INFECTOSCAB 5% krém

INFECTOSCAB 5% krém betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Infectoscab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Infectoscab hatóanyaga a permetrin.
Az Infectoscab egy parazita ellenes készítmény, hatóanyaga az ún. piretroidok csoportjába tartozó permetrin.
Az Infectoscab-ot rühesség (rühatka) kezelésére alkalmazzák.

2. Tudnivalók az Infectoscab alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Infectoscab-ot
- ha allergiás a permetrinre, más piretrinekre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Infectoscab alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- Kisgyermekek kezelése esetén lásd az alábbi "23 hónapos vagy fiatalabb gyermekek" című részt.
- Ha Ön allergiás a krizantémra, illetve a Fészkesvirágzatúak növénycsaládjának egyéb képviselőire, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené használni az Infectoscab krémet.

Figyelem:
Kizárólag külsőleges alkalmazásra! A gyógyszert tilos lenyelni.

Szembe, nyálkahártyára (az orr és a torok, illetve a nemi szervek belsejét bélelő nyálkahártyára), illetve nyílt sebbe ne kerüljön.
Az Infectoscab mindenfajta rovarra és a vízben élő állatokra, pl. halakra is káros hatású. Vigyázzon, hogy az Infectoscab ne kerüljön akváriumokba és terráriumokba.
Az Infectoscab paraffinokat tartalmaz. A krém ezen segédanyagai csökkenthetik az egyidejűleg használt, latexből készült fogamzásgátló eszközök (pl.: gumióvszer, pesszárium) hatékonyságát, és ezáltal megbízhatóságukat.
Az Infectoscab súlyosbíthatja az asztma vagy az ekcéma tüneteit.
23 hónapos vagy fiatalabb gyermekek
Ne alkalmazza az Infectoscab krémet újszülötteknél vagy 2 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasította. Csecsemőkre és kisgyermekekre vonatkozóan nincs megfelelő tapasztalat. A 23 hónapos vagy fiatalabb gyermekek kezelését kizárólag szoros orvosi felügyelet alatt lehet végezni.
Egyéb gyógyszerek és az Infectoscab
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A permetrin terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében rendelkezésre álló közepes mennyiségű adat nem utal káros hatásra. Mindazonáltal terhesség alatt elővigyázatosságból ne alkalmazza az Infectoscab krémet, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasította.
Az Infectoscab hatóanyaga, a permetrin, bejuthat az anyatejbe. Biztonsági okokból az Infectoscab alkalmazása után öt napig nem szoptathat.
Az Infectoscab cetil-sztearil-alkoholt és szorbinsavat tartalmaz
Az Infectoscab cetil-sztearil-alkoholt és a szorbinsavat tartalmaz, ami helyi bőrirritációt (pl.: kontakt dermatitiszt) okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni az Infectoscab-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Vékony rétegben óvatosan kenjük fel a krémet a bőrfelületre (lásd a "Hogyan és mikor kell alkalmazni az Infectoscab-ot?" c. részt).
Felnőttek és 12 év feletti serdülők:
Alkalmazzon legfeljebb 30 g krémet (1 db 30 g-os tubust, vagy egy 60 g-os tubus felét).

6-12 év közötti gyermekek:
Alkalmazzon legfeljebb 15 g krémet (egy 30 g-os tubus felét, vagy egy 60 g-os tubus negyedét).

2 hónapos - 5 éves kor közötti gyermekek
Alkalmazzon legfeljebb 7,5 g krémet (1 db 30 g-os tubus negyedét, vagy egy 60 g-os tubus nyolcadát).
Újszülöttek és 2 hónaposnál fiatalabb csecsemők
Erre a korcsoportra vonatkozóan csak kevés adat áll rendelkezésre, és nincs az adagolásra vonatkozó javaslat (lásd a 2. pont alatti "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
A fent közölt adatok csupán tájékoztató jellegűek. A tényleges adagot az adott beteg és az érintett testfelület igényei alapján kell beállítani. Egyes felnőttek esetében például nagyobb mennyiségű krém alkalmazására van szükség.

Hogyan és mikor kell alkalmazni az Infectoscab-ot?

Az Infectoscab kizárólag külsőleg alkalmazható.
Figyeljen oda arra, hogy a krém ne kerüljön a szembe, illetve ne érintkezzen nyálkahártyával (az orr, a torok belső részén, a nemi szervek környékén) vagy nyílt sebekkel. Ha véletlenül mégis érintkezésbe kerül nyálkahártyával, akkor alaposan mossa le vízzel.
Felnőttek esetén a krémet az egész testen egyenletesen elosztva kell alkalmazni, beleértve a nyakat, tenyereket és a talpat. A fej és az arc kihagyható, amennyiben ezeken a területeken nem láthatóak a rühesség jellemző tünetei (rühatkák). A krém felkenésekor különös figyelmet kell fordítani az ujjak közötti (körmök alatti) területek, csukló, könyök, hónalj, külső nemi szervek és a far kezelésére.

Gyermekek:
Gyermekek esetében a kenőcsöt az egész testen egyenletesen kell alkalmazni, beleértve a tenyerek, a talpak, a nyak, az arc, a fülek és a fejbőr területét is. A száj és a szem körüli részeket ki kell hagyni (mert a krém bekerülhet a szájba, vagy a szembe).
Próbáljuk elkerülni, hogy a gyermekek lenyalják a krémet a kezükről. Amennyiben szükséges, adjunk rájuk kesztyűt.
A csecsemőknél és kisgyermekeknél történő alkalmazás tekintetében csak kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ezért 23 hónapos vagy fiatalabb gyermekek kezelését kizárólag szoros orvosi felügyelet alatt lehet végezni.

Időskorúak:
Időskorú betegeknek (65 éves kor feletti) a felnőttekhez hasonló módon kell alkalmazniuk a krémet azzal a kitétellel, hogy esetükben az arcot és a hajas fejbőrt is be kell kenni. Oda kell figyelni, hogy a szem körüli területre ne kerüljön krém.

Mennyi ideig kell alkalmazni az Infectoscab-ot?

Az Infectoscab-ot általában elegendő egyszer alkalmazni.
A felvitt krémet legalább nyolc órán keresztül, például egy éjszakán át ne mossa le. Ez alatt az idő alatt kerülni kell a fürdést, zuhanyozást és mosakodást, mert ezek veszélyeztethetnék a kezelés sikerességét. Ha valami oknál fogva mégis kezet kell mosnia a nyolc órás időszakban, akkor újra kenje be a kezét és a csukló területét. Ugyanígy kell tenni, ha más testrészek (fenék, külső nemi szervek) kezelt bőrterületeit kell megmosni.
Nyolc óra elteltével zuhanyozzunk le, vagy mossuk le a bőrt szappanos vízzel.
A fenti utasítások betartása esetén egyszeri alkalmazás általában elegendő a probléma sikeres kezeléséhez. Nem múló vagy kiújuló fertőzés esetén azonban elképzelhető, hogy a kezelést 14 nap múlva meg kell ismételni.

Milyen egyéb dolgokra kell odafigyelni?

Mindenkinek, aki kapcsolatba kerül Önnel, különösen a családtagjainak és a partnerének kivizsgáláson kell megjelennie a lehető leghamarabb. A kezelőorvosa dönti el, hogy ezeknek a személyeknek is szükségük van-e kezelésre.
Ha a fertőzött, Önnel kapcsolatban lévő személyek kezelése nem történik meg azonnal, akkor fennáll a veszély, hogy visszafertőzik majd Önt.
További teendők:
- a körmei legyenek mindig rövidek és tiszták
- 14 napon át naponta cserélje a ruházatát, az ágyneműt és a törölközőket, és ezeket min. 60 °C-os hőmérsékleten mossa ki
- a 60 °C-on nem mosható dolgokat (pl.: külső ruházat) néhány napra tegye műanyagzsákba
- a szőnyeget és a kárpitozott bútorokat alaposan porszívózza ki.
Ha az Infectoscab alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Infectoscab-ot alkalmazott
Túladagolástól nem kell tartania külsőleges alkalmazás esetén.
Ha azonban a krémet véletlenül vagy szándékosan lenyeli, rögtön forduljon orvoshoz, aki eldönti, hogy mi a teendő.
Ha elfelejtette alkalmazni az Infectoscab-ot
Alkalmazza a krémet a lehető leghamarabb, hogy pótolja a kimaradt alkalmat.
Ha idő előtt abbahagyja az Infectoscab-ot
Az Infectoscab-ot általában elegendő egyszer alkalmazni. Azonban, amennyiben kezelőorvosa úgy írja elő, alkalmazza újra a krémet, követve az orvos utasításait. Ellenkező esetben a betegsége nem fog tökéletesen meggyógyulni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos túlérzékenységi reakció esetén azonnal hívjon orvost! Ebben az esetben nem szabad többet használnia az Infectoscab krémet.

Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
A viszketés (pruritus), a bőr kivörösödése vagy furcsa érzés a bőrön (paraesthesia), mint például viszkető, égő vagy szúró érzés továbbá bőrszárazság a gyakori mellékhatások. Ezek a tünetek azonban a betegségből következően is jelentkezhetnek. A kezelést követően a száraz bőrre célszerű bőrápoló krémet és olajos fürdőt alkalmazni. A viszketés és a bőrkiütés (rühességet követő ekcéma) a kezelés befejeződése után akár négy hétig is megmaradhat. Ezeket a reakciókat az elölt rühatkák váltják ki. Ha az Infectoscab alkalmazása után úgy érzi, hogy a betegség nem szűnt meg, kérjük, forduljon orvosához mielőtt megismételné a kezelést.

Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Ritkán előfordulhat fejfájás.

Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Nagyon ritkán bőrelváltozások (sebek) kialakulásáról, hajtüsző-gyulladás (folliculitis) és csökkent bőr pigmentáció előfordulásáról számoltak be az Infectoscab alkalmazásával egyidejűleg.
Érzékeny/allergiás betegeknél, a piretrin csoportba tartozó vegyületek alkalmazásával egyidőben légzési nehézségekről számoltak be.
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Kialakulhatnak az intolerancia tünetei a bőrön (kontakt allergiás reakciók); ezek viszketés, bőrvörösödés, hólyagosodás vagy csalánkiütés formájában jelentkeznek. E tünetek nem feltétlenül csak a kezelt bőrterületet érintik. Hányinger előfordulhat. Hányást nem jeleztek az Infectoscab krém alkalmazását követően, de ez a mellékhatás egyéb permethrin tartalmú készítmények esetén előfordult.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Infectoscab-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Tartsa a tubust jól lezárva.
Az Infectoscab-ot a tubus első felbontását követően 12 héten belül fel kell használni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Infectoscab

A készítmény hatóanyaga a permetrin.
1 g krém 50 mg permetrin hatóanyagot tartalmaz.
Egyéb összetevők: Emulgeáló cetil-sztearil-alkohol ("A" típusú), folyékony paraffin, fehér vazelin, szorbinsav, tisztított víz.
Milyen az Infectoscab külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Infectoscab 5% lágy, fehér színű krém.
Az Infectoscab 5% a következő kiszerelésekben kapható:
1 x 30 g, 2 x 30 g, 5 x 30 g, 10 x 30 g, 1 x 60 g, 2 x 60 g és 5 x 60 g.
Kiszerelés: 1x30 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-20208/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Infectopharm
  • Hatóanyag: permethrin
  • ATC: Permethrin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5760 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 10x30 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-20208/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Infectopharm
  • Hatóanyag: permethrin
  • ATC: Permethrin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső