergiás az enalapril maleátra vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábban kezelték már az Ednyt HCT-vel azonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiás reakciók jelentkeztek (pl. az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata, nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti az Ednyt HCT-t, ha ilyen típusú reakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes vagy ismeretlen eredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén,
- ha allergiás bármely szulfonamid-származékra (ha nem biztos abban, hogy mely gyógyszerek számítanak szulfonamid-származékoknak, kérdezze meg orvosát),
- ha vizelési képtelenség áll fenn Önnél,
- ha súlyos veseműködési zavarban szenved,
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Ednyt HCT-t (lásd. a "Terhesség" című részt.)
- súlyos májkárosodásban.
Ha nem biztos abban, hogy szedhet-e Ednyt HCT-t, forduljon orvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Közölje orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, valamint az allergia minden formájáról.
- Közölje orvosával, ha szívbetegségben, vérképzési rendellenességben vagy cukorbetegségben szenved, máj- vagy vesebetegsége van (ide értve a veseátültetést), dialízis-kezelésben részesül, vagy vízhajtó gyógyszereket szed. Közölje azt is orvosával, ha sószegény diétát tart, káliumpótlókat, kálium visszatartó készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed, illetve ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél. Ezekben az esetekben orvosának esetleg módosítania kell az Ednyt HCT adagját.
- Közölje orvosával, ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében az ACE-gátlók szedésekor nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakcióknak.
- Közölje orvosával, ha LDL-aferézis kezelésben fog részesülni, illetve ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei
- Közölje orvosával, ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Műtétek és érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost arról, hogy Ednyt HCT-t szed, mivel ennek hatására az érzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.
- Közölje orvosával, ha Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl.: lupusz eritematózus, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), immunszuppresszáns terápiában részesül, az allopurinol vagy prokainamid megnevezésű gyógyszert, illetve ezek kombinációját szedi.
- Közölje orvosával, ha doppingtesztet végeztek vagy fognak végezni Önnél, mivel ennek a gyógyszernek a hatására pozitív eredmény mutatkozhat.
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Ednyt HCT szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott, és súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
Gyermekek és serdülők
A gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát gyermekkorban nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és az Ednyt HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Ednyt HCT-t általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. Az Ednyt HCT megfelelő adagjának felírásához orvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön szedi e az alábbi gyógyszerek bármelyikét:
- Más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
- Diuretikumok (vízhajtó gyógyszerek)
- Káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is)
- Lítium (a mániás depresszió vagy bipoláris rendellenességek kezelésére használt gyógyszer)
- Triciklikus antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek)
- Antipszichotikumok (a skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek)
- Szimpatomimetikumok (egyes szív és érbetegségek kezelésére használt gyógyszerek, illetve néhány, nátha kezelésére használt gyógyszer)
- Antidiabetikumok (a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek)
- Nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapításra és az artritisz kezelésére használt gyógyszerek)
- Citosztatikumok (a rák kezelésére használt gyógyszerek)
Az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal
- Az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta felszívódását a táplálék nem befolyásolja, ezért étkezés előtt, alatt vagy után is bevehető.
- Előfordulhat, hogy a vernyomáscsökkentő gyógyszerétől kicsit szédül vagy gyengének érezheti magát, különösen akkor, ha ülő vagy fekvő helyzetből hirtelen feláll; amely néhány embernél fokozódhat röviddel az alkohol fogyasztása után. Amennyiben ilyet tapasztal, el kell kerülnie a gyógyszerszedés alatt az alkoholfogyasztást.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Általában az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy az Ednyt HCT helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni, mivel az Ednyt HCT-t nem ajánlott a korai terhesség időszakában alkalmazni, és mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Ednyt HCT szedése alatt újszülöttek - különösen koraszülöttek - szoptatása (a születést követő első hetekben) nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Az Ednyt HCT bizonyos jelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd Lehetséges mellékhatások).
Az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tablettát?
A megfelelő adagolást orvosa fogja meghatározni, az ön állapotának és annak függvényében, hogy Ön szed-e más gyógyszereket is.
A szokásos napi adag egyszer egy tabletta. Az Ednyt HCT-t a legtöbben egy pohár vízzel veszik be.
Már meglévő vesebetegségben szenvedő betegek esetén az Ednyt HCT alacsonyabb adagjára lehet szükség.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa az Ednyt HCT szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.
Ha az előírtnál több Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tablettát vett be
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen.
A legvalószínűbben jelentkező tünetek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés, erős szomjúság, köhögés, zavartság, szapora légzés, szorongás, az ürített vizelet mennyiségének csökkenése, illetve szapora vagy lelassult szívverés.
Ha elfelejtette bevenni az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tablettát
Az Ednyt HCT-t az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő kifejezések mutatják, milyen gyakran tettek jelentést az egyes mellékhatásokról:
Nagyon gyakori (10 kezelt betegből legalább 1 nél fordult elő)
Gyakori (100 kezelt betegből legalább 1 nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1 nél fordult elő)
Nem gyakori (1000 kezelt betegből legalább 1 nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1 nél fordult elő)
Ritka (10 000 kezelt betegből legalább 1 nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1 nél fordult elő)
Nagyon ritka (10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 nél fordult elő)
Anyagcsere és táplálkozási betegségek és tünetek:
Gyakori: alacsony káliumszint a vérben, a vér koleszterin szint vagy vérzsír szint emelkedése, magas húgysavszint a vérben
Nem gyakori: alacsony vércukorszint (hipoglikémia), alacsony magnézium szint (hipomagnezémia)
Ritka: magas vércukorszint
Nagyon ritka: magas kálciumszint a vérben (hiperkalcémia)
Pszichiátriai kórképek:
Gyakori: depresszió
Nem gyakori: zavartság, álmosság, álmatlanság, idegesség
Ritka: rendellenes álmok
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Gyakori: fejfájás, ájulás, az ízérzékelés megváltozása
Nem gyakori: kiváltó ok nélküli bizsergés érzése (paresztézia), forgó érzés (vertigó)
Ritka: alvászavarok, izomgyengeség, néha az alacsony káliumszint miatt (parézis)
Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Nagyon gyakori: homályos látás
A fül és az egyensúly érzékelő szerv betegségei és tünetei:
Nem gyakori: fülcsengés
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek, érbetegségek és tünetek:
Nagyon gyakori: szédülés
Gyakori: szédelgés vérnyomás csökkenés miatt (beleértve a hirtelen felálláskor bekövetkező vérnyomás csökkenést), szívroham, sztrók, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés
Nem gyakori: kipirulás, szapora vagy szabálytalan szívverés
Ritka: rossz vérkeringés a végtagokban (Raynaud jelenség)
Légzőrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon gyakori: köhögés
Gyakori: légszomj
Nem gyakori: orrfolyás, torokfájás és rekedtség, asztmával összefüggő szorító érzés a mellkasban
Ritka: orrnyálkahártya-duzzanat, folyadékgyülem a tüdőkben, nehézlégzés, légzési elégtelenség (ide értve a nem fertőzés okozta tüdőgyulladást és a tüdő ödémát, valamint az alveolusok allergiás eredetű gyulladását/eozinofil sejtes tüdőgyulladást)
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon gyakori: hányinger
Gyakori: hasmenés, hasi fájdalom
Nem gyakori: hasnyálmirigy gyulladás, hányás, bélgáz okozta fájdalom (diszpepszia), székrekedés, étvágytalanság, gyomorfájdalom és irritáció, szájszárazság, peptikus gyomorfekély
Ritka: szájfekélyek (sztomatitisz/aftás fekélyesedés), nyelvduzzanat (glosszitisz)
Nagyon ritka: a bélfal vizenyője, melynek oka allergiás reakció (intesztinális angioödéma)
Máj és epebetegségek, illetve tünetek:
Ritka: májgyulladás (hepatitisz), májelégtelenség, mely halállal is járhat, a szemek és a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság), epehólyag rendellenességek
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:
Gyakori: kiütések, az arc, ajkak, nyelv és/vagy torok duzzanatával, illetve nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók
Nem gyakori: verejtékezés (diaforézis), viszketés (pruritusz), csalánkiütés (urtikária), hajhullás (alopécia)
Ritka: súlyos túlérzékenységi reakciók magas lázzal és vörös foltokkal a bőrön (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), bőrhámlással és hajhullással járó súlyos bőrkiütések (exfoliatív dermatitisz), bőr lupusz eritematózus, bőrhámlással járó vörös kiütés (eritoderma), apró, folyadékkal teli hólyagocskák a bőrön (pemfigusz)
Jelentettek egy tünetegyüttest, melyet a következők közül néhány vagy mind jellemez: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhat kiütés, fényérzékenység vagy egyéb bőrtünet is.
A csont és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei:
Nem gyakori: izomgörcsök
Vese és húgyúti betegségek és tünetek:
Nem gyakori: veseproblémák (vese diszfunkció), veseelégtelenség, fehérje a vizeletben (proteinuria)
Ritka: csökkent vizeletmennyiség (oliguria), vesebetegség (intersticiális vesegyulladás)
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek:
Nem gyakori: csökkent libidó (impotencia)
Ritka: a mell megnagyobbodása férfiakban (ginekomasztia)
Általános tünetek:
Nagyon gyakori: gyengeség
Gyakori: mellkasi fájdalom, fáradtság
Nem gyakori: gyengeség (általános rossz közérzet), láz
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei:
Gyakori: magas káliumszint a vérben, emelkedett kreatininszint a vérben
Egyéb nem gyakori vagy ritka mellékhatások is előfordulhatnak, ezek közül néhány súlyos lehet. Kérje meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy bővebben tájékoztassa Önt a mellékhatásokról. Mindkettő részletesebb listával rendelkezik a mellékhatásokról.
Közölje azonnal orvosával vagy gyógyszerészével, ha a fenti vagy bármilyen egyéb szokatlan tüneteket észlelt.
A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Ednyt HCT szedését, és haladéktalanul forduljon orvosához, ha:
- arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat,
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad,
- csalánkiütés jelentkezik.
A kezdeti adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg; ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Probléma esetén forduljon orvosához.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedjea gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. További információk
Mit tartalmaz az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta
- A készítmény hatóanyagai: 20,0 mg enalapril-maleát és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
- Egyéb összetevők: Magnézium-sztearát, PB22811 sárga pigment keverék (vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), laktóz-monohidrát), kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-hidrogén-karbonát, hidegenduzzadó keményítő, laktóz-monohidrát.
Milyen az Ednyt HCT 20 mg/12,5 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tabletta.
Narancssárga színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalon felezővonallal ellátott tabletták. Törési felületük halvány narancssárga színű.
30 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár