Klímaszakértő: „túl sok csapadék veszik kárba itthon”

Európa, benne Magyarország is rendkívül forró és aszályos nyarat él át az idei évben. A kutató szerint ugyanakkor lehet megoldás a kétségtelenül komoly veszélyeket rejtő szárazság problémájára.

„A Csendes-óceán középső és keleti medencéjében 2020 óta La Niña-jelenség zajlik, ami azt jelenti, hogy az óceán hőmérséklete a szokottnál négy-öt fokkal hűvösebb” – mutatott rá Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet szenior kutatója az InfoRádiónak nyilatkozva. Bár a laikus fül számára ez egy távoli történésnek tűnhet, valójában alapvető kihatással van a hazai időjárási viszonyokra is. Mint ugyanis azt Kovács kifejtette, a mérsékelt éghajlati öv légköréből mindig több csapadék hullik ki, mint amennyi visszapárolog. Az így keletkező hiányt a trópusokról érkező nedvesség pótolja ki. Pontosabban csak pótolná, mert a hűvösebb óceánból kevesebb víz párolgott a trópusokba az elmúlt mintegy két és fél évben.

Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án
Idén nyáron erős hőség és aszály sújtja Európát. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kevés nedvesség érkezik tehát régiónkba a trópusok felől, és menet közben annak zöme is elveszik. „A fizika törvényei szerint a telítetlen vízgőznek telítetté kell válnia a csapadékhoz, de ez így nem éri el azt a szintet” – magyarázta Kovács. Kitért rá, mindebből egy másik probléma is származik. A telítetlen állapotú vízgőz ugyanis erőteljes üvegházhatást fejt ki, tovább erősítve a felmelegedést. Ez pedig egy ördögi kör, mert minél magasabb a hőmérséklet, annál több vízgőz kell a csapadék kialakulásához.

A szakértő elmondása szerint gondot jelent a ciklonok északra húzódása is. Jelenleg erőteljes blokkoló anticiklonok alakítják időjárásunkat, amelyekre a felhőoszlató száraz időjárás jellemző. A két és fél éve tartó szárazság miatt ráadásul a talajból sem kerül elegendő nedvesség a növényeken keresztül a légkörbe. Végezetül mindehhez hozzáadódnak helyi jellemzők, például az Alföld aszályra hajlamos tulajdonsága. A mostani erősen aszályos időszak tehát összetett globális, regionális és lokális okok együttes következménye.

Kovács szerint rövid távon bízhatunk ugyan egy csapadékosabb télben, hosszú távon viszont a klímaváltozás következtében fokozódni fognak az ilyen jelenségek a jövőben. Emelkedni fog a hőmérséklet és a hőhullámos időszakok előfordulása, hossza, továbbá csökkenni fog a lehullott csapadék mennyisége. Amikor pedig mégis érkezik csapadék, gyakrabban lesznek felhőszakadások, villámárvizek, különösen a Dunántúl és az Északi-középhegység területén. A szakértő hangsúlyozta, fontos lenne fejlesztéseket végrehajtani annak érdekében, hogy amikor hirtelen nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz keletkezik, azt tárolókba vezetve meg tudjuk tartani, hogy aztán az aszályosabb időszakokban felhasználjuk. „Mivel a hozzánk befolyó víz nagy része a határainkon túlról vagy a légkörből származik, annak egy részét meg kell kötni, és bent kell tartani az országban.”

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: