DELAGIL 250 mg tabletta

DELAGIL 250 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Delagil 250 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A gyógyszer elsősorban maláriás betegségek megelőzésére és kezelésére, továbbá ún. amőbás betegségek egyes formáinak és bizonyos ízületi-, kötőszöveti- és bőrbetegségek kezelésére szolgál.
Malária- és amőbaellenes hatását úgy fejti ki, hogy a vérben a paraziták különböző fejlődési formáit elpusztítja, illetve szaporodásukat meggátolja.
A többi felsorolt betegségben gyulladáscsökkentő és a szervezet immunválaszát gyengítő hatást fejt ki.
2. Tudnivalók a Delagil 250 mg tabletta szedése előtt
Ne szedje a Delagil 250 mg tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a klorokinra vagy a készítmény egyéb összetevőjére;
- olyan malária esetén, amely a klorokinra nem reagál;
- ha Önnél bármilyen eredetű retina-, vagy látótér-elváltozást állapítottak meg;
- ha miaszténia gráviszban, epilepsziában, pikkelysömörben (pszoriázis) vagy más fokozott hámlást okozó bőrbetegségben szenved;
- ha a következő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül valamelyiket szedi: amiodaron, moxifloxacin, halofantrin, meflokin, fenilbutazon, aranykészítmények, penicillamin, úgynevezett citosztatikumok, levamizol, tamoxifen.
Fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha a múltban már volt valamilyen allergiás reakciója a készítmény hatóanyagával, segédanyagaival, illetve más gyógyszerrel szemben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztassa minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségéről.
A kezelés alatt a vérképzést, a látást és idegrendszer működését félévente ellenőrizni kell.
A Delagil a szem szaruhártyájának (kornea) és ideghártyájának (retina) károsodását okozhatja. A Delagil kezelés abbahagyása után a szaruhártya károsodás általában javul vagy megszűnik, az ideghártya károsodása azonban nem javul, vagy akár romlik. Az ideghártya károsodása látásromlást csak későn okoz.
Szemészeti vizsgálat reumatoid artritiszben, szisztémás vagy csak a bőrt megbetegítő lupusz eritematózusz, illetve fotodermatózisok esetén
Minden, hosszú távú klorokin kezelést kezdő betegnek szemészeti vizsgálaton kell részt vennie a kezelés megkezdése előtt. A legfontosabb az éleslátás helyének, az úgynevezett sárga folt (makula) ellenőrzésére, hogy minden fennálló betegséget kizárjanak. A kezelés alatt általában félévente végeznek szemészeti vizsgálatot. A javasolt szűrővizsgálatok a - lehetőleg automatizált módszerrel végzett - látótér vizsgálat és az úgynevezett spektrál domén optikai koherencia tomográfia (SD-OCT). A toxicitás lassan alakul ki, és van idő a vizsgálatok megismétlésére vagy kiegészítő vizsgálatok végzésére, amikor a eredmények gyanút keltenek, de nem egyértelműek. A Delagil alkalmazását azonnal és véglegesen abba kell hagyni, ha a toxicitás kialakulását megállapították.
Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha:
- Ön túlérzékeny 4-aminokinolin származékokkal szemben;
- pikkelysömörben (pszoriázis) szenved;
- porfíriában szenved;
- epilepsziás;
- súlyos gyomor-bélrendszeri betegsége van;
- vese- és/vagy májbetegsége van.
Egyéb gyógyszerek és a Delagil 250 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszerek egyidejű alkalmazása ugyanis megváltoztathatja a Delagil hatását.
Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha:
- olyan gyógyszereket szed, melyek szívritmus-zavart okozhatnak (pl. hatóanyag: amiodaron);
- más malária-ellenes gyógyszert szed;
- központi idegrendszerre ható gyógyszert szed (pl. epilepszia ellenes készítmények, ún. MAO-gátlók);
- úgynevezett kortikoszteroidot szed;
- digitáliszt kap;
- fokozott gyomorsav-termelés elleni kezelést kap;
- antibiotikumot kap;
- pajzsmirigy-hormonkészítményt szed;
- ciklosporin hatóanyagú gyógyszert szed;
- alkoholt fogyaszt.
A Delagil nem szedhető egyidejűleg amiodaront, moxifloxacint, halofantrint, meflokint fenilbutazont, aranykészítményeket, penicillamint, úgynevezett citosztatikumokat, levamizolt, tamoxifent tartalmazó gyógyszerekkel.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Delagil terhesség alatt nem alkalmazható, kivéve a nő klinikai állapota a klorokin kezelést kifejezetten szükségessé teszi. A fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a kezelés ideje alatt, valamint a kezelést követően legalább egy évig, mivel a klorokin az emberi szervezetben sokáig megmarad.
A Delagil a szoptatás alatt sem alkalmazható. El kell dönteni, hogy a szoptatást hagyják-e abba, vagy leállítják/nem kezdik el a Delagil terápiát, figyelembe véve a szoptatás előnyét gyermekre nézve, valamint a terápia előnyét a nőre nézve.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény már kisebb adagokban is károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ezért alkalmazásának kezdeti szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni, gépeket kezelni vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban a kezelőorvos határozza meg a tilalom mértékét.
3. Hogyan kell alkalmazni a Delagil 250 mg tablettát?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Táplálékkal történő bevétele fokozza a klorokin felszívódását.
A tablettákat eltörni vagy aprítani nem szabad.
Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, az ajánlott adagolás a következő:
Malária megelőzésére:
A Delagil szedését lehetőleg a fertőzött területre történő belépés előtt 1-2 héttel kell elkezdeni.
A klorokin-érzékeny törzsek (P. vivax, P.ovale, P. malariae és P.knowlesi) által okozott szövődménymentes malária megelőzése Delagil 250 mg tablettával legalább 60 kg testtömegű felnőtteknél és gyermekeknél: a kezelés megkezdésének napján reggel 2 tabletta, majd minden héten ugyanezen a napon (tehát hetente egyszer) újabb 2 tabletta és ezt a terület elhagyása után is még 4-6 hétig ajánlatos ugyanígy folytatni.
Malária megelőzése esetén a Delagil nem javasolt 60 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.
Malária kezelésére:
A klorokin-érzékeny törzsek (P. vivax, P.ovale, P. malariae és P.knowlesi) által okozott szövődménymentes malária kezelése Delagil 250 mg tablettával legalább 60 kg testtömegű felnőtteknél és gyermekeknél: az ajánlott kezdő adagolás: az első napon 4 tabletta, 6-8 óra múlva 2 tabletta, a második és harmadik napon ismét napi 2 tabletta.
A napi adagot mindig egyszerre kell bevenni. A 3 napos kezelés alatt tehát összesen 10 tablettát kell bevenni.
Malária esetén a Delagil nem javasolt 60 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.
A máj fertőzését okozó amőbiázisban, kizárólag felnőtteknek: 2 napig napi 4 tabletta, majd legalább 2-3 héten át napi 2 tabletta.
Amőbiázisban a Delagil nem javasolt gyermekek kezelésére.
Reumatoid artritiszben, szisztémás vagy csak a bőrt megbetegítő lupusz eritematózusz, illetve fotodermatózisok esetén kizárólag felnőtteknek:
Az első adag 1 tabletta.
A kezelés során a Delagil heti adagja a beteg testsúlyától függően a következő:

A tablettákat az adagolási táblázat szerint kell alkalmazni.
Naponta legfeljebb 1, hetente összesen legfeljebb 7 tablettát lehet bevenni.
110 kg-nál kisebb testsúlyú betegek heti adagja kevesebb, mint napi 1 tabletta.
Mivel a Delagil 250 mg tabletta nem osztható, a hetente alkalmazandó mennyiségtől és a testsúlytól függően 1-2 nap szünetet kell tartani a tabletták bevétele között. A javasolt adagolási rendet az adagolási táblázat tartalmazza.
Reumatoid artritiszben a hatás rendszerint a kezelés 4-6. hetében jelentkezik, és a teljes válasz kialakulásához akár 6 hónapra is szükség lehet. Amennyiben a kezelés során nincs javulás, akkor a Delagilt le kell állítani. A beteg állapotának javulását követően a dózist csökkenteni kell, majd a kezelést célszerű abbahagyni, amit lehetséges.
Ha az előírtnál több Delagil 250 mg tablettát vett be
Rögtön jelentkeznie kell kezelőorvosánál vagy kórházi osztályon.
A túladagolás tünetei: fejfájás, gyomor-bélrendszeri tünetek, álmosság, szédülés, súlyos látászavarok, hirtelen vakság, vérnyomásesés, ritmuszavarok, görcsök, eszméletvesztés, keringési-, légzési elégtelenség, kóma.
A gyerekek különösen érzékenyek a Delagil mellékhatásaira és már csekély mértékű túladagolás is halálos mérgezést okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Delagil 250 mg tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, folytassa a gyógyszer szedését az előírt módon.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés időtartamára, a szükséges ellenőrző vizsgálatokra vonatkozó orvosi utasításokat mindig pontosan be kell tartani.
A mellékhatások gyakoribbak nagyobb gyógyszeradagok és hosszabb kezelési idő esetén.
A malária kezelése és megelőzése során a mellékhatások rendszerint kevésbé gyakoriak és kevésbé súlyosak, mint a reumás ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek kezelésére alkalmával.
A leggyakoribb mellékhatások közé tartoznak a következők: fejfájás, különböző bőrkiütések, viszketés, emésztőrendszeri zavarok, hányinger, hányás, hasmenés. Előfordul látászavar, homályos látás, melyek gyakoribbak nagyobb adagok esetén. A szem ideghártyájának károsodása a klorokin szemre kifejtett legsúlyosabb mellékhatása, ami súlyos látáskárosodást, egyes esetekben vakságot okozhat. A már kialakult károsodás nem javul és a Delagil leállítását követően is fokozódhat. Legnagyobb valószínűséggel azoknál alakul ki, akik nagyobb adagokat hosszabb ideig szednek.
A gyakoriságokat a következő megállapodás szerint adtuk meg:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Delagil 250 mg tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk
A tabletták eltörése, széttörése vagy aprítása - annak érdekében, hogy a gondozók és az egészségügyi személyzet a jelentős klorokin expozíciót elkerülje - nem javasolt.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Delagil 250 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a klorokin. 250 mg klorokin-foszfátot tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, karbomer (Carbopol 934), talkum, polivinil-butiral, burgonyakeményítő.
Milyen a Delagil 250 mg tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású "DELAGIL" jelzéssel ellátott, szagtalan, keserű ízű tabletta.
Csomagolás: 3x10 db tabletta átlátszó PVC/AL buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-3213/01
DELAGIL 250 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: chloroquine
  • ATC: Chloroquine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 763Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 229 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 572 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció