Ijesztő, mit tesz a dohányzás a bolygóval

Május 31. a dohányzásmentesség világnapja, amelynek fókuszában idén a dohányzás környezetkárosító hatása áll. A káros szenvedély ugyanis nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, de az emberiségnek otthont adó Földét is.

A termesztéstől a gyártáson és szállításon át a fogyasztásig, majd a hulladékkezelésig a dohánytermékek számos módon pusztító hatással vannak a környezetre. Ezek a lépcsők mind-mind komoly problémaforrást jelentenek környezetvédelmi szempontból, hiszen olyan értékes természeti erőforrásokat veszítünk miattuk, mint a víz és a fák, nem is beszélve a dohánytermékek előállítása során képződő szennyezőanyagokról. Mint az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissen kiadott összeállításában olvasható, a dohányipar mintegy 80 millió tonna üvegházhatású szén-dioxidot juttat a légkörbe évente. Mindez olyan mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint 17 millió benzinüzemű személyautó rendszeres használata.

dohánytermesztés, locsolás, dohányföld
A dohánytermékek már a dohánytermesztéstől kezdve értékes természeti erőforrásokat vesznek el. Fotó: Getty Images

Lássunk néhány tényt a dohányzás környezetkárosító hatásáról. Egyetlen szál cigaretta 14 gramm szén-dioxiddal szennyezi a levegőt a teljes életciklusa során. Minden háromszázadik cigaretta előállításával egy újabb fát kell kivágni az erdőkben, ami ijesztő, ha belegondolunk, hogy évente mintegy hatbillió (!) cigarettát gyártanak a világban. A dohánytermékek csomagolása csak 2021-ben legalább 2 millió tonna hulladékkal terhelte a bolygót, ami közel 10 ezer tehervonat együttes tömegével egyenértékű.

A WHO fontosnak tartja leszögezni, hogy a dohánytermesztés, a dohánytermékek gyártása és fogyasztása egyaránt mérgezi a vizeket, a talajt és a települések utcáit. Nem szabad bedőlnünk a dohányipar azon kezdeményezéseinek és marketingfogásainak, amelyek révén igyekszik "zöldebb", környezetbarátabb színben feltüntetni magát a potenciális vásárlók előtt. A világszervezet célja, hogy elérje, hogy a dohánycégek fizessenek azon károk helyreállításáért, amelyeket a tevékenységükkel okoznak a profit érdekében. Ezen felül a legfontosabb cél, hogy minél többen felhagyjanak a dohányzással, hiszen minden egyes elszívott cigaretta és egyéb termék komoly megterhelést ró a Föld azon forrásaira, amelyektől a létezésünk függ.

Nem véletlen tehát, hogy idén ez a téma képezi a WHO kezdeményezésére 1988-tól évente megtartott dohányzásmentes világnap legfőbb üzenetét. A dohányzás elhagyásával éppúgy óvjuk környezetünket, mint saját és szeretteink egészségét. A dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálával hozhatók közvetlen kapcsolatba, köztük 1,2 millió tüdőrákbetegével - olvasható a Nemzetközi Rákellenőrzési Unió (UICC) oldalán. Egyértelműen kijelenthető, hogy a dohányzás a rák legjelentősebb megelőzhető oka, és a dohányhasználat visszaszorítása a legjobb, amit tehetünk a megbetegedések kockázatának mérséklése érdekében. Emellett a dohányzással összefüggő egészségügyi költségek és kieső munkanapok 1,4 billió amerikai dollár veszteséget generálnak a globális gazdaságban minden évben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: