WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus

Az emberiség ellenségének nevezte az új típusú koronavírust Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A kór már több mint 200 ezer embert fertőzött meg világszerte, az áldozatok száma pedig már a 8 ezret is meghaladja.

"Példátlan fenyegetést jelent a koronavírus. Mindez ugyanakkor példátlan lehetőség, hogy összefogjunk egy közös ellenséggel, az emberiség ellenségével szemben" - hangoztatta a WHO főigazgatója.

Mit kell tennünk?

Mint mondta, a legfontosabb, hogy minden ország átfogó intézkedéseket kell vezessen be, hogy megakadályozzák a koronavírus további terjedését, és meg kell próbálni lenyomozni afertőzésútját. "Ha nem teszik ezt, a fertőzési láncolatok alacsonyabb szinten tovább folytatódnak, és egyszerre csak ismét felbukkannak, amint a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket feloldják" - hangsúlyozta. A tesztelési és nyomkövetési stratégiának kell elsőbbséget élveznie minden országban - tette hozzá.

A koronavírus elleni esetleges gyógymódok és oltóanyagok kidolgozásának felgyorsítására a WHO és partnerszervezetei egy több országot átfogó tanulmányon dolgoznak az eddig még nem kipróbált kezelések elemzése és összehasonlítása érdekében.

koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus-járvány, koronavírus óvintézkedés, koronavírus WHO, Egészségügyi Világszervezet
koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus-járvány, koronavírus óvintézkedés, koronavírus WHO, Egészségügyi Világszervezet

Nagy bajt okoz a járvány

Koronavírus: nem áll le a magyar élelmiszeripar - kattintson!

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint koronavírus-járvány világszerte 24,7 millió munkahely megszűnéséhez vezethet, ha a kormányok nem lépnek fel összehangoltan a járvány gazdasági kihatásaival szemben. De ha sikerül nagyszabású munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő intézkedéseket végrehajtani, akkor a munkanélküliek száma "mindössze" 5,3 millióval gyarapíthatja a globálisan tavaly nyilvántartott 188 millió munkanélküli számát. Összehasonlításképpen megjegyezték, hogy a 2008-as gazdasági világválság következtében 22 millióval emelkedett a munkanélküliek száma.

Korlátozzák a gyógyszervásárlást

A koronavírus okozta helyzet miatt az emberek nemcsak az élelmiszerboltokat rohanták meg pánikszerűen, hanem a gyógyszertárakat is. Épp ezért Svájcban már korlátozták, hogy bizonyos gyógyszerekből egy ember mennyit vehet egyszerre. A kormányzat utasítása szerint már csak fejenként egy dobozt lehet vásárolni a vényköteles gyógyszerekből, illetve aszpirinből, paracetamolból, köhögéscsillapítókból, ibuprofenből és diclofenacból is. Különleges szabályozás vonatkozik azonban a krónikus betegségebken szenvedőkre: ők kivételt képeznek, és orvosi vénnyel két hónapra elegendő gyógyszert szerezhetnek be.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső