Meglepő, mire használhatjuk még a telefonunkat

Tudatos internet- és okoseszköz-használattal bárki csökkentheti a digitális lábnyomát, ezzel elősegítve a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot

A digitalizáció rendkívül energia- és erőforrásigényes, ennek következtében jelentős természet- és éghajlatromboló hatása van. A számítógépek, szerverek és telefonok gyártása ugyanis nagy károsanyag-kibocsátással jár, használat közben pedig az eszközöket szén-, gáz- vagy olajüzemű hálózatról nyert elektromossággal töltjük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Mint írják, egyes becslések szerint az internethasználatból származó szén-dioxid-kibocsátás globális szinten már meghaladja a légi közlekedésből származó összes kibocsátást. Emiatt érdemes törekedni az internet- és okoseszköz-használattal járó károsanyag-kibocsátás mérséklésére.

Segíthet csökkenteni digitális lábnyomunkat, ha leiratkozunk az általában olvasatlanul hagyott hírlevelekről, kikapcsoljuk az alkalmazások értesítéseit, valamint streamelés helyett inkább letöltjük a zenéket. A videók és az animációk rendelkeznek a legnagyobb energiaigénnyel a webhelyeken, emiatt szükségtelenül nagy sávszélességet használnak. Az NMHH ezért az javasolja, hogy a felhasználók kapcsolják ki eszközeiken az automatikus videolejátszást, valamint minél hamarabb zárják le az online videobeszélgetéseket.

fiatal, vörös hajú nő, okostelefon, internethasználat
Tudatos internethasználattal jelentősen csökkenthetjük a digitális lábnyomunkat. Fotó: GEtty Images

Szintén hasznos, ha mobilhálózat helyett lehetőség szerint wifin keresztül streamelünk videókat, filmeket, fotók használatakor pedig alkalmazzuk a lehető legkisebb képfelbontást. A közösségi médiát úgy alkották meg, hogy addiktív legyen, az állandó jelenlét azonban nemcsak a mentális egészségünkre, hanem – a folyamatos energiahasználat miatt – a környezetre is káros. A hatóság már csak ezért is inkább a szabadidő interneten kívüli felhasználására buzdít mindenkit.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá az online teret gyermekeink számára?

Az NMHH azzal kapcsolatban is megosztott néhány tanácsot, hogy a szülők miként tehetik biztonságosabbá gyerekeiknek az online világot. A legfontosabb, hogy először ismertessék meg a gyerekekkel az internet használatát és az online világ működését, hogy a gyerekek tudatosan és biztonságosan használják az internetre kapcsolódó eszközöket. Arra is ügyelni kell, hogy az interneten fogyasztott tartalom egészséges legyen, azaz nem mindegy, milyen mintákat és példaképeket követ és utánoz a fiatal. A gyerekeknek érdemes elmagyarázni, mi lehet káros az online térben, hogyan vigyázzanak az adataikra, a jelszavaikra, a profiljaikra, valamint azt, hogy legyenek óvatosak a letöltésekkel is.

Érdemes továbbá a szülőknek a gyermek digitális eszközeire olyan szűrűprogramokat telepíteniük, amelyek megakadályozzák, hogy túl korán találkozzon a gyermek a szexualitással. A fényképek megosztása ugyanis elsőre ártatlannak tűnhet, de előfordulhat, hogy a képek nem megfelelő kezekbe kerülnek, később pedig rendkívül nehéz eltávolítani ezeket az internetről – figyelmeztetett az NMHH. Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a hatóság Internet Hotline-jához akár anonim módon – bárki bejelentést tehet és segítséget kaphat a jogsértő tartalmak eltávolításához.

Az online térben is meg kell védeni a gyermekeket a rosszindulatú idegenektől, fontos felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy akit nem ismer, ne jelölje vissza. Az online ismerkedés árnyoldala a rosszindulatú csábítás, behálózás, amelynek célja, hogy érzelmi köteléket kiépítve visszaéljenek a gyermekek bizalmával, rávegyék őket bizonyos dolgokra, akár szexuális kapcsolatra, gyermekprostitúcióra, gyermekpornográf tartalmak készítésére – figyelmeztetett a médiahatóság. Az NMHH javasolja a szülőknek, segítsék gyermekeik eligazodását az online térben, beszélgessenek arról, hogy érdemes használni a különböző platformokat, mire szükséges figyelni az internethasználatnál. Jóval nagyobb biztonságban vannak ugyanis azok a gyermekek, akik érzik a szülők támogatását, és nem kell egyedül bolyonganiuk az online világ nehézségei között.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: