Mit tenne, ha valakit újra kellene éleszteni? Bevállalná?

Filmekben gyakran látni az újraélesztés egyes részleteit, és olyankor gyakran van kéznél laikusok számára is alkalmas defibrillátor. Ez a készülék Magyarországon is egyre több helyen hozzáférhető. Olvassa el, hogyan kell használni!

Ha földön fekvő, mozdulatlan, sérült embert látunk, lépjünk oda hozzá és szólítsuk meg. Ha nem reagál a kérdésekre, akkor térdeljünk le mellé, és nézzük meg, hogy lélegzik-e.

A légzés vizsgálatához fogja meg az illető fejét az álla alatt úgy, hogy hátrafelé billenti a fejet, így szabaddá vállnak a légutak. Hajoljon az arcához és nézzen a mellkasa irányába 10 másodpercig: így a levegővétel hangja és az emelkedő mellkas látványa is segít eldönteni, hogy van-e a légzés. Normális légzésnek csak a nem nagyon gyér és nem feltűnően görcsös, erőlködő légzés tekinthető.

Ha van légzés, de a beteg nem reagál, akkor eszméletlen. Ekkor stabil oldalfekvésbe kell tenni és orvost kell hívni hozzá.

Ha azonban nincs normális légzés, feltételezhető a keringésleállás is, ezért azonnal el kell kezdeni az alapszintű újraélesztést, mert minden perc számít! Ha van a közelben defibrillátor (bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, stadionokban, nagy forgalmú helyeken egyre gyakrabban van), akkor kérjük meg a bámészkodókat, hogy többen induljanak el, keressék meg. Amíg megérkezik, addig haladéktalanul kezdjük el a mechanikus újraélesztést, 30 mellkaskompresszió és 2 befúvásos lélegeztetés folyamatosan váltogatott alkalmazásával, és szólítsunk fel valakit, hogy hívja ki a mentőt, kérjen esetkocsit újraélesztéshez.

Amint megérkezik a félautomata defibrillátor, kapcsoljuk be, és várjuk meg, amíg elmondja az utasításokat. Közben végezhetjük tovább a szívmasszázst. Szakemberek szerint azonnali defibrilláció hiányában a készülék használata előtt alkalmazott szívmasszázs javítja a "kiütés" sikerességét.

A félautomata defibrillátor lépésről-lépésre, magyar nyelven utasítja a felhasználót. Azért félautomata, mert az ütés leadása csak emberi közreműködéssel valósulhat meg, a készülék erre magától nem képes.

A készülék mellett található elektródákat kell a beteg ember mellkasára tenni jobb oldalon felül, bal oldalon alul úgy, ahogy ezt a készüléken lévő ábra mutatja.

Ezután a defibrillátor maga ellenőrzi a beteg szívműködését, és eldönti, hogy mi a teendő. Fontos, hogy ilyenkor senki ne mozgassa a beteget, mivel ez megzavarhatja az értékelést. Ha szükség van a sokk leadására, akkor csupán annyi teendője van a segítségnyújtó személynek, hogy félreáll, meggyőződik róla, hogy senki nem ér a beteghez, és megnyomja a villogó gombot az ütés leadásához.

Nem kell attól félni, hogy feleslegesen sokkolunk valakit a defibrillátorral, ugyanis a készülék egyszerűen nem ajánlja fel az ütés lehetőségét, ha az nem indokolt! Az ütésre felkészítő feltöltési folyamatot is leállítja, ha időközben a szívritmus megváltozott.

A készülék folyamatosan analizálja a beteg szívműködését az EKG görbe alapján, amit készít. Emberi segítség ahhoz kell, hogy a készülék a beteghez kerüljön, az öntapadós elektródákat a rajznak megfelelően a mellkasára helyezzék és szükség esetén az ütést felajánló gombot lenyomják.

Ne féljünk alkalmazni, mert bajt semmiképpen nem okozhatunk vele.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció