Mesterséges lélegeztetés

Mindenkinek tudnia kell a mesterséges lélegeztetést alkalmazni. Soha nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk erre a jártasságra, amellyel életet menthetünk.

A légzés ideiglenes megszűnésekor az eszméletlen sérültnek azonnal elsősegélyt kell nyújtani. A mesterséges lélegeztetés azon túl, hogy újraindítja a légzést, megnöveli a vér oxigénszintjét is, megakadályozva ezzel az agyi oxigénhiány miatt esetleg kialakuló tartós agyi károsodást. Ha az agy négy percnél tovább nem kap oxigént, állományában visszafordíthatatlan roncsolódás keletkezik.

Újraélesztés előtt

Fontos, hogy elsősegélynyújtáskor tartsuk be a következő sorrendet:

Ellenőrizzük, hogy a sérült az eszméletén van-e.

Miután biztonságos helyre vittük (elektromos eszközöktől, esetleges gázszivárgástól, valamint forgalmas útvonalaktól távolabbra), tegyünk fel neki egyszerű kérdéseket, például: Hogy van? Hogy hívják? Adhatunk könnyen követhető utasításokat is, például: Szorítsa meg a kezem! Ha a sérült nem reagál, nincs eszméleténél.

Tegyük szabaddá a légutakat.

Lazítsuk meg a sérült öltözetét. Ha az eszméletlen sérült hanyatt fekszik, hátraeső nyelve akadályozhatja a levegő szabad áramlását a tüdőbe. Óvatosan megtámasztva hajtsuk hátra a sérült fejét, majd emeljük ki az állát. Távolítsunk el minden idegen testet a szájból, majd kezünket zsebkendővel vagy papírtörlővel befedve nyúljunk be mélyen a beteg szájüregébe, hogy meggyőződhessünk arról, semmi nem zárja el a légcsövet.

Ellenőrizzük a sérült légzését.

A fejét folyamatosan hátrahajtva figyeljük meg, hogy emelkedik- és süllyed-e a mellkasa, közben figyeljük, hogy távozik-e levegő a tüdejéből. Légzésleállás esetén alkalmazzunk kétszeri szájból szájba történő, befúvásos lélegeztetést. Percenként 12-15 befúvást kell adnunk, míg orvosi segítség nem érkezik vagy a beteg magától nem lélegzik.

Tapintsuk ki a nyaki pulzust.

Három középső ujjunkkal középről hátrafelé haladva tapogassuk végig a nyak oldalát. A pulzus hiánya az eszméletlen, nem lélegző sérültnél azt jelenti, hogy haladéktalanul meg kell kezdenünk a szájból szájba lélegeztetést, és a szívmasszást.

Ha az újraélesztést ön szájból szájba lélegeztetéssel végzi, az alábbi négy lépést kell követni:

3. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra