Radioaktív a tehenek teje

Több mint 30 évvel a csernobili atomkatasztrófa után még mindig ki lehet mutatni a radioaktivitást az ukrajnai tehenek tejében.

Harminc évvel a katasztrófa után is kimutatható a radioaktivitás az ukrajnai tehenek tejében. Sőt az ország egyes részeiben a tehéntej radioktivitási szintje ötszöröse a felnőtt szervezetre szabott határértéknek és 12-szerese a gyerekek esetében megállapított határértéknek.

A tehéntej radioktivitási szintje ötszöröse a megengedettnek
A tehéntej radioktivitási szintje ötszöröse a megengedettnek

A tudósok legutóbb a csernobili katasztrófa helyszínétől nagyjából 200 km-re fekvő Rivnei régióból való tehéntej-mintát vizsgálták meg, és megállapították, hogy a radioaktív cézium szintje jóval meghaladja az Ukrajnában megengedett határértéket. Az országban 100 becquerel per kilogramm (Bq/kg) a cézium felnőttek számára megengedett határértéke, ehhez képest volt olyan minta, amelynek a 500 becquerel per kilogramm volt a céziumszintje.

Meddig jelent veszélyt Csernobil? Korábbi cikkünkért kattintson!

A vizsgálatot az Exeter Egyetem és az Ukrán Mezőgazdasági Radiológiai Intézet végezte. Dr. Iryna Labunska az egyetem munkatársa így nyilatkozott az eredményről: "Több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után az emberek még mindig ki vannak téve a radioaktív cézium sugárzásának, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent, főleg a gyerekek esetében. És bár a talajszennyezés szintje a vizsgált területen nem kiugróan magas, a helyben termelt alapanyagokban, például a tejben továbbra is felhalmozódik."

A kutatók egyébként azt mondják, már néhány egyszerű intézkedéssel lejjebb lehetne vinni a sugárzás mértékét. Például azzal, ha a teheneknek egy ferrocén nevű anyagot adnának, amely képes megkötni a céziumot. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy ha nem vezetnek be óvintézkedéseket, akkor a a radioaktív cézium még legalább 2040-ig a 100 becquerel per kilogramm határérték felett fog maradni.

Forrás: independent.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: