Parlagfüves termékek kerültek a bioboltokba

Mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfűkészítményt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági ellenőrzések során. A termékeket bioboltokban és az interneten is árusította a cég.

A parlagfű és az abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, így kizárólag az Európai Bizottság által kiadott engedély birtokában forgalmazhatók - olvasható a Nébih közleményében. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben való alkalmazásra nem javasolt növényként tartja számon a parlagfüvet, illetve annak minden részét, mivel a növény sejtmérgező hatással bír.

Több százezer forint lehet a bírság

Nem került Magyarországra azokból a csecsemőknek szánt tejporokból, amelyekben kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki. Részletek itt.

A Nébih ellenőrei illegális parlagfűkészítményeket forgalmazó élelmiszer-előállítók és webshopok után vizsgálódva találtak rá az Ezerjófű Gyógynövény Kft. nevű, Zala megyei vállalkozásra. Ugyan a vállalkozás az első ellenőrzést követően - a hatósági rendelkezésnek megfelelően - kezdeményezte Parlagfű+ kivonat elnevezésű terméke visszahívását, egy későbbi, szúrópróbaszerű ellenőrzés során azonban a hatóság megállapította, hogy a vállalkozás egy másik, szintén parlagfüvet tartalmazó készítményt is fogalmaz Cseppecske+ néven.

Parlagfüvet tartalmazó készítményekre csapott le a hatóság
Parlagfüvet tartalmazó készítményekre csapott le a hatóság

Az előállítónál tartott újabb helyszíni ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a vállalkozás a korábbi hatósági intézkedést követően eltávolította a tiltott parlagfű-összetevőt a Cseppecske+ gyártmánylapjáról, ugyanakkor nem intézkedett a korábbi gyártásból származó, jogsértő termékek visszahívásáról. Ezen felül kifogás merült fel a termékek nyomon követhetőségét illetően is.

Az előállító a készítményeket különböző bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A Nébih - többszöri hatósági ellenőrzés során - a jogsértő termékeket azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltotta, a fellelt tételeket zár alá vette, továbbá elrendelte a kereskedelmi forgalomba került termékek azonnali hatállyal történő visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: