Több száz melegrekord dőlt meg

Mintegy 400 melegrekord dőlt meg az északi féltekén a nyári hőhullámok idején.

Sosem volt még ilyen meleg ősszel - részletek!

Május 1-je és augusztus 30-a között 29 országban dőltek meg a melegrekordok, egyharmaduk Németországban, Franciaországban és Hollandiában. Az északi féltekén több mint 1200 helyen mértek rekordhőmérsékletet a feljegyzések kezdete óta - közölték a kaliforniai Berkeley Egyetem klímakutató intézetének tudósai.

meleg, melegrekord, hőhullám, hőség, forróság,
meleg, melegrekord, hőhullám, hőség, forróság,

Halálos forróság volt

"Európa egyes részein az időjárási megfigyelés története több mint 150 évre nyúlik vissza, ennek ellenére még mindig feljegyeztek rekord magas hőmérsékleteket" - mondta Robert Rohde, az egyetem vezető kutatója. Több mint 30 melegrekord dőlt meg az Egyesült Államokban, Japánban pedig halálos áldozatokat is követeltek a hőhullámok. "Ahogy a Föld melegszik, az időjárás-megfigyelő állomásoknak egyre könnyebb új hőmérsékleti rekordokat rögzíteniük. A múltban általában csak az állomások mintegy két százaléka jegyezhetett fel új rekordot egy adott évben" - magyarázta a kutató.

A világ vezető klímakutató-intézeteinek adatai szerint az idei volt a világon a valaha mért legmelegebb július, amely Európában páratlan hőhullámmal párosult. 2019 júliusában átlagosan 0,56 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint az 1981-2000 közötti időszakban, és 1,2 fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció