A műanyag kulacsok váratlan veszélye

A műanyag kulacsokból több száz különböző vegyület oldódik ki a bennük tárolt vízbe, amelyek egy része káros lehet az emberi egészségre is - állítják dán kutatók.

"Előfordult már, hogy úgy érezte, furcsa íze van a víznek, ha egy ideje már újrafelhasználható műanyag kulacsban állt? Úgy tűnik, ennek egyértelmű, de aggasztó oka van" - olvasható a Koppenhágai Egyetem friss közleményében . Jan H. Christensen és Selina Tisler, az egyetem kémikus kutatói arra keresték a választ egy részletes kísérletben, hogy milyen vegyületek kerülnek a bennük tárolt folyadékba a leggyakrabban használt műanyag kulacsokból. A Journal of Hazardous Materials című tudományos folyóiratban publikált eredmények pedig némiképp még a kutatókat is meglepték.

műanyag palack, kulacs, ivás, víz
A műanyag kulacsokból vegyületek százai kerülhetnek a bennük tárolt vízbe. Fotó: Getty Images

Több száz vegyület oldódik ki a palackokból

Milyen veszélyeket rejt magában, ha műanyag dobozban tároljuk az ételt ?

A kísérlet során a két kutató három különböző típusú ivókulacsot tesztelt, amelyek mindegyike országszerte megtalálható a dániai boltokban. Kettő ezek közül biológiailag lebomló műanyagból készült a gyártóik szerint. Mindhárom termékből új és használt palackokat is vizsgáltak. A kulacsokban 24 órán keresztül tárolt csapvíz összetételét gépi mosás előtt és után is elemezték, illetve azt követően is, hogy sima csapvízben többször kiöblítették a palackokat. Az elemzéshez folyadékkromatográfot, tömegspektrométert és egyéb módszereket egyaránt alkalmaztak a minél részletesebb eredmények érdekében.

"Megdöbbentett minket, milyen nagy mennyiségű vegyi anyagot találtunk a vízben, miután 24 óráig állt a kulacsokban. Vegyületek százai jelentek meg a vízben, beleértve olyan vegyületeket, amelyeket soha korábban nem mutattak még ki műanyagokból, illetve olyanokat is, amelyek potenciális károsak az egészségre. A gépi mosás után pedig a különféle vegyületek száma néhány ezerre emelkedett" - árulta el Christensen professzor. Egészen pontosan 400 különböző vegyületet mutattak ki, amelyek a műanyag kulacsokból oldódtak ki, valamint 3500 olyan vegyületet, amelyek a mosógépekben használt mosószerből származtak. Ezek egy része ismeretlen, korábban nem azonosított vegyület, de még az ismert vegyületek 70 százaléka esetében sem tudni, hogy mérgezőek-e az emberre nézve.

"A gépi mosás után zömében mosogatószer-összetevők szabadultak fel. A kulacsokból származó vegyületek többsége ugyanakkor mosás és extra öblítés után is megmaradt. Mi több, a legmérgezőbb vegyületek, amelyeket azonosítottunk, éppen azok után kerültek a vízbe, hogy a palackot előzetesen mosogatógépben tisztítottuk. Vélhetően ennek az az oka, hogy a mosás erősen lekoptatta a műanyagot, így fokozódott a vegyületek szivárgása" - magyarázta Selina Tisler. Hozzátette, az újonnan vásárolt kulacsokból közel 500 különböző vegyület került a vízbe még azután is, hogy elöblítették azokat. Ezek közül több mint 100 magából a műanyagból származott.

Nem tudhatjuk, károsak-e az egészségre

Tisler elmondása szerint egyelőre nem lehet olyan következtetés levonni, hogy a palackokban tárolt ivóvíz káros lenne az egészségre, mivel mindeddig csupán az egyes vegyületek koncentrációját becsülték fel, a toxikológiai vizsgálatokat pedig még nem fejezték be. "Önmagában az, hogy ezek a vegyületek bekerültek a vízbe, még nem jelenti, hogy maga a víz mérgező lenne, illetve hatással lenne ránk, emberekre. A probléma azonban az, hogy nem lehetünk semmiben sem biztosak. Elvileg azért nem túl jó, ha mosószermaradványokat és egyéb vegyületeket iszunk" - hangsúlyozta a kutató.

"Sokat foglalkozunk azzal, hogy milyen mennyiségben jutnak például rovarirtószerek az ivóvizeinkbe. Miközben azonban vizet öntünk egy palackba, hogy abból igyunk, minden alkalommal különféle vegyületek százait, ezreit juttatjuk mi magunk a vízbe. Habár egyelőre nem tudjuk, hogy ezek a vegyületek az újrafelhasználható palackokból hatással vannak-e az egészségünkre, a magam részéről inkább üveg vagy minőségi rozsdamentes acélból készült kulacsot fogok használni a jövőben" - foglalt állást Christensen.

)
Elhízás szövődmények (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Meglepő, mikor küldték el az első SMS-t

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: