Új eszköz segíthet a stroke és a demencia megelőzésében

A demencia és a stroke előfordulása világszerte meredeken ível felfelé, ezért is lenne fontos, hogy időben felismerjük a kockázatot. Most olyan eszközt fejlesztettek ki, amivel ez is lehetővé válhat.

A Brain Care Score (BCS) nevű új eszköz segíthet, hogy orvosi beavatkozások nélkül felmérhessék a demencia és a stroke kockázatát, sőt tanácsot is ad a megelőzéshez – számol be a Massachusetts General Hospital kutatásának eredményeiről a CNN.

stroke, agyi MR felvétel, röntgen, ultrahang
Az agyat érintő betegségek megelőzése lenne a cél. Fotó: Getty Images

A kulcs az életmód

A BCS megmutatja, hogy az érintettek hogyan teljesítenek 12 tényezőben, amelyek az egészség fizikai, életmódbeli és szociális-érzelmi összetevőit érintik. Az eredmények alapján elmondható: akik több pontszámot érnek el, azoknál alacsonyabb a demencia vagy a stroke kialakulásának kockázata. A fizikai tényezők között a vérnyomás, a koleszterinszint, a hemoglobin A1c (három havi vércukorérték átlaga) és a testtömegindex, míg az életmódbeli tényezők között a táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a testmozgás, az alvás és a dohányzás szerepel. A szociális-érzelmi szempontok a kapcsolatokra, a stresszkezelésre és az élet értelmére vonatkoztak.

Ezeknek az érrendszeri kockázati tényezőknek a jobb kontrollja képes arra, hogy a kognitív hanyatlás, valamint a stroke felé vezető úton megálljt parancsoljon. Ha ezt kombináljuk a jobb táplálkozással, a kevesebb alkoholfogyasztással, az életcélok elérésével és a társadalmi szerepvállalással, akkor az idő múlásával ezek összeadódnak – állapították meg a kutatók. "Olyan eszközt akartunk kifejleszteni, amely választ ad arra a kérdésre, amelyet a leggyakrabban kapunk a betegektől és családtagjaiktól: hogyan vigyázhatok az agyamra?" – mondták a kutatók, akik több mint félmillió, 40 és 69 év közötti résztvevőt követtek nyomon egy évtizeden keresztül.

"A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a demenciás esetek legalább 40 százaléka megelőzhető lenne, ha az illető mindent jól csinálna. A BCS 12 módosítható tényezőn alapuló útitervvel segíti a veszélyeztetett embereket a kognitív hanyatlás kialakulása előtt" – mondta Richard Isaacson, a floridai Neurodegeneratív Betegségek Intézetének kutatási igazgatója.

Ha valaki a feldolgozott helyett természetesebb élelmiszereket választ, illetve odafigyel a rendszeres testmozgásra, 35 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát egy 2022-ben közzétett tanulmány szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra