BRAUNOVIDON kenőcs

BRAUNOVIDON kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Braunovidon kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Braunovidon kenőcs sérült bőrfelületek, sebek, például felületi égési, illetve forrázásos sérülések, felfekvések, nehezen gyógyuló, fertőzött, illetve felülfertőzött, bőrhiányos, gyulladásos, illetve nedvedző elváltozások külsőleges, fertőtlenítő kezelésére alkalmas jódtartalmú készítmény.

2. Tudnivalók a Braunovidon kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Braunovidon kenőcsöt:

- ha allergiás a povidon-jódra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- jódérzékenységben;
- pajzsmirigybetegségben szenvedőknek;
- herpeszes jellegű bőrelváltozás kezelésére (dermatitis herpetiformis Duhring: ritka bőrbetegség, amely égő, viszkető tünetekkel jelentkezik elsősorban a karon, lábszáron, vállon, ülepen);
- radioizotóppal jelzett jód alkalmazása előtt és után a tartós gyógyulásig;
- újszülöttek és csecsemők kezelésére 6 hónapos kor alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Braunovidon kenőcs higanyvegyületekkel egy időben vagy azok alkalmazását követően rövid időn belül nem használható, maró hatású higany-jodid képződésének veszélye miatt.

A kenőcs hatóanyagának oxidatív hatása miatt bizonyos diagnosztikai módszerek (például o-toluidin glükóz-meghatározás, illetve guajakgyantás haemoglobin-meghatározás) eredményét meghamisíthatja.

Braunovidon kenőccsel történő kezelés alatt a pajzsmirigy jódfelvétele csökkenhet, ami bizonyos pajzsmirigy-vizsgálatok (izotópos pajzsmirigyhormon-meghatározás, valamint diagnosztikai módszerek) elvégzését megzavarhatja, illetve a betervezett, radioizotóppal jelzett jóddal végzett kezelést lehetetlenné teheti. Ezért a fenti vizsgálatok időpontját úgy kell megtervezni, hogy a Braunovidon-kezelés és a vizsgálat elvégzése között legalább 1-2 hetes kezelési szünet legyen.

A PVP-jód komplex vízben oldódik, ezért a textíliákból a kenőcs foltja szappanos vízzel, a makacsabb folt szalmiákszesszel vagy tioszulfát-oldattal könnyen eltávolítható.

Egyéb gyógyszerek és a Braunovidon kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Higanyos fertőtlenítőszerekkel nem szabad együtt alkalmazni (higany-jodid képződése miatt, maró hatás veszélye).
A kenőcs hatóanyaga taurolidinnel és hidrogén-peroxiddal együtt nem alkalmazható.
A kenőcs hatóanyaga, a PVP-jód komplex pH 2-7 között hatékony. Várható, hogy a komplex fehérjékkel és más szerves vegyületekkel is reakcióba lép és ezáltal hatékonysága csökken.
A Braunovidon kenőcs és enzimatikus sebkezelés egyidejűleg nem alkalmazható, mivel ilyenkor az enzimkomponens hatása megszűnik.

Terhesség és szoptatás
A terhesség 9. hetéig csak a kezelőorvosa javaslatára alkalmazható az előny és a kockázat gondos mérlegelésével.
A terhesség 9. hete után és a szoptatás alatt a Braunovidon kenőcs alkalmazása nem javallott, mivel a jód a PVP-jód komplexből felszabadulva átjut a méhlepényen, illetve átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Braunovidon kenőcs nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni a Braunovidon kenőcsöt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Csavarja le a tubus kupakját, és az első használat előtt a tubus csőrét a kívánt átmérő szerinti távolságban vágja le (a) ábra. Így a kicsi vagy a nagy nyíláson keresztül lehetővé válik a kívánt mennyiség célzott felvitele (b) ábra. Minden használat után csavarja vissza a tubus kupakját!





Ha az orvos másképpen nem rendeli, a kenőcsöt megfelelő mennyiségben az érintett bőrfelületre kell felvinni. Szükség esetén a kezelés naponta többször is megismételhető.

Erősen gyulladt, illetve nedvedző sebek esetén, a kezelés kezdetén az optimális fertőtlenítő hatás érdekében a kenőcsréteget 4-6 óránként meg kell újítani.

A helyi fertőtlenítő kezelés során az érintett felületet teljes egészében be kell kenni.

A Braunovidon kenőcs használatának időtartamát az adott seb gyógyulásának mértéke szabja meg.
A tályog üregének Braunovidon kezelése során az üreget ki kell tamponálni.
A kenőcs tartósan a seben maradhat, azonban a színének halványulásakor új kenőcsréteget kell felvinni.

A barna elszíneződés a készítmény tulajdonságaiból adódik. Ez a szükséges jódmennyiség jelenlétét, ezáltal hatékonyságát mutatja. A barna szín halványulása esetén újabb kenőcsmennyiséget kell felvinni az érintett felületre. Így folyamatosan biztosítható a Braunovidon kenőcs helyi hatása.


4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A sebfelületen átmeneti fájdalom, égő- és melegségérzet fordulhat elő a kenőcs felvitele után.

Tartós alkalmazása során lassúbb sebgyógyulás előfordulhat.

Elvétve túlérzékenységi reakció (jódallergia) felléphet. A Braunovidon kenőcs által okozott allergiás reakció alapos gyanúja esetén a gyártótól a készítmény összetevőinek - epikután teszt (bőrpróba) elvégzésére szolgáló - hígításai kérhetők.

Az átlagosat jelentősen meghaladó PVP-jód alkalmazását követően, például nagy kiterjedésű égési sérülés kezelésekor, egyes esetekben só- és vízháztartás, illetve sav-bázis egyensúlyi zavarok (elektrolitzavar és a szérumozmolaritás zavara, például súlyos metabolikus acidózis) is felléphetnek. Esetenként veseelégtelenség is előfordulhat.
Nagy felületű, vagy ismételt alkalmazás során, különösen sérült bőrfelület kezelésekor a pajzsmirigybetegek pajzsmirigyműködését rendszeresen ellenőrizni kell.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Braunovidon kenőcsöt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó!

A tubuson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Braunovidon kenőcs?
A készítmény hatóanyaga: povidon-jód
100 mg povidon-jódot (PVP-jód) tartalmaz 1 gramm kenőcsben.

Egyéb összetevők:
nátrium-hidrogén-karbonát;
tisztított víz;
makrogol 4000;
makrogol 400.

Milyen a Braunovidon kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Barna színű, homogén kenőcs.

20 g töltettömegű kenőcs fehér, csavaros, polietilén kupakkal lezárt, fehér, polietilén applikátorral ellátott, fehér, többrétegű tubusba töltve, amelynek belső rétege polietilén.
250 g töltettömegű kenőcs fehér, csavaros polipropilén kupakkal lezárt, fehér, többrétegű tubusba töltve, amelynek belső rétege polietilén.
1×20 g-os vagy 1×250 g-os tubus dobozban.
Kiszerelés: 20 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8053/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: B. Braun Melsungen
    • Hatóanyag: povidone-iodine
    • ATC: Povidone-iodine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x250 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8053/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: B. Braun Melsungen
    • Hatóanyag: povidone-iodine
    • ATC: Povidone-iodine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.