Megölne egy embert, hogy megmentsen ötöt?

Ön hajlandó lenne aktívan hozzájárulni egy ember halálához, ha ezzel öt másik életét menthetné meg? Egy közelmúltbeli kísérlet megpróbálta kideríteni, hogyan döntene a többség egy ilyen kényes helyzetben.

Meglepő módon hat a morális értékekre, ha csoportban vannak az emberek. Részletek itt.

Képzeljük el, hogy a vasút mellett sétálva azt vesszük észre, hogy előttünk öt embert kötöztek a sínekhez, akik felé éppen egy vonat robog nagy sebességgel. Nincs messze a váltó, így lehetőségünk van elterelni a szerelvényt másik irányba, ugyanakkor azon a sínpáron is van egy ember, akinek szintén nincs lehetősége elmenekülni. A kérdés tehát adott: ön meghúzná-e a kart, megmentve ezáltal öt ember életét, de aktívan hozzájárulva egy másik emberi lény megöléséhez?

Ön hogyan döntene a villamosdilemmában?
Ön hogyan döntene a villamosdilemmában?

Immár több évtizede, hogy Philippa Ruth Foot brit morálfilozófus kidolgozta ezt a pszichológiai tesztet, amelyet ma világszerte villamosdilemmaként ismerünk. Az etikai fejtörő célja, hogy elgondolkoztasson az aktív gyilkosság és a mások halálához való passzív hozzájárulás közötti különbségről.

Természetesen különböző emberek különböző módon reagálnak a felvetésre, ráadásul a választást nagyban befolyásolhatja az a körülmény is, hogy a probléma csupán hipotetikusan létezik, nem pedig egy éles szituációról van szó. A belga Ghent Egyetem pszichológusai ugyanakkor laboratóriumi körülmények között megpróbáltak valódi tétet társítani a dilemmához annak érdekében, hogy valós képet kapjanak az erkölcsi kérdésre adandó válaszokról.

Villamos helyett villamosság

A kutatók 200 önkéntest kérdeztek meg arról, hogy amennyiben egyetlen gombnyomással megmenthetnének öt - fémrácsok mögé zárt - egeret egy halálos áramütéstől , így viszont egy másik rágcsálót feláldoznak egy másik ketrecben, akkor miként döntenének. A hipotetikus feltevésre a résztvevők 66 százaléka válaszolt úgy, hogy megnyomná a gombot, a fennmaradó 34 százalék pedig a tétlenség mellett tette le a voksát. Amint azonban szembetalálták magukat a hús-vér állatokkal és az igazi gombbal, már 84 százalékuk határozta el magát a beavatkozásra, ami egyértelműen arra utal, hogy éles helyzetben az emberek sokkal hajlamosabbak érzelmi alapon dönteni.

Természetesen az egereket végül nem érte áramütés, ez csupán üres fenyegetés volt.

Hogyan dönt a mesterséges intelligencia?

A villamosdilemma különösen aktuális témává válhat a közeljövőben az önvezető autók terjedésével. Ha például valaki kiszalad az útra a jármű elé, a számítógépnek választania kell, hogy kitér az eredeti irányából, akár potenciális életveszélynek kitéve így az utasait és az autós forgalom többi résztvevőjét, vagy egyenesen átgázol a gyalogoson. Helyes válasz aligha létezik, kétségtelen azonban, hogy az ilyen típusú gépjárművek fejlesztőinek komolyan foglalkozniuk kell a problémával, nem is beszélve a jogalkotókról a balesetek kapcsán felmerülő felelősség miatt.

Forrás: iflscience.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: