WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus

Az emberiség ellenségének nevezte az új típusú koronavírust Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A kór már több mint 200 ezer embert fertőzött meg világszerte, az áldozatok száma pedig már a 8 ezret is meghaladja.

"Példátlan fenyegetést jelent a koronavírus. Mindez ugyanakkor példátlan lehetőség, hogy összefogjunk egy közös ellenséggel, az emberiség ellenségével szemben" - hangoztatta a WHO főigazgatója.

Mit kell tennünk?

Mint mondta, a legfontosabb, hogy minden ország átfogó intézkedéseket kell vezessen be, hogy megakadályozzák a koronavírus további terjedését, és meg kell próbálni lenyomozni afertőzésútját. "Ha nem teszik ezt, a fertőzési láncolatok alacsonyabb szinten tovább folytatódnak, és egyszerre csak ismét felbukkannak, amint a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket feloldják" - hangsúlyozta. A tesztelési és nyomkövetési stratégiának kell elsőbbséget élveznie minden országban - tette hozzá.

A koronavírus elleni esetleges gyógymódok és oltóanyagok kidolgozásának felgyorsítására a WHO és partnerszervezetei egy több országot átfogó tanulmányon dolgoznak az eddig még nem kipróbált kezelések elemzése és összehasonlítása érdekében.

koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus-járvány, koronavírus óvintézkedés, koronavírus WHO, Egészségügyi Világszervezet
Szájmaszkot viselő utasok a londoni metrón. Fotó: Getty Images

Nagy bajt okoz a járvány

Koronavírus: nem áll le a magyar élelmiszeripar - kattintson!

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint koronavírus-járvány világszerte 24,7 millió munkahely megszűnéséhez vezethet, ha a kormányok nem lépnek fel összehangoltan a járvány gazdasági kihatásaival szemben. De ha sikerül nagyszabású munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő intézkedéseket végrehajtani, akkor a munkanélküliek száma "mindössze" 5,3 millióval gyarapíthatja a globálisan tavaly nyilvántartott 188 millió munkanélküli számát. Összehasonlításképpen megjegyezték, hogy a 2008-as gazdasági világválság következtében 22 millióval emelkedett a munkanélküliek száma.

Korlátozzák a gyógyszervásárlást

A koronavírus okozta helyzet miatt az emberek nemcsak az élelmiszerboltokat rohanták meg pánikszerűen, hanem a gyógyszertárakat is. Épp ezért Svájcban már korlátozták, hogy bizonyos gyógyszerekből egy ember mennyit vehet egyszerre. A kormányzat utasítása szerint már csak fejenként egy dobozt lehet vásárolni a vényköteles gyógyszerekből, illetve aszpirinből, paracetamolból, köhögéscsillapítókból, ibuprofenből és diclofenacból is. Különleges szabályozás vonatkozik azonban a krónikus betegségebken szenvedőkre: ők kivételt képeznek, és orvosi vénnyel két hónapra elegendő gyógyszert szerezhetnek be.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)