Mit kell tudni a nyári vérszívókról?

A rovarriasztók segítenek a rovarok elleni küzdelemben. Ezek a szerek hatékony, kényelmes és biztonságos védelmet nyújtanak a szabadtéri tevékenységek során.

A bőrre fújva ezek a szerek olyan védőréteget képeznek, amely órákon át védelmet nyújtanak a szúnyogok, legyek és kullancsok ellen.

Miért támadnak meg bennünket a rovarok?

Több rovarfajta igényli a vér azon összetevőit, amelyek szükségesek a peterakáshoz. Ez az oka annak, hogy csak a nőstény szúnyogok támadják meg az embert. A hímek ártalmatlan növényevők, akik a virágok nektárjából táplálkoznak. A páratartalom, a hőmérséklet, a fény, a környezeti színek mind valószínűleg fontos szerepet játszanak ebben.

Amit a rovarokról tudni kell

Szúnyogok

Fajtától függően a szúnyogok 4-6 mm hosszúra nőnek. Csak a nőstény szúnyogok csípnek és szívják a vért, mert szükségük van hozzá a peterakáshoz. A hímek nem marnak. Általában a szúnyogok lárvái szennyezett és sekély vízben növekednek. A nedvesség és a hő hatására a lárvák gyorsabban fejlődnek.

A szúnyogok leginkább alkonyatkor és hajnaltájt a legaktívabbak, valamint a délutáni párás melegben. Amikor nem aktívak, akkor a nedves, árnyékos helyeken bújnak meg, mint például a sövények, erdők vagy házak. A szúnyogok az emberekhez a kifújt szén-dioxid által kerülnek közelebb, azt akár 6 m-ről és megérzik.

Legyek

A legyek különböző szerves anyagokkal táplálkoznak, többek közt ürülékkel, édes és más élelmiszerekkel. Hosszuk elérheti a 7 - 14 mm-et, száraz területeken szaporodnak, de a meleg hőmérséklet hatására növekszik a költési arány. A legyek akár 2000 petét is lerakhatnak. Többnyire trágya, ürülék, komposztrakás lehet erre alkalmas hely, de szeméthalomra és fehérjékben gazdag anyagokra is szívesen rakják le petéiket. A petékből fehér kukacok fejlődnek, amelyek akár 12 mm hosszúra is megnőhetnek.

Romlott húsok, ürülékek, és evésre már alkalmatlan ételek között mozgolódnak, ezért van az, hogy a legyek a baktériumokat továbbadják, és az élelmiszert szennyezik. Ennek eredményeképpen képesek tovább vinni olyan fertőző betegségeket, mint például a vérhas, a tifusz, szalmonella, és a hepatitis.

Megelőzés és ellenőrzés:

-Ne gyűjtsük a szemetet, és a romlott anyagokat!

-Ne hagyjunk kint fedetlenül húst és ételt!

-Tartsuk tisztán a konyhát és a főzéshez használt eszközöket!

-Használjunk rovarirtó szereket (pl. légyirtót)!

-A rovarriasztó szerek hatékony védelmet nyújtanak a támadó legyekkel szemben!

Kullancsok

A kullancsok képesek tovább vinni olyan kellemetlen és veszélyes betegségeket, mint például az agyvelőgyulladás. A kullancsok nem rovarok, inkább a pókok családjába tartoznak. Jelenleg két tucat kullancs fajtáról vannak ismereteink, ezek közül 8 az, ami orvosi szempontból fontos, ugyanis ezek okozzák a betegségek emberre történő átvitelét.

A kullancsoknak nincsenek szárnyai, és nem tudnak ugrani. Ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő áldozatot, letelepednek a füvön, vagy a páfrányok alsó levelein, vagy a bokrokon. Több hónapig is képesek várni a megfelelő gazdára. Amint ezt megtalálták, megkeresik a megfelelő helyet a vérszívásra, ezt követően pedig leesnek a gazdáról.

A csípés általában nem észlelhető a fájdalomcsillapító váladékok miatt, gyakran csak a csípés helyén marad egy enyhén piros folt.

Rovarok elleni védekezési tippek

A szúnyogcsípések elkerülésére a következőket ajánljuk:

-Kerüljük alkonyatkor és hajnalban a mocsaras területeket, és más tavakat, sekély vizeket!

-Takarjuk el a szabadon lévő bőrfelületeket amennyire, csak tudjuk!

-Ha nagyon vékony és laza ruhát viselünk, használjunk olyan hatékony rovarriasztót, amely megvéd a csípésektől, még a ruha által fedetlen helyeken is!

-Használjunk rovarirtó szereket és/vagy szúnyoghálót beltéri helyeken!

-Ne feledjük, hogy a verejték is vonzza a rovarokat, tehát tisztálkodjunk gyakrabban!

A kullancs csípések elkerülése érdekében a következőket ajánljuk:

-Kerüljük a magas füves területeket, bokrokat, aljnövényzetet, használjuk a meglévő erdei és mezei utakat, ösvényeket!

-Olyan ruhát viseljünk, ami jól véd, pl. hosszú ujjú ing. A világosabb színek előnyösebbek.

-Használjuk a megfelelő terméket (pl. Autan) minden fedetlen bőrfelületen és használjuk többször is a címkén leírtaknak megfelelően.

-Ha a városon kívül jártunk, vizsgáljuk meg alaposan a bőrünket, hogy nincs-e kullancs benne.

-A kullancsot azonnal távolítsuk el. Ne használjunk olajat, vagy bármi ilyen jellegű szert.

-A kullancsot nem szabad megtekerni vagy összenyomni, mert ebben a helyzetben extra nyálat és kórokozót bocsát ki. Egyszerűen csak húzzuk ki egyenesen a kullancsot a bőrből csipesz segítségével. Ha a kullancs bármelyik része a bőrben maradt, azonnal forduljunk orvoshoz!

-Használja biztonságosan a rovarriasztókat. Használat előtt figyelmesen olvassa el a terméktájékoztatót.

Forrás: Autan

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)