Több százan betegedtek meg a víztől

Hétfő óta tömeges a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma a Heves megyei Domoszlón és Kisnánán. Domoszlón két nap alatt csaknem háromszázan látogatták meg körzeti orvosukat hasonló tünetekkel. A polgármesterek tudnak a járványszerű folyamatról, amelyet a napokban jelentettek az illetékes közegészségügyi szakhatóságnak.

Nem tudják, mi okozhatja a tömeges megbetegedéseket

Hétfő óta tömeges a hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma két településen - erről számolt be a Heol.hu. Mint írják, jelenleg a kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik az okokat. Mindkét település közkonyháján elvégezték a szükséges mintavételeket is, amelyeknek eredménye szintén pár nap múlva várható. Addig pedig a falu vezetői arra kérik a lakókat, hogy az ivóvizet csak forralás után visszahűtve fogyasszák.

Több százan betegedtek meg a víztől Heves megyében, ivóvíz mérgezés hasmenés ásványvíz Domoszló Kisnána
Több százan betegedtek meg a víztől Heves megyében

A lap megtudta, hogy a két településnek egyébként közös a forráskútja, ezért gondolják többen, hogy talán az ivóvíz a fertőzött, ám akadnak olyanok is, akik szerint nem a víz a baj okozója.

"Kegyetlen görcsökkel, hatalmas fájdalmakkal kezdődött a vasárnap délelőttöm, naponta legalább hússzor voltam a mosdóban. Ma már el tudtam jönni az orvoshoz, de már vagy négy-öt fajta gyógyszert beszereztem a patikából, és semmi nem hatott. Ami érdekes, hogy sem a kilenc éves kislányom, sem az élettársam nem kapták el, mert ők sosem isznak csapvizet, én viszont mindig azt iszom" - nyilatkozta egy fiatal anyuka.

Az élelmiszerüzletben az eladók is megerősítették a napokban megtöbbszöröződött az eladott ásványvizes palackok száma.

Sidló Béla hat üveg ásványvízzel lép ki az élelmiszerboltból. Azt mondja, ő eddig mindig a csapból itta a vizet, de a biztonság kedvéért vett néhány palackkal. "Itt nálunk mindig jó volt a víz, én is azt ittam, de most, hogy kihirdették a hangosbemondóban, hogy ne igyuk, vettem otthonra a biztonság kedvéért pár palackot" - mondta. Közben Zimány Józsefnének a férje lett beteg: "Kedden kezdett panaszkodni a párom, épp most voltunk az orvosnál. Pontosan nem tudni, mitől lettek rosszul annyian, sokan mondják, hogy a víztől, de elképzelhető, hogy a helyi konyhán készült ételtől betegedtek meg... de az sem biztos, mert mi a férjemmel nem is onnan eszünk."

Háromszázan lettek betegek

A település polgármestere, Paulenka Richárd közölte: a faluban hétfőn és kedden összesen mintegy háromszáz beteg érkezett az orvosi rendelőbe. Ebből kettőszáz hetvenen panaszkodtak erős hasfájásra, hasmenésre, lázra. Hasonló tünetekkel jelentkeztek a kisnánai orvosnál is. Dr. Nagy Éva arról tájékoztat, hogy valóban megugrott a betegek száma.

"Hétfőn kezdődtek itt is a tömeges megbetegedések. A gyerekektől, a felnőtteken át, az idősebb korosztályig jöttek hasmenéses, hányós panaszokkal. Általában pár nap alatt lefolyik a betegség, de ez nagyban függ a páciens szervezetétől" - tudatta a doktornő.

Figyelmezetik a lakosságot

"A hangosbemondón és az internetes portálokon is figyelmeztettük a lakosságot, hogy az ivóvíz bevizsgálása folyamatban van, amelynek eredményére pár napot várni kell. Addig is kérünk mindenkit, hogy a következő értesítésig csapvizet kizárólag főzésre és tisztálkodásra használja" - mondja Paulenka László, hozzátéve, hogy a területileg illetékes vízügyi szakemberekkel folyamatos a kapcsolat, így ha szükséges, lajtos kocsit tudnak biztosítani, ám amíg nem jönnek meg a pontos eredmények elég az óvintézkedéseket betartani.

Azt kérik, fogmosásra és a gyümölcsök lemosására is forralt, vagy palackozott vizet használjanak a lakók és a kisbabák fürdetését is így oldják meg.

Kisnána polgármestere is megerősítette, hogy a szakemberek a helyszínen jártak és a lakosságot is értesítették. Paulenka László úgy véli, hathatós intézkedést majd a hatósági ellenőrzések eredményét követően tudnak tenni. Jelenleg a kormányhivatal és a vízmű szakemberei is vizsgálják az okokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)