Mennyire biztonságos itthon halat venni?

Több mint 120 étteremben és élőhal-árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halőri szolgálata. Az ellenőrzések több mint 10 százaléka kapcsán indult eljárás igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt.

Új kutatást indít a Nébih a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak felmérésére.

A halkereskedelmi egységek ellenőrzésének célja, hogy az év minden szakaszában igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek az üzletekbe és az étkezőasztalra - olvasható a Nébih közleményében. A hatályos jogszabályok mellett ez a szempont is sérült abban a 17 esetben, amikor eljárást kezdeményeztek az állami halőrök. Az akció keretében összesen 300 kilogramm halat találtak kifogásolhatónak a Nébih ellenőrei. A legnagyobb mennyiségű, 57 kilogramm igazolatlan eredetű halat - köztük pontyot, harcsát, busát és pisztrángot - Miskolcon foglalták le a szakemberek, de például Törökszentmiklóson is 54 kilogramm hal jutott hasonló sorsra.

ponty, halvásárlás
Az őszi-téli időszakban több mázsa igazolatlan eredetű halat foglaltak le az ellenőrök.Fotó: Getty Images

A jelöletlen termék kockázatosnak számít

A származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba - figyelmeztetett a Nébih. Amellett, hogy a hatóság az ilyen termékeket haladéktalanul kivonja a forgalomból, a szabálysértő kereskedőre 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírságot is kiszabhat.

A Nébih mindenkit arra kér, hogy segítse a jogosulatlan halászat, horgászat és haltelepítések, valamint az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében folytatott küzdelmet. Mint írják, amennyiben valaki jogsértő tevékenységet tapasztal, az allamihalor@nebih.gov.hu címen jelezheti azt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)