Mérgezést okozhatnak a gyümölcsmagok

Bizonyára önnel is előfordult már, hogy véletlenül lenyelt egy cseresznye- vagy pár almamagot. Ez így rendben is van, mindenkivel megesik. Azonban ebből nem érdemes szokást csinálni, vagy ha már mindenképpen rászoktunk, akkor semmi esetre se rágjuk meg a magot, az ugyanis ciánmérgezést okozhat.

A cián rendkívül mérgező vegyület, amely sokféle gyümölcs magjának elfogyasztása révén kerülhet a szervezetbe. De a gyümölcsmag, például a cseresznyemag nem tiszta ciánt tartalmaz. Csupán attól, hogy lenyeljük, megfogjuk, megszagoljuk, nem szenvedünk mérgezést. A magon belül, a csonthéj mögött található csíra tartalmaz egy amigdalin nevű - különösen a rózsaféléknél gyakori - vegyületet - írja az Index.hu.

cseresznye
Cseresznye és cseresznyemag. A jobboldali igazi méregpohár

Ez egy ciántartalmú glikozid: olyan szerves vegyület, amelyet a növények arra használnak, hogy különböző vegyi anyagokat tároljanak benne, és bizonyos esetekben ezzel reagáljanak a szöveti károsodásra. Ha valaki elrág és lenyel egy cseresznyemagot, az amigdalin érintkezni fog a gyomorban lévő enzimekkel és többek között hidrogén-cianidra fog elbomlani. Ez pedig mérgező.

Az amigdalint elsősorban a keserű mandulából és a sárgabarack magjából állították elő, és annak ellenére, hogy a B17 vitamin néven forgalmazott anyagot se a magyar, se az amerikai (FDA) hatóságok nem hagyták jóvá, sok kuruzsló ajánlja még ma is a rák kezelésére.

Annyi veszély fenyegeti az embert a mindennapokban, nem árt tudni, mire érdemes figyelni. Ebben segít a kanadai AsapSience videója, amelyből megtudhatjuk például, hogy teljesen hétköznapi dolgokból mekkora a halálos dózis. Részletek!

A halálos dózis 1,5 milligram ciánt jelent egy kilogramm vérben. Egy átlagos almamag (0,7 g) 3 milligram amigdalint, a cseresznyemag 3,9 milligrammot, a sárgabarackmag 14,4 milligrammot, a ringlószilva pedig 17,5 milligrammot tartalmaz grammonként. Ez azt jelenti, hogy rossz esetben három cseresznyemag elrágcsálása is halált okozhat.

Forrás: Index.hu

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)