Zsugorodik Indonézia

A földerózió és a tengerszint emelkedése következtében Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár szárazföldi területet vesztett, ami nagyjából fővárosa, Jakarta méreteinek felel meg - közölte a The Jakarta Post című helyi lap.

A tengeri és halászati ügyek minisztériumának beszámolója szerint az ország évente 1950 hektár tengerparti területet veszít a földerózió miatt. Ezzel szemben viszont csak 895 hektárnyi új terület keletkezik természetes üledék-lerakódással. A legsúlyosabb helyzet Jáva szigetén van, ahol az ország lakosságának több mint fele él. "A sziget északi partvidéke erős eróziónak van kitéve, amelyet főleg a hullámzás, az árapály és a széljárás vált ki" - olvasható a jelentésben.

Indonézia, sziget, erózió, földerózió, erdőirtás, homokbányászat,
Indonézia évente 1950 hektár tengerparti területet veszít. Fotó: 123rf

A szakértők szerint a helyzetet tovább súlyosbítja a helyi lakosok környezetromboló tevékenysége, például az illegális homokbányászat és az, hogy mangrove erdőket irtanak ki tejhal tenyészetekhez. A kutatók egyike úgy véli, az emberi beavatkozás nagyobb szerepet játszhat az erózióban, mint a globális felmelegedés hatására emelkedő tengerszint.

Az eddigi becsléseket messze meghaladva akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra egy új kutatás szerint. A részletekért kattintson ide!

Az indonéziai kormány becslései szerint az ország 150 milliós lakosságának 60 százaléka a part menti területeken él. A földerózió gazdasági problémát is jelent, hiszen az indonéziai ipar 80 százaléka szintén ezeken a területeken telepedett meg.

Víz alá kerülhet a főváros

Szakértők szerint a főváros is veszélyben van. Jakarta évente 10-25 centimétert süllyed. A város 40 százaléka már most a tengerszint alatti magasságon helyezkedik el, ezért fokozattan ki van téve az áradások veszélyének. A legborúlátóbb előrejelzések szerint 2030-ra a város teljesen víz alatt lesz. Az indonéz kormány egyebek mellett ezért is fontolgatja a főváros áthelyezését egy másik szigetre. A legvalószínűbb új helyszín Borneón lenne, a Kalimantan tartományban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra