WHO: új variánsokhoz vezethet az alacsony átoltottság

A koronavírus variánsainak táptalaja lehet a nem megfelelő átoltottság és a kevés tesztelés "mérgező elegye" - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Az újabb vírusmutációk kialakulásának veszélyeire is felhívta a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a járvány vége nem a szerencsétől, hanem a meghozott döntésektől függ.

Omikron variáns: mennyi idő, mire jöhet az új vakcina? Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni vakcinákat, amelyeket az új, omikron nevű variáns legyőzésére fejlesztenek ki - közölte Emer Cooke, az EMA főigazgatója.

Új vírusváltozatok jelenhetnek meg

"Azt látjuk, hogy az átoltottság és a szűrővizsgálatok alacsony szintje világszerte tökéletes lehetőséget biztosít az új vírusváltozatok elterjedésének és megerősödésének" - hangsúlyozta a WHO főigazgatója a koronavírus új, omikron nevű mutációjának megjelenése kapcsán.

"Fel kell használnunk a rendelkezésre álló eszközöket, hogy megfékezzük a delta variáns terjedését. Ha ezt megtesszük, akkor az omikron variánst is megfékezzük és ezzel életeket mentünk" - hangsúlyozta Tedrosz.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus B.1.1.529 jelű mutációját elsőként 2021. november 24-én jelentették a dél-afrikai hatóságok egy november 9-én vételezett minta laboratóriumi vizsgálata alapján. Tedrosz beszámolt arról is, hogy eddig már legalább 23 országban mutatták ki az omikron variánst. Hozzátette egyben, hogy ez a szám valószínűsíthetően emelkedni fog. A WHO a múlt pénteken aggasztónak nevezte a korábbinál potenciálisan fertőzőbbnek és védőoltásokkal szemben ellenállóbbnak feltételezett vírusvariációt.

Az oltások felvételét és gyakori tesztelést javasol a WHO. Fotó: Getty Images
Az oltások felvételét és gyakori tesztelést javasol a WHO. Fotó: Getty Images

Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt: már folynak vizsgálatok annak megállapítására, hogy az új vírusváltozat valóban veszélyesebb-e az eddigieknél. Az első eredményekre - mint mondta - még jó pár napot várni kell.

Van Kerkhove beszélt arról is, hogy Dél-Afrikában megemelkedett a kórházakban koronavírus-fertőzés miatt kezelt páciensek száma, ez azonban szerinte arra is visszavezethető, hogy egyszerűen többen kapták el a vírust, s nem feltétlenül jelzi a súlyosabbnak vélt omikron variáns terjedését. Egyben emlékeztetett arra, hogy világszerte még mindig a delta variáns a legelterjedtebb, amely ellen a rendelkezésre álló oltóanyagok nagymértékben hatékonyak. A járványügyi szakértő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne lankadjon az oltási kampányban, a tehetős országokat pedig arra buzdította, hogy a lehető leghamarabb biztosítsanak több vakcinát a fejlődő államoknak.

Dél-Afrikában egyébként szerdán duplájára, 8561-re emelkedett az előző naphoz képest a fertőzöttek napi száma. Az országos járványügyi intézet adatai szerint a pozitív teszteredmények arányszáma is növekedett 16,5 százalékra a keddi 10,2 százalékhoz képest. A halálozások és a kórházakban kezeltek száma azonban nem változott jelentősen az utóbbi két nap során. A csaknem hatvan millió lakosú országban a járvány kitörése óta 2,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 89 843-an hunytak el a kórban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció