Mintavétel: ennyi idő alatt érnek ki a mentők

Legfeljebb 24-48 órán belül kiérkeznek mintavételre a mentők a fertőzésgyanús esetekhez - közölte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Mit mutatnak ki pontosan a koronavírus-fertőzés beazonosítására alkalmazott vizsgálatok? Részletek itt.

A mentőszolgálat vezetője az M1 csatorna vasárnap esti műsorában nyilatkozva elmondta: naponta átlagosan 2500-3000 mintát vesznek le a mentők. Vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt 30 mintát is le tudnak venni. A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat, múlt hét kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba.

Naponta akár több tucat koronavírus-gyanús esethez is riaszthatják a mentőegységeket
Naponta akár több tucat koronavírus-gyanús esethez is riaszthatják a mentőegységeket. Fotó: OMSZ

Mi a teendő, ha felmerül a fertőzés gyanúja?

Tünetként új típusú koronavírus-fertőzésre utalhat a láz, fáradtság és száraz köhögés - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon. Esetenként jelentkezhet továbbá izomfájdalom, orrdugulás és orrfolyás, torokfájás, hasmenés, valamint légszomj is. A tünetek általában enyhék, illetve fokozatosan alakulnak ki. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az esetek egy része teljesen tünetmentes, a fertőzöttek nem érzik magukat betegnek.

Amennyiben valaki panaszai alapján úgy sejti, hogy elkaphatta a koronavírust , nagyon fontos, hogy semmiképpen se menjen közösségbe, hanem maradjon otthon. Háziorvosát hívja fel telefonon, aki, ha a beteg által leírt szimptómák képe alapján valóban szükségesnek látja, értesíteni fogja a mentőket.

Enyhe tünetek esetén az érintett otthoni karanténba kerül, a mentők pedig kimennek hozzá légúti mintavétel céljából, aminek eredményéről később a háziorvos értesíti a pácienst. Súlyos tünetekkel viszont a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára, járványkórházba vagy kijelölt intézménybe szállítja a beteget, ahol elkülönítik és megfelelően ellátják. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, hogy kimutassák, a beteg koronavírussal fertőzött-e vagy nem.

Ősszel várhatóan magasabb lesz a COVID-19 halálozási aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Hogy miért, arról az nlc.hu cikkében olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)