Zacher: Nem a teljes tiltás a megoldás

Szilveszterkor több mint 200 embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, ám Zacher Gábor szerint ez nem kiemelkedő adat az előző évekhez viszonyítva. A toxikológus arról is beszélt: az alkoholfogyasztás teljes tiltása értelmetlen, helyette azt kellene megtanulni, hogyan tudunk egy bizonyos mennyiség után megálljt parancsolni magunknak.

Az alkohol ezt teszi a testünkkel - mutatjuk a hosszú távú hatásokat. Részletek itt!

Zacher Gábor az ATV Start című műsor vendége volt, ahol elmondta: bár sok munka volt szilveszterkor, semmi olyan nem történt, ami szakmai szempontból említésre méltó lenne. Az esetek szerinte "mind megelőzhetőek lettek volna".

Szilveszterkor
Szilveszterkor

Több százezer felnőtt alkoholbeteg van

Azzal kapcsolatban, hogy az Országos Mentőszolgálat adatai szerint szilveszterkor több mint 200 embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, és mintegy 10 százalék volt a kiskorúak aránya, úgy nyilatkozott: nem kiemelkedő adat az előző évekhez képest, és főleg nem meglepő egy olyan országban, ahol a több százezer felnőtt alkoholbeteg ellenére nincs alkohol elleni stratégia.

"Ne legyen harmadik pohár"

Zacher Gábor leszögezte: nem az alkoholfogyasztás teljes tiltása, a "nulltolerancia" lenne a megoldás - azt kellene hangsúlyozni, hogy "ne legyen harmadik", vagyis két pohár ital után megálljt parancsoljunk magunknak.

Ilyenkor természetesen a többiek könnyen elkezdhetnek élcelődni azon, hogy valaki nem akar több alkoholt inni, ám a szakember szerint tudni kell, hogy kitől fogadjunk el kritikát, tudni kell nemet mondani. "Ettől nem leszel csíra, hanem több leszel, mint a másik, és ez tanulható. Rengeteg olyan tanulható minta van, amit át kellene adni a gyerekeknek" - mutatott rá.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: