Tömegeket vonz a fővárosba az ünnepi hétvége

Megtelhet a főváros turistákkal az ünnepi hétvégén, de utána is fontos cél marad Budapest idegenforgalmának fellendítése - közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. A szakemberek mindeközben a koronavírus-járvány újabb hullámának berobbanásától tartanak a tömegrendezvény kapcsán.

Oltatlan gyerekkel indulnánk útnak? Néhány kérdést érdemes feltennünk magunknak - mutatjuk!

Bár az adatok szerint a szálláshelyek kihasználtsága Magyarországon magasabb, mint a környező államokban, a fővárosi turizmus még mindig bajban van, ennek elsődleges oka pedig a külföldiek elmaradása. Erre a nyárra a budapesti szálláshelyek hatoda ki sem nyitott, de az elérhető szállások telítettsége még így is mindössze 30 százalékos - ezzel szemben vidéken a szobák 70 százalékát már elfoglalták a vendégek.

ünneplés, koronavírus
A turizmusnak jót tehet a rendezvénysorozat, a járványügyi szakemberek viszont aggódnak. Fotó: illusztráció, Getty Images

A Magyar Turisztikai Ügynökség abban bízik, hogy a belföldi vendégek még megmenthetik a főváros idegenforgalmát, és ebben kulcsszerepet játszhat majd a nagyszabású állami ünnepség. Guller Zoltán elmondása szerint a kormány már régóta tervezte egy több napos ünnepség megtartását az államalapítás tiszteletére, és ennek a járvány enyhülésével el is érkezett az ideje. A rendezvények hírére csaknem 40 százalékkal nőtt az előzetes szobafoglalások száma - jelezte Guller.

Ebből még baj lehet

Az idegenforgalom összeroppanásának elkerülése valóban fontos, a járványügyi szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy az augusztus 20-ai rendezvénysorozatokkal gyakorlatilag "megágyazunk" a koronavírus-járvány negyedik hullámának. A Népszavának nyilatkozó virológusok úgy vélik, hogy sokan túlságosan optimisták azt látva, hogy bár egyre több szomszédunknál és más európai országokban is dinamikusan terjed a koronavírus delta variánsa, Magyarországon nem következett be újabb fellángolás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is fog: jelenleg csak nagyon csekély az esélyünk arra, hogy megússzuk negyedik hullám nélkül.

A lap úgy fogalmazott, hogy ha a kormányzat javaslatot kért volna a járványügyi szakemberektől az emberek védelmére, semmiképpen sem lett volna ajánlásaik között egy maszk és távolság nélküli tömegrendezvény megszervezése. Arra egyébként már Rusvai Miklós virológus is figyelmeztetett korábban , hogy az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése már az augusztus 20-ai ünnepség után megindul, de jelentősen feltornázhatja a számokat az iskolakezdés, az eukarisztikus világkongresszus és a vadászati világkiállítás is. Egyes szakértők szerint bizonyos helyeken már most indokolt lenne újra kötelezővé tenni a maszkviselést, illetve a védettségi igazolványhoz kötött beléptetést sem ártana visszavezetni.

Vissza kellene hozni a védettségi igazolvány használatát Magyarországon a MOK elnöke szerint. A részleteket olvassa el itt .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra