Rákot okozhat a nem megfelelő fűtés

Ma már a helytelen lakossági tüzelés jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben. A nem megfelelő tüzelőanyag ugyanis jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással jár, ami egészségügyi szempontból a legveszélyesebb.

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A rossz minőségű és veszélyes anyagok, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető - olykor életmentő - ismeretek hiánya. Sokan még mindig nem tudják pontosan, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell a tüzelőanyagot tárolni, vagy hogy mivel, hogyan és mikor lehet biztonságosan, hatékonyan fűteni.

Hogyan érdemes szellőztetni a téli időszakban? Részletek itt.

A világon évente több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon pedig 6-8 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben és az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti mértékben szennyezett területeken. Becslések szerint a halálesetek 6-10 százaléka megelőzhető, késleltethető lenne a levegőminőség jelentős javulásával.

Mivel nem szabad fűteni?

A Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közös, Fűts okosan! névre keresztelt kampánya a helyes fűtési technikákra, illetve bizonyos tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira hivatott felhívni a lakosság figyelmét. A projekt honlapján írtak szerint a leginkább környezetbarát fűtési módot a gázfűtés és a távhő használata jelenti.

fűtési szezon, fatüzelés, vegyes tüzelés, légszennyezés, légszennyezettség
A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása

Amennyiben fával fűtünk, használjunk száraz tűzifát, fapelletet vagy fabrikettet. Ha csak fával fűtünk, válasszuk a keményebb típusú fafajtákat, mint amilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Vegyes tüzelés (szén és fa) esetén tüzelőanyagként megfelelő lehet a nyár, az éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, amelyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül még károsítják is a tüzelőberendezésünket és a kéményt. Fontos, hogy kizárólag 20 százalék alatti nedvességtartalmú tűzifát használjunk tüzelésre! Ezt a nedvességtartalmat nagyjából egy év alatt éri el a frissen kivágott fa. Ha száraz fát használunk, 20-30 százalékkal csökkenthetjük fűtési költségeinket.

Ne fűtsünk hulladékkal! Ennek során ugyanis mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, veszélyeztetve ezáltal saját, gyermekeink, valamint a lakókörnyezetünkben élők egészségét. Általában véve a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett kezelt, tehát festett, lakkozott fa,
  • rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, fényes papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • használt autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Súlyos egészségügyi veszélyek

A szállópor felületére olyan mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe - vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is - bejutva káros, adott esetben visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat eredményeznek. A kisméretű szállóporral szennyezett levegő rövid ideig belélegzése esetén a szállópor irritálja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Hosszabb távon gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, ezáltal vérrögösödés léphet fel.

A kisebb részecskék a legveszélyesebbek a szervezetre, mivel képesek bejutni a véráramba és ezáltal a szervezet különböző szerveibe, így a májba, a szívbe és az agyba. Leggyakrabban szívritmuszavarokhoz, érszűkülethez, megemelkedett szintű véralvadáshoz és gyulladásokhoz vezetnek. Súlyosabb esetben asztmát, krónikus bronchitist ( COPD ), daganatos megbetegedéseket, trombózist vagy akár infarktust is okoznak. A folyamatos gyulladásnak kitett szervezet immunrendszere legyengül, ami további fertőzésekre való hajlamhoz is vezethet.

A témáról bővebb információt találhat a futsokosankampany.hu oldalon!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra