Nagy a baj az Északi-sarkon

Meglepő eredményeket hozott egy nagyszabású vizsgálat, amely az Északi-sarkon végbemenő, a globális felmelegedéshez köthető változásokat figyelte meg.

Az éghajlatváltozás hatásai már a Föld minden területén érezhetőek, ám az Északi-sarkkörnél a legnagyobb a gond: olvadnak a gleccserek, csökken a tengeri jég mennyisége és eltűnőben van a permafroszt. A baj nagyságához mérten azonban igen meglepő, hogy ezen a területen még alig tanulmányozták a levegőben lévő, úgynevezett jégmagképző részecskéket – pedig ezek sokat elárulnak a felmelegedés gyorsaságáról.

A Colorado Állami Egyetem tudóscsoportja azonban 2019-ben, a MOSAiC elnevezésű nagy, nemzetközi expedíció keretében jégtörő hajóra szállt, és meg sem álltak addig, amíg nem volt több ezer mintájuk a Jeges-tenger térségéből. Elsősorban a levegőből, a hóból, a tengervízből, a tengeri jégből és az olvadékvízből gyűjtöttek „fizikai bizonyítékokat” az éghajlatváltozás hatásaira.

Északi-sark, éghajlatváltozás
Az éghajlatváltozás hatásai már a Föld minden területén érezhetőek, ám az Északi-sarkkörnél a legnagyobb a gond. Fotó: Getty Images

Ahogy az egyetem oldalán megosztották , az éghajlatváltozás kulcsszereplőinek számítanak a Föld felületét beborító felhők, valamint a levegőben megtalálható, mikroszkopikus méretű aeroszolok, az úgynevezett jégmagképző részecskék. Ezek az areoszolok lehetnek tengeri permetek, ásványi porok vagy akár mikrobák is, és alapvetően ezek felelnek a felhőkben végbemenő jégképződésért. A jégmagképződés, a meleg és a felhőtakaró együttesen befolyásolja a terület éghajlatát, a rendkívül fontos jégképző aeroszolokat azonban korábban nem nagyon vizsgálták behatóan az Északi-sarkvidéken.

A közelmúltban azonban a Colorado Állami Egyetem csapata az Északi-sarkvidék középső részén erős szezonalitást figyelt meg a jégmagképző részecskék mennyiségében. Azt látták, hogy míg télen és tavasszal alacsonyabb a koncentráció, ez nyáron jelentősen fokozódik. Ezeket a ciklusokat ilyen részletesen ez a csapat figyelte meg elsőként ebben a régióban.

„Fontos, hogy megismerjük ezeknek a jégmagképező részecskéknek a természetes hátterét, mielőtt igazán felmérhetnénk, hogyan hatnak ezen aeroszolok populációjára az éghajlati változások” – magyarázta Jessie Creamean légkörkutató, aki a coloradói kutatócsoport egyik tagja. Mint mondta, minél több jégrészecske található egy felhőben, annál nagyobb mértékben befolyásolja, hogy milyen hatással van az adott térségre a napból érkező fény és hő, illetve a Föld felszínéről visszaverődő meleg. Ezek a változások továbbá jelentősen kihatnak a csapadékképződésre is.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: