Vakcinabankot hoztak létre a madárinfluenza miatt

Vakcinabankkal küzd a Nébih a madárinfluenza ellen. A járvány miatt tavaly november óta több mint 1,6 millió állatot kellett felszámolni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.   

madárinfluenza
A betegség hatalmas gazdasági károkat okoz. Fotó: Getty Images

 A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra. Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. Az oltóanyag induló mennyisége 300 ezer adag.    

Magyarországon a legutóbb tavaly novemberben indult járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentáltak, és tíz megye vált érintetté. Ebben az időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állatot számoltak fel.    

A betegség napjainkra lényegében állandósult, rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Ezért Magyarországon szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra