Frissítő lábmasszázs otthon

Egy fárasztó, dolgos nap végén aligha lehet bármi fontosabb a nyugalomnál és a pihenésnél. Kifejezetten jótékony lehet a hatása ilyenkor egy kellemes lábmasszázsnak, amely a testet és a lelket egyaránt képes felfrissíteni.

A sok üléssel vagy állással járó munkák rendkívül megviselhetik a lábakat, ezáltal az ilyen munkakörökben dolgozóknál különösen gyakori panasz az alsó végtagi fájdalom, a vénás pangásból eredő nehézláb-érzés, a duzzanat, a seprűerek megjelenése, a visszeres megbetegedés, valamint az ízületi deformitások, mint például a bütyök és a harántsüllyedés.

"Már a túlterhelt lábak felpolcolásával, vízszintesbe helyezésével is sokat segíthetünk a kellemetlen tüneteken. Emellett - a napi higiénián túl - egyaránt fontos a védelem, a gondozás és ápolás, a rendszeres masszírozás, valamint a rendszeres mozgás és mozgatás" - mutatott rá Sutka Beáta, az Oxygen Medical reflexológusa.

Masszázs során a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet. Fotó: 123rf
Masszázs során a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet. Fotó: 123rf

A szakember kifejtette, egy váltott vizes fürdő az erek rugalmasságát támogatva igazán frissítő hatást tud kifejteni, az illóolajok és fürdősók használatával végzett lábáztatás pedig az egész szervezetre relaxáló hatással bír. Az eukaliptusz, a citromfű, a kakukkfű és a rozmaring olaja egyaránt remek választás erre a célra. Az áztatást követő uborkapakolás nagy szolgálatot tehet a hidratálásban, akárcsak a különböző lábápoló krémek, a bőrradírok pedig segítik az elhalt bőrréteg eltávolítását. A hűsítő krémes és zselés bedörzsölés szinte azonnal felfrissíti a fáradt lábakat, ráadásul különösen jól esik a nyári hőség idején. Sokat segít, ha otthon mezítláb közlekedünk, főként a harmatos füvön lépkedés bír áldásos hatással. Fontos mindemellett azonban azt is újra és újra leszögezni, hogy a megfelelő, egészséges lábbeli kiválasztásának és viselésének óriási a jelentősége a mindennapokban.

Otthon is elvégezhető gyakorlatok

Természetesen a láb mozgatása rendkívül hatékony módszer a panaszok enyhítésében. Az úgynevezett vénás torna az izompumpa munkáját kihasználva javítja a vénás és a nyirokkeringést. Előbb lábfejünkkel bólogassunk előre-hátra, közben pedig feszítsük meg a vádlinkat, majd végezzünk bokakörzést mindkét irányba.

Akár megelőzni szeretnénk a visszereket, akár már a meglévő betegségen enyhíteni, a mozgásnak kiemelkedő szerepe van. Tornagyakorlatokért, lábtorna tippekért kattintson!

Ezt akár naponta többször is nyugodtan elvégezhetjük. Jó hatása van a lábujjhegyen járásnak és a sarkon járásnak, illetve a külső és belső lábélen járásnak is, az apró tárgyak lábbal történő felemeléséért pedig a talpizmok lesznek rendkívül hálásak. Az iskolai tornaórákról jól ismert fekve biciklizés ugyancsak nagyon hasznos gyakorlat.

"A különleges masszázst és a speciális masszázsfogásokat mindenképpen bízzuk szakemberre" - hangsúlyozta Sutka Beáta. Hozzátette ugyanakkor, hogy az otthon - az egészségi állapotukhoz illeszkedve - elvégezhető láb- és kézmasszázs alapjait mindig megtanítja pácienseinek. "Ez egy nagyon fontos feladat a napi rutinunk során, éppúgy, ahogy a személyre szabott étkezés és folyadékpótlás, vagy éppen egyéb alternatív módszerek bevetése" - emelte ki a szakember.

Az otthoni masszírozás során bátran alkalmazhatunk akár magunkon, akár párunkon nagy, átsimító masszázsfogásokat szív felé tartó mozdulatokkal. Szintén végezhetünk kisebb, körkörös és pontnyomó mozdulatokat, amíg azok még éppen jóleső, enyhe fájdalommal járnak. Érdemes az apróbb ízületeket is átdörzsölni, megnyomkodni, akár nagyon óvatosan kimozdítani a helyükről, vigyázva persze, nehogy sérülést okozzunk ezáltal. A lábujjak forgatása és szétterpesztése is sokat segíthet.

A kézi masszázsnak nincs párja

A kiegészítésként bevethető lehetséges segédeszközök sora igen hosszú. Sok fajta lábhengert lehet beszerezni a boltokban, de használhatunk például számoló táblás masszírozót, tüskés papucsot, tüskés taposót, kaviccsal telt ládát és párnahuzatba töltött fagyasztott cseresznyemagot egyaránt. Ma már elektromos masszírozó gépek is kaphatóak, érdemes azonban megemlíteni, hogy a kézi masszázst semmi sem tudja helyettesíteni.

A masszázs a testnek és a léleknek is jót tesz, ellazít és feltölt energiával, emellett pedig a segítségével hozzájárulhatunk bizonyos betegségek gyógyulásához, például enyhíthetőek a mozgásszervi panaszok, izomfájdalmak is. Néhány betegség esetén azonban kerülnünk kell. Melyek ezek?

"Az önmasszázs kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy egy kicsit befelé forduljunk, lelassítsuk a légzésünket, és akár elképzeljük, ahogy a mozdulatainkkal szinte kitoljuk a fáradtságot a testünkből. A láb mindig kéznél van, ingyen van, és csak mi érezhetjük, hogy mi a jó nekünk. A partnermasszázs esetén pedig igazán különleges energiák szabadulhatnak fel. Ennek során nagyon rá lehet hangolódni a társunkra, így ez egy remek lehetőség akár mélyebb beszélgetésekre, vagy éppen egy szeretettel teli közös hallgatásra is. Nincs ennél jobb módszer a test és lélek igazi pihentetésére" - fogalmazott Sutka Beáta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)