Milyen veszélyt rejt az injekciós tű?

Bár az injekciós tűk veszélyes hulladéknak számítanak, megfelelő tárolásukról és gyűjtésükről nem sok helyen gondoskodnak.

Közel tíz éve nem tud mit kezdeni a hazai egészségügy az injekciós tűk tárolásával és megsemmisítésével. Ezek ugyan veszélyes hulladéknak minősülnek, így elvileg a szemetesbe sem szabadna dobni őket, tárolásukról még sincs általános szabályozás. A tűvel terjedő fertőzések a vénás droghasználókat érintik legnagyobb arányban, de rajtuk kívül százezer főnél is népesebb lehet azok tábora, akik rendszeresen vagy időlegesen használnak otthon receptre felírt, fecskendővel beadandó orvosságokat, például inzulint vagy véralvadás-gátlót. Még többen lehetnek, akik rendszeresen ellenőrzik a vércukorszintjüket, amihez apró tűt, úgynevezett vérvételi lándzsát használnak. Távolról sem "csupán" drogproblémáról van tehát szó - írja a Hvg.hu.

Az egyszer használatos tűk, fecskendők és műszerek bevezetése előtt a hepatitis B a kórházakban is rengeteg problémát okozott. A fertőzésről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Senki sem tudja, hova kellene dobni

A tűk megfelelő tárolására és szervezett szállítására azonban nincs kidolgozott hazai stratégia. Előfordulhat, hogy a háziorvos vagy a kezelő szakorvos szívességi alapon átveszi a veszélyes hulladékot. Törvényileg azonban semmi nem kötelezi sem az egészségügyi intézményeket, sem a patikákat, hogy foglalkozzanak a házi hulladék ártalmatlanításával. A Hvg egyik olvasója a Törökbálinti Városgondnokságtól, a Pest Megyei Kormányhivataltól és egy közeli gyógyszertártól is megpróbált útmutatást kérni, hogy hova dobja a tűket, de ők is a kezelőorvoshoz irányították vissza. Még egy ismerős kozmetikushoz is fordult, aki a munkája miatt rendszeresen használ tűket. Elmondása szerint azonban - mivel a gyűjtőláda beszerzése és leadása is problémás - ő is egyszerűen a szemétbe dobja ezt a veszélyes hulladékot.

A veszélyes hulladéknak minősülő tűk gyűjtése tíz éve gondot okoz
A veszélyes hulladéknak minősülő tűk gyűjtése tíz éve gondot okoz

Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult a diabétesze miatt érintett olvasó, akinek a hivatal azt a választ küldte, hogy a jogszabályi hiátust látják ugyan, de "a gyakorlati megvalósításhoz szükséges infrastruktúra kialakításának idő- és forrásigénye van," ehhez pedig szíves türelmet kértek. A levélíró megjegyzi: a probléma tíz éve megoldásra vár.

A lap felkereste azt a gyógyszer-nagykereskedő céget, amely a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált pirulákat tartalmazó kartondobozokat szedi össze a patikákból. Számításuk szerint egy nagyobb intézmény számára 18-20 millió forint kiadást jelentene évente, ha a veszélyes hulladék gyűjtését és elszállítását magukra vállalnák.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)