Mérgező élelmiszerek – ezért van ennyi termékvisszahívás

Szinte minden hétre jut egy termékvisszahívás. De vajon mennyire vagyunk biztonságban, amikor bolti termékeket vásárolunk? A 24.hu járt utána.

A Spar október 30-án jelentette a Nébih felé, hogy az 1 kilogrammos, sajátmárkás B rizsükben határérték feletti a kadmium-tartalom, emiatt termékvisszahívást, illetve forgalomból kivonást rendeltek el. Az eset kapcsán a 24.hu felkereste az áruházláncot. A Spar a portálnak küldött válaszában azt írta: a saját laborvizsgálatuk mutatta ki a határérték feletti kadmiumot a rizsben. A terméket emiatt azonnali hatállyal zárolták a logisztikai központjaikban és az áruházaikban is, illetve elindították a visszahívást a vásárlóktól.

élelmiszerbolt, vásárlás, élelmiszer, áruház, vásárló
Valamennyi előállított és forgalomba hozott terméknek meg kell felelnie az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Fotó: Getty Images

Cél a megelőzés

A Spar szerint éppen azért történnek a visszahívások, mert sokat tesznek a kereskedők és a gyártók is, hogy megelőzzék a problémákat, illetve annak bekövetkezte esetén azonnal tájékoztassák a vásárlókat. Az előállított és forgalomba hozott élelmiszerek biztonságának garantálásához az élelmiszer-vállalkozóknak tevékenységük során teljesíteniük kell a hatályos élelmiszerjogi követelményekben előírt feltételeket. A feltételektől eltérni nem lehet, mert az kockázatot jelenthet a fogyasztó számára – szögezte le a Nébih.

A Nébih megerősítette, amit a Spar is írt, vagyis, ha egy élelmiszer-vállalkozás okkal feltételezi (például laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján), hogy az élelmiszer – amelyet behozott, előállított, feldolgozott, gyártott vagy forgalmazott – nem felel meg az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, abban az esetben haladéktalanul kezdeményeznie kell az élelmiszer forgalomból való kivonását, vásárlóktól történő visszahívásátA Nébih szerint valamennyi előállított és forgalomba hozott terméknek meg kell felelnie az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Azaz – ártól függetlenül – egyik élelmiszer sem jelenthet veszélyt a fogyasztóra nézve. Hozzátették: a termékvisszahívások előfordulási aránya nem kirívóan magas.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra