WHO-főigazgató: továbbra is súlyosbodik a járványhelyzet

A vírus terjedésének feltartóztatásához globális összefogásra van szükség.

Nem várt helyen robbanhat ki a járvány - kattintson a részletekért.

Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett csütörtökön Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A vezető videokapcsolaton keresztül szólalt fel az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának ülésén, és leszögezte, a világjárvány vége után nem lenne szabad visszatérni a korábbi állapotba, a világnak "új normalitást" kellene kialakítania, tisztességesebb, zöldebb körülményeket teremtve. Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedésének feltartóztatásához összehangolt, globális válaszintézkedésekre, a világ államainak és társadalmainak együttműködésére van szükség.

koronavírus, koronavírus-járvány, Mexikó
Bár Európában csitul a járvány, a világ más részein, például Mexikóban is, még mindig sorra szedi áldozatait. Fotó: Getty Images/Jesus Javier E. López

Azért Európa sem lélegezhet fel teljesen

A főigazgató felkérte a képviselőket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a vírusellenes küzdelemben, és aláhúzta, az Európai Unió képes lehet vezető szerepet játszani a nemzetközi gazdaság talpra állításában. Rámutatott, hogy az utóbbi 24 órában 135 180 új esetet regisztráltak, ebből mintegy 20 ezret Európában. Végezetül pedig reményét fejezte ki, hogy egy éven belül meglesz az oltóanyag, hozzátéve, hogy ha sikerül majd felgyorsítani a folyamatot, akkor talán már néhány hónappal korábban is.

Így fertőz a koronavírus a "szuperterjesztőkön" át - a részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső