Nagy bajban a mezőgazdaság

Magyarországon egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, az átlaghőmérséklet emelkedése pedig meghaladja a világ országaiban mért értékek átlagát. A mezőgazdaság ebbe tönkre is mehet.

Féléves aszály után özönvízszerű esőzést tapasztalhattunk Magyarországon az elmúlt hetekben. Pedig éves viszonylatban növekszik a szárazabb és forróbb napok száma - írja a nepszava.hu.

A szakemberek ezért egyre inkább keresik az alkalmazkodás és a védekezés módszereit, hiszen az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek nagymértékben sújtják a mezőgazdaságot. A meteorológusok szerint ráadásul arra kell készülni, hogy az elkövetkező évtizedekben egyre hosszabbak lesznek az aszályos időszakok a Kárpát-medencében.

A belvíz és az aszály egyszerre sújtja a mezőgazdaságot.
A belvíz és az aszály egyszerre sújtja a mezőgazdaságot. Fotó: 123rf

Az Agrárminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság által szervezett konferencián Feldmann Zsolt, a tárca államtitkára ismertette, hogy a közelmúltban a kárenyhítési alapból kifizetett összegek több mint 43 százalékát az aszálykárok mérséklésére fordították. Idén eddig 130 ezer hektárra jelentettek be a gazdák aszálykárt. Emellett azonban 8200 hektár belvízkárt is jeleztek. Ezért felmerült a kérdés, hogy meg lehet-e oldani a talajvíz "megfogását" a szárazság enyhítésére.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint helyi víztározókat kellene építeni - méghozzá pont a belvizes területeken. Jelenleg Magyarországon 1,2 millió hektáron lehetne öntözni, ebből azonban ez mindössze 110-120 ezer hektáron valósul meg. Ugyancsak beszédes adat, hogy miközben hazánkban a mezőgazdaság számára felhasználható vízkészletek alig 30 százalékát hasznosítják, addig az európai átlag 80 százalék.

Korábbi cikkünkből megtudhatja azt is, mit mondtak a zöldség- és gyümölcstermelők az aszályról.

Tasnádi Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vízgazdálkodási szakértője azt mondta, hogy az öntözőrendszerek kiépítésében nem együttműködőek a gazdák, mert magasnak tartják a beruházási, illetve a fenntartási költségeket, és a várható adminisztratív terheket is. Ráadásul a rendszer kiépítésének és működtetésének a költségeit nem tudják elismertetni a termékeik árában, amelyek már így is folyamatosan drágulnak.

A kormány azt ígéri, hogy 2020-2030 között évi 17 milliárd forintot költ majd az öntözéssel kapcsolatos beruházásokra. A MOSZ főtitkára szerint azonban ez kevés, a 2021-2027 közötti uniós vidékfejlesztési források mintegy 50 százalékát is erre kellene fordítani.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Csehország és Lengyelország vezetőjével együtt megvétózta az Európai Unió javaslatát, amely 2050-re karbonsemlegessé tette volna a tagországokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra