Mesterséges lélegeztetés

Mindenkinek tudnia kell a mesterséges lélegeztetést alkalmazni. Soha nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk erre a jártasságra, amellyel életet menthetünk.

A légzés ideiglenes megszűnésekor az eszméletlen sérültnek azonnal elsősegélyt kell nyújtani. A mesterséges lélegeztetés azon túl, hogy újraindítja a légzést, megnöveli a vér oxigénszintjét is, megakadályozva ezzel az agyi oxigénhiány miatt esetleg kialakuló tartós agyi károsodást. Ha az agy négy percnél tovább nem kap oxigént, állományában visszafordíthatatlan roncsolódás keletkezik.

Újraélesztés előtt

Fontos, hogy elsősegélynyújtáskor tartsuk be a következő sorrendet:

Ellenőrizzük, hogy a sérült az eszméletén van-e.

Miután biztonságos helyre vittük (elektromos eszközöktől, esetleges gázszivárgástól, valamint forgalmas útvonalaktól távolabbra), tegyünk fel neki egyszerű kérdéseket, például: Hogy van? Hogy hívják? Adhatunk könnyen követhető utasításokat is, például: Szorítsa meg a kezem! Ha a sérült nem reagál, nincs eszméleténél.

Tegyük szabaddá a légutakat.

Lazítsuk meg a sérült öltözetét. Ha az eszméletlen sérült hanyatt fekszik, hátraeső nyelve akadályozhatja a levegő szabad áramlását a tüdőbe. Óvatosan megtámasztva hajtsuk hátra a sérült fejét, majd emeljük ki az állát. Távolítsunk el minden idegen testet a szájból, majd kezünket zsebkendővel vagy papírtörlővel befedve nyúljunk be mélyen a beteg szájüregébe, hogy meggyőződhessünk arról, semmi nem zárja el a légcsövet.

Ellenőrizzük a sérült légzését.

A fejét folyamatosan hátrahajtva figyeljük meg, hogy emelkedik- és süllyed-e a mellkasa, közben figyeljük, hogy távozik-e levegő a tüdejéből. Légzésleállás esetén alkalmazzunk kétszeri szájból szájba történő, befúvásos lélegeztetést. Percenként 12-15 befúvást kell adnunk, míg orvosi segítség nem érkezik vagy a beteg magától nem lélegzik.

Tapintsuk ki a nyaki pulzust.

Három középső ujjunkkal középről hátrafelé haladva tapogassuk végig a nyak oldalát. A pulzus hiánya az eszméletlen, nem lélegző sérültnél azt jelenti, hogy haladéktalanul meg kell kezdenünk a szájból szájba lélegeztetést, és a szívmasszást.

Ha az újraélesztést ön szájból szájba lélegeztetéssel végzi, az alábbi négy lépést kell követni:

3. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső