Több milliárdan élnek tiszta ivóvíz nélkül

Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, mintegy négymilliárdan pedig nem rendelkeznek megfelelő mellékhelyiséggel - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szerint naponta csaknem ezer 5 év alatti gyerek hal meg a szennyezett ivóvíz, a nem megfelelő vécé vagy a hiányos higiénia következtében kialakuló betegségekben. Az ENSZ egyik célja, hogy 2030-ra a Föld teljes lakossága számára rendelkezésre álljon tiszta és megfizethető ivóvíz, valamint mindenkinek elérhetőek legyenek a megfelelő mellékhelyiségek.

víz, ivóvíz, mellékhelyiség, vécé, fertőzésveszély
Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez. Fotó: 123rf

Küzdelem a tífusz és a bélférgesség ellen

Ma már 1,8 milliárddal több ember jut hozzá kevesebb mint 30 perc alatt vízhez, mint 20 éve. 2,1 milliárddal nőtt azok száma, akiknek olyan latrina áll rendelkezésére, amelyet nem kell más családokkal megosztania. De még mindig 785 millió embernek kell lemondania ivóvíz területén a minimális ellátottságról is, a mellékhelyiségek tekintetében kétmilliárd embernek.

Az ezredforduló óta a minimális ellátottság területén mutatkozott fejlődés. A minimális ellátottság azt jelenti, hogy a lakóhelytől legfeljebb 30 perces gyalogútra van egy védett vízforrás, a víz azonban nem tiszta teljes bizonyossággal. Ebben az esetben vannak mellékhelyiségek is, amelyeket nem kell más családokkal megosztani, az ürülék eltávolítása azonban nem megoldott. A biztos ellátottság pedig az, amikor a lakóhelyen mindig közvetlenül elérhető a nem szennyezett ivóvíz, és mindenki hozzáférhet az ürüléket folyamatosan eltávolító mellékhelyiségekhez is.

"Ha az országok nem tesznek nagyobb erőfeszítéseket, olyan betegségekkel kell továbbra is együtt élnünk, amelyeket már régóta csak a történelemkönyvekből kellene ismernünk" - véli Maria Neira, a WHO munkatársa. Ilyen betegségek a tífusz, a hepatitisz-A, a kolera, a hasmenéses betegségek, a férgesség vagy a bakteriális szemgyulladás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)