Mintavétel: ennyi idő alatt érnek ki a mentők

Legfeljebb 24-48 órán belül kiérkeznek mintavételre a mentők a fertőzésgyanús esetekhez - közölte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Mit mutatnak ki pontosan a koronavírus-fertőzés beazonosítására alkalmazott vizsgálatok? Részletek itt.

A mentőszolgálat vezetője az M1 csatorna vasárnap esti műsorában nyilatkozva elmondta: naponta átlagosan 2500-3000 mintát vesznek le a mentők. Vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt 30 mintát is le tudnak venni. A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat, múlt hét kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba.

Naponta akár több tucat koronavírus-gyanús esethez is riaszthatják a mentőegységeket
Naponta akár több tucat koronavírus-gyanús esethez is riaszthatják a mentőegységeket. Fotó: OMSZ

Mi a teendő, ha felmerül a fertőzés gyanúja?

Tünetként új típusú koronavírus-fertőzésre utalhat a láz, fáradtság és száraz köhögés - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon. Esetenként jelentkezhet továbbá izomfájdalom, orrdugulás és orrfolyás, torokfájás, hasmenés, valamint légszomj is. A tünetek általában enyhék, illetve fokozatosan alakulnak ki. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az esetek egy része teljesen tünetmentes, a fertőzöttek nem érzik magukat betegnek.

Amennyiben valaki panaszai alapján úgy sejti, hogy elkaphatta a koronavírust, nagyon fontos, hogy semmiképpen se menjen közösségbe, hanem maradjon otthon. Háziorvosát hívja fel telefonon, aki, ha a beteg által leírt szimptómák képe alapján valóban szükségesnek látja, értesíteni fogja a mentőket.

Enyhe tünetek esetén az érintett otthoni karanténba kerül, a mentők pedig kimennek hozzá légúti mintavétel céljából, aminek eredményéről később a háziorvos értesíti a pácienst. Súlyos tünetekkel viszont a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára, járványkórházba vagy kijelölt intézménybe szállítja a beteget, ahol elkülönítik és megfelelően ellátják. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, hogy kimutassák, a beteg koronavírussal fertőzött-e vagy nem.

Ősszel várhatóan magasabb lesz a COVID-19 halálozási aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Hogy miért, arról az nlc.hu cikkében olvashat bővebben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: