Nőknél ezért gyakoribbak a gyógyszermellékhatások

Gyakrabban jelentkeznek gyógyszermellékhatások nőknél, mert a javasolt adagolást megalapozó klinikai kísérleteket hagyományosan férfiakon folytatták és folytatják le - állítják amerikai kutatók.

Miért lehet egyáltalán mellékhatása a gyógyszereknek? Részletek itt.

"Ha vényköteles gyógyszerekről beszélünk, a férfiak által dominált klinikai kísérleteken alapuló, mindenkit egyformán kezelő megközelítés egyszerűen nem működőképes. Ebben a nők húzzák a rövidebbet" - hívta fel a figyelmet Irvin Zucker, a kaliforniai Berkeley Egyetem pszichológus és integratív biológus professzor emeritusa az intézmény közleményében. A kutató és szintén pszichológus munkatársa, a Chicagói Egyetemen dolgozó Brian Prendergast több ezer korábbi orvosi cikk elemzése révén egyértelmű bizonyítékot talált a nemek közötti dóziskülönbségre 86 különböző, az amerikai gyógyszerhatóságtól (FDA) forgalomba hozatali engedélyt kapott gyógyszer esetében, a többi között beleértve antidepresszánsokat, antiepileptikumokat, szív-érrendszeri betegségek kezelésére használt szereket és fájdalomcsillapítókat, érzéstelenítőket egyaránt.

A gyógyszerek adagolásánál figyelembe kell venni a beteg nemét is
A gyógyszerek adagolásánál figyelembe kell venni a beteg nemét is. Fotó: Getty Images

Zucker szerint a probléma a női és férfi test közötti alapvető biológiai különbségek immár hosszú időre visszanyúló semmibevételéből ered. A kutatók által vizsgált tanulmányokban szereplő nőket azonos gyógyszeradagokkal kezelték, mint a férfiakat. Eközben viszont a vérükben magasabb koncentrációban jelent meg az adott hatóanyag, egyben hosszabb időbe is telt, mire kiürült a szervezetükből. Ami pedig ennél is aggasztóbb, hogy ezek a nők közel kétszer gyakrabban tapasztaltak valamilyen gyógyszermellékhatást, mint a férfiak. A vizsgált nők 90 százalékánál jelentkeztek olyan súlyosabb tünetek, mint a hányinger, fejfájás, depresszió, kognitív zavarok, rohamok, hallucinációk, szorongás és keringési anomáliák.

Nőket nem vettek számításba a gyógyszerkísérletekben

Mint arra a kutatók rámutattak, a nőket évtizedekig kizárták a klinikai gyógyszerkísérletekből. Erre részben az az - egyébként megalapozatlan - aggodalom volt az indok, hogy a változó női hormonszintek miatt nehéz lenne tanulmányozni őket. Mi több, az 1990-es évekig a szülőképes korú nők azért sem vehettek részt ezekben a kísérletekben, mert orvosilag és etikailag is aggasztónak ítélték a döntéshozók, hogy várandós nőket különböző gyógyszerhatásoknak tegyenek ki, ezáltal veszélyeztetve a magzatukat - mint ahogy az történt például az 1950-es és 60-as években a thalidomiddal. "A nők elutasítása széles körben elterjedt gyakorlat, még a sejt- és állatkísérletekben is, amelyekben a vizsgált alanyok túlnyomórészt szintén férfiak, illetve hímek voltak" - fogalmazott Zucker.

Habár az elmúlt években javult a nők részvételi aránya a klinikai gyógyszerkísérletekben, még az újabb kutatások egy jelentős része sem elemzi az adatokat a nemi különbségek tükrében. Éppen ezért Zucker és Prendergast szerint széles körű, az orvosi kutatásokra, orvosokra és gyógyszercégekre egyaránt kiterjedő figyelemfelhívó kampányra lenne szükség, hogy nagyobb hangsúly essen a biológiai nemi különbségekre, amelyek miatt a nők jelenleg hátrányt szenvednek, ha vényköteles gyógyszert szednek. A kutatók állásfoglalása szerint javasolt lenne számos készítmény esetében csökkenteni a nők számára ajánlott adagolást.

A vizsgálat eredményeit közlő tanulmány a Biology of Sex Differences című tudományos folyóiratban jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)