Megölne egy embert, hogy megmentsen ötöt?

Ön hajlandó lenne aktívan hozzájárulni egy ember halálához, ha ezzel öt másik életét menthetné meg? Egy közelmúltbeli kísérlet megpróbálta kideríteni, hogyan döntene a többség egy ilyen kényes helyzetben.

Meglepő módon hat a morális értékekre, ha csoportban vannak az emberek. Részletek itt.

Képzeljük el, hogy a vasút mellett sétálva azt vesszük észre, hogy előttünk öt embert kötöztek a sínekhez, akik felé éppen egy vonat robog nagy sebességgel. Nincs messze a váltó, így lehetőségünk van elterelni a szerelvényt másik irányba, ugyanakkor azon a sínpáron is van egy ember, akinek szintén nincs lehetősége elmenekülni. A kérdés tehát adott: ön meghúzná-e a kart, megmentve ezáltal öt ember életét, de aktívan hozzájárulva egy másik emberi lény megöléséhez?

Ön hogyan döntene a villamosdilemmában?
Ön hogyan döntene a villamosdilemmában?

Immár több évtizede, hogy Philippa Ruth Foot brit morálfilozófus kidolgozta ezt a pszichológiai tesztet, amelyet ma világszerte villamosdilemmaként ismerünk. Az etikai fejtörő célja, hogy elgondolkoztasson az aktív gyilkosság és a mások halálához való passzív hozzájárulás közötti különbségről.

Természetesen különböző emberek különböző módon reagálnak a felvetésre, ráadásul a választást nagyban befolyásolhatja az a körülmény is, hogy a probléma csupán hipotetikusan létezik, nem pedig egy éles szituációról van szó. A belga Ghent Egyetem pszichológusai ugyanakkor laboratóriumi körülmények között megpróbáltak valódi tétet társítani a dilemmához annak érdekében, hogy valós képet kapjanak az erkölcsi kérdésre adandó válaszokról.

Villamos helyett villamosság

A kutatók 200 önkéntest kérdeztek meg arról, hogy amennyiben egyetlen gombnyomással megmenthetnének öt - fémrácsok mögé zárt - egeret egy halálos áramütéstől , így viszont egy másik rágcsálót feláldoznak egy másik ketrecben, akkor miként döntenének. A hipotetikus feltevésre a résztvevők 66 százaléka válaszolt úgy, hogy megnyomná a gombot, a fennmaradó 34 százalék pedig a tétlenség mellett tette le a voksát. Amint azonban szembetalálták magukat a hús-vér állatokkal és az igazi gombbal, már 84 százalékuk határozta el magát a beavatkozásra, ami egyértelműen arra utal, hogy éles helyzetben az emberek sokkal hajlamosabbak érzelmi alapon dönteni.

Természetesen az egereket végül nem érte áramütés, ez csupán üres fenyegetés volt.

Hogyan dönt a mesterséges intelligencia?

A villamosdilemma különösen aktuális témává válhat a közeljövőben az önvezető autók terjedésével. Ha például valaki kiszalad az útra a jármű elé, a számítógépnek választania kell, hogy kitér az eredeti irányából, akár potenciális életveszélynek kitéve így az utasait és az autós forgalom többi résztvevőjét, vagy egyenesen átgázol a gyalogoson. Helyes válasz aligha létezik, kétségtelen azonban, hogy az ilyen típusú gépjárművek fejlesztőinek komolyan foglalkozniuk kell a problémával, nem is beszélve a jogalkotókról a balesetek kapcsán felmerülő felelősség miatt.

Forrás: iflscience.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra