Mutatjuk, melyik településeken veszélyes a csapvíz

Országszerte a lakosság 99 százalékának biztosított a közüzemi vízellátás, annak minősége azonban nem egységes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss jelentése szerint tíz településen továbbra is magas a víz arzéntartalma.

Kiadta friss jelentését a magyarországi ivóvízminőségről a Nemzeti Népegészségügyi Központ – írta a Portfolio. A cikk szerint a vízminőség általánosan jónak mondható, az ország bizonyos pontjain ugyanakkor továbbra is vannak gondok a csapvízzel.

Tíz településen volt gond az ivóvízzel

Az Ivóvízminőségi adatbázisba 2021-ban jelentett, több mint 58 ezer vízminta eredménye alapján a legtöbb vízminőségi jellemző a vizsgálatok 99-100 százalékában megfelelő eredményt adott. Egyes nehézfémek illetve szervetlen szennyezők (réz, szelén, antimon, kadmium) esetében egy-egy nem megfelelő eredmény fordult csak elő. A tavalyi évhez hasonlóan Bács-Kiskun megyében egy vízellátó rendszerben kimutatható volt a szolgáltatott vízben határérték feletti peszticid tartalom. Ezek olyan növényvédő szerekből származnak, amelyek a felszíni vagy felszín alatti vízforrásba bemosódva jutnak a nyersvízbe.

Egyes településeken a víz arzéntartalma is problémás. Fotó: Getty Images
Egyes településeken a víz arzéntartalma is problémás. Fotó: Getty Images

A geológiai eredetű szennyezők közül az arzén, a bór vagy fluorid 10 településen volt határérték feletti. Ez komoly előrelépés a 2010-es évekhez képest, amikor még csaknem 400 település ivóvizében volt magasabb ezeknek az anyagoknak az aránya. A cikk szerint az alábbi településeken okozott gondot a szennyeződés:

  • Ferencszállás (Csongrád-Csanád megye);
  • Földeák (Csongrád-Csanád megye);
  • Kiszombor (Csongrád-Csanád megye);
  • Kálrafalva (Csongrád-Csanád megye);
  • Makó (Csongrád-Csanád megye);
  • Makó-Rákos (Csongrád-Csanád megye);
  • Maroslele (Csongrád-Csanád megye);
  • Nagybánhegyes (Békés megye);
  • Óföldeák (Csongrád-Csanád megye);
  • Székkutas (Csongrád-Csanád megye).

Országosan a lakosság 99 százaléka számára érhető el a közüzemi vízellátás. A közműves ivóvízhálózatra kötött lakások aránya továbbra is Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb (84,1százalék, ami egy százalékpontos javulás 2020-hoz képest). Közel 100 százalékos viszont az ellátottság Budapesten és 10 megyében.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: