Sertésvásárra csapott le a Nébih

Helyszíni ellenőrzést tartottak múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy dunaföldvári állatvásáron. A vizsgálat 104 állatból 100 esetében mutatott ki problémákat.

Az afrikai sertéspestis jelentette fenyegetés kapcsán nemcsak a biológiai védekezés, hanem a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartása is kiemelten fontos. Az állattartók csak így óvhatják meg a hazai sertéseket a fertőzéstől - figyelmeztet közleményében a hatóság. A Nébih éppen ezért vizsgálta a Tolna megyei vásáron eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait.

Öt állattartó összesen 104 sertésének dokumentumait ellenőrizték. Végeredményben az ellenőrök megállapították, hogy a 104-ből 100 sertés jelöletlen volt, ami már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat, hiszen így nem igazolható az állatok eredete. Mi több, a gazdák a sertések állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, elrendelte azok elkülönítését, illetve korlátozást szabott ki a forgalomba hozatalukra.

Az eladásra szánt sertések többsége nem rendelkezett érvényes papírokkal
Az eladásra szánt sertések többsége nem rendelkezett érvényes papírokkal

Emberre nem veszélyes

Mint az a Nébih honlapján olvasható, az afrikai sertéspestis járványa a vírus Afrikából Grúziába történő behurcolásával kezdődött 2007-ben, onnan terjedt tovább. A betegség 2018 tavaszáig egyáltalán nem fordult elő Magyarországon, és azóta is csupán a vaddisznóállományban mutatták ki a jelenlétét.

A hatóság leszögezi, hogy a Magyarországon nevelt sertésekből származó sertéshús és az abból készült termékek is biztonsággal fogyaszthatóak. Azfertőzéscsak a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg, emberre semmilyen veszélyt nem jelent. Fontos ugyanakkor, hogy ha valaki erdőben túrázva elhullott vagy betegnek látszó vaddisznóval találkozik, akkor azt jelentse be a Nébih zöldszámán (06-80/263-244), a terület gondozójának, a hatósági állatorvosnak, a járási hivatalnak vagy akár a település önkormányzatának.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: