Ez a térség 4-szer gyorsabban melegszik, mint a többi

A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket.

Az Északi-sark átlagos hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben – állítják finn kutatók. 

Sokkal nagyobb a baj, mint korábban hitték

Korábbi kutatások még "csupán" a világátlagnál kétszer gyorsabbra becsülték a Jeges-tenger térségének melegedését. Egy tavaly májusi norvégiai jelentés pedig 3,1 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést mutatott ki az 1971 és 2019 közötti évekre – vagyis a globális átlag háromszorosát.

globális felmelegedés, klímaváltozás, Északi-sark
Ijesztő sebességgel melegszik az Északi-sarkvidék. Fotó: Getty Images

A Finn Meteorológiai Intézet tudósainak friss tanulmánya szerint azonban az Észak-sarkvidék egyes térségeiben a felmelegedés tempója hétszeresen, az egész régióban pedig négyszeresen haladta meg a Föld átlagát. Tehát összességében sokkal nagyobb a baj, mint korábban hitték.

Meglepő eredményeket hozott egy nagyszabású vizsgálat, amely az Északi-sarkon végbemenő, a globális felmelegedéshez köthető változásokat figyelte meg.

Az eddig véltnél nagyobb ütemű arktiszi felmelegedés egyébként részben a számítási módszerek megváltoztatásával is magyarázható: a finn tudósok az Északi-sarkkörön túli teljes területet vizsgálták, és csak 1979-től kezdődően vették figyelembe az adatokat, mert ekkortól állnak rendelkezésre részletesebb – és ezért megbízhatóbb – műholdas felvételek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: