Retteg a szén-monoxid-mérgezéstől? Védekezzen!

A téli időszakban sokan állítanak be további fűtőtesteket és hősugárzókat lakásukba, ám ezek nem megfelelő használata növelheti a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések kockázatát.

Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete közleményében a fűtési rendszerek átvizsgálására hívja fel a figyelmet a szénmonoxid-mérgezés és lakástüzek megelőzése érdekében. Ha elővigyázatosak vagyunk, megelőzhetjük az értelmetlen tragédiákat! Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, életveszélyes, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

  • A fűtési szezon megkezdésével vizsgáltassuk át a fűtési rendszerünket, kéményünket szakemberrel. A rosszul működő fűtőberendezések lehetővé teszik a tökéletlen égést az égéstérben, és máris fennáll a mérgezés kockázata.
  • A mozgatható fűtőtesteket sík, kemény és nem gyúlékony felületre tegyük.
  • A gyerekeket és állatokat tartsuk távol a fűtőtestektől.
  • A tűzhelyektől, kandallóktól, hősugárzóktól tartsuk távol a gyúlékony anyagokat, ebbe beletartozik a papír, ruhák, ágyneműk és függöny is. Ne szárítsunk a fűtőtesten semmit, és fokozottan igaz ez a hősugárzókra is!
  • Szereljünk fel szén-monoxid-mérőket (riasztókat) a ház minden szintjére. Ezek olyan jelzőkészülékek, melyek akkor lépnek működésbe, ha a szén-monoxid veszélyes koncentrációban jelenik meg a levegőben. A mérőkben cseréljük az elemeket minden évben, és teszteljük a működésüket havonta.
  • Olcsó, praktikus módszerekkel szigetelhetjük a nyílászárókat, így csökkenthetjük a téli időszak megnövekedett rezsi kiadásait.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei

A szén-monoxid-mérgezés áldozatát rosszullét fogja el, mozgásképtelenné válik, nem tud magán és családján segíteni, képtelen a helyiséget elhagyni. A magas szén-monoxid-koncentráció perceken belül halált okoz. A gázmérgezés első szakaszára a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság a jellemző, de a fejfájás, a hányinger, a szédülés szintén gyakori jelenség. Jellegzetes tünet, hogy a bőr cseresznyepirosra elszíneződik. A második szakaszt először a végtagokon, majd testszerte kialakuló izomgörcsök, eszméletlenség jellemzi. Ritmuszavar is előfordulhat, a beteg gyakran hány, ami eszméletlenség esetén akár fulladást is okozhat. A harmadik szakaszban az izomzat ellazul, légzésbénulás alakul ki, ami a beteg halálához vezet. Ha ez nem következik be, akkor néhány nap elteltével, a késői szakban derül ki, hogy a beteg az oxigénhiány következtében nem szenvedett-e maradandó agykárosodást, teljesen felépülhet-e.

Nézzen szét azon cikkeink között, amelyek a szén-monoxidról szólnak ! Ha a fentebb említett tüneteket észleljük magunkon, mindenképp menjünk ki a szabad levegőre, ilyenkor ugyanis a tünetek enyhülnek, és meg is szűnnek friss, oxigén dús levegő hatására. Ha otthonunkba lépve eszméletlenül találjuk hozzátartozónkat, azonnal vigyük ki a szabad levegőre, és szellőztessünk a helyiségben. Természetesen a mentőket azonnal értesíteni kell!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra